Κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν τόσο στη σημασία της κυβερνοασφάλειας, όσο και στις ευκαιρίες της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα, τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).
Συντονίζοντας τη θεματική «A Discussion on Technology & Cybersecurity», ο Γιάννης Ριζόπουλος, Δημοσιογράφος στο Netweek, θέλησε να αναδείξει όλα τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη σύγχρονη κυβερνοασφάλεια, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων ομιλητών του πάνελ.
Ο Γιάννης Παυλόσογλου, Vice Governor της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, αναφέρθηκε στο μοντέλο της υβριδικής απειλής, το οποίο αφορά και τεχνικά και μη τεχνικά ζητήματα. «Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στο αντικείμενο της κυβερνοασφάλειας. Πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποια βήματα και μετά να τρέξουμε», σημείωσε, προτού επισημάνει ότι «έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αλλαγής». Σ’ αυτό το σημείο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα επόμενα βήματα, παρά το γεγονός ότι έχουμε έναν μακρύ δρόμο μπροστά μας. Ειδική αναφορά έκανε και στην NIS 2, η ψήφιση της οποίας έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Στην αρχή του χρόνου, όπως συμπλήρωσε, θα έχουμε το μητρώο και τα μέτρα ελέγχου. «Κανείς δεν θέλει να φτάσει στο στάδιο του προστίμου, το θέμα είναι να τεθούν τα μέτρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις επιθέσεις», υποστήριξε.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μενεξής, Διευθύνων Σύμβουλος της Scytalys, εξήγησε τη σημασία ενοποίησης του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου, η οποία αποτελεί το κλειδί για μια αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια, αν αναλογιστούμε ότι όλα τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου αφορούν την αεράμυνα, τα σύνορα και τις υπόλοιπες κρίσιμες υποδομές. Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο της προσομοίωσης, καθώς «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα attack vectors που αλλάζουν διαρκώς».
Την ίδια στιγμή, στη ζεύξη ψηφιακού και φυσικού κόσμου αναφέρθηκε και ο Σωκράτης Κατσικάς, Διευθυντής στο Norwegian Center for Cybersecurity in Critical sectors, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναδείξει τις προκλήσεις, δεδομένου ότι η σύγκλιση δεν γίνεται ακόμη με τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια και των δύο κόσμων. Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτές εκτελούνται από χώρες και κρατικές υπηρεσίες. Στα υπάρχοντα προβλήματα συμπεριέλαβε και την έλλειψη προσωπικού που κατανοεί και τις δύο πλευρές (ψηφιακός και φυσικός κόσμος), ενώ όσον αφορά την Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για την κυβερνοασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές.
Τέλος, ο Δημήτρης Βουγιούκας, Vice President, IT Security Training Services στο Hack the Box, υπερθεμάτισε τη σημασία βελτίωσης της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. «Πώς θα το πετύχουμε αυτό;» Όπως περιέγραψε, ένα παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση στην εκπαίδευση τακτικών ανάλυσης δεδομένων στον κυβερνοχώρο, συλλέγοντας πληροφορίες αφενός για το πώς λειτουργούν οι επιτιθέμενοι, αφετέρου για το πώς λειτουργούν οι αμυνόμενοι.
Επενδυτικές ευκαιρίες στον κυβερνοχώρο
Επικουρικά με τα παραπάνω, στο πλαίσιο του πάνελ «Greece as a Cybersecurity Hub: Insights for the case of NVISO», το οποίο συντόνισε ο Alkman Granitsas, Public Relations & Marketing Consultant στην Kyklos Associates, ο Ηλίας Ηλιάδης, Director, Investment Promotion, Enterprise Greece, έσπευσε να παρουσιάσει το έργο του Enterprise Greece στην προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων. Όπως εξήγησε, βοηθάμε τις εταιρείες να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες, προσφέρουμε ιδέες και επιλογές, ενώ συνδράμουμε στην αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας. Ο κλάδος της τεχνολογίας, άλλωστε, συγκαταλέγεται σ’ αυτούς που εστιάζουμε περισσότερο, συνέχισε, προτού εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε ορισμένα «κλειδιά», όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, η ψηφιοποίηση, η δημιουργία έξυπνων λύσεων και η εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την ανάπτυξη των data centers. «Η Ελλάδα προωθεί τον εαυτό της ως ηγέτη της περιοχής στο cloud», υπογράμμισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα έρθουν και νέες επενδύσεις, καθώς και ότι όσες εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα, θα επεκτείνουν περαιτέρω την παρουσία τους.
Μία από τις tech-εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ως success story και επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, είναι η NVISO -ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην κυβερνοασφάλεια- με παρουσία στην Αθήνα. «Είμαστε χαρούμενοι που βρήκαμε μια νέα αγορά και επενδύσαμε στην Ελλάδα», δήλωσε ο Jan De Blauwe, Chief Operating Ocer της NVISO στην Ελλάδα. Ερωτηθείς από τον Alkman Granitsas για τον λόγο που επέλεξε τη χώρα μας, παρέπεμψε μεταξύ άλλων στις υποδομές, στα data centers, στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και στο σταθερό κανονιστικό πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημείωσε, ότι αυτήν την στιγμή απασχολούμε διπλάσιους εργαζόμενους σε σχέση με το αρχικό πλάνο, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική επέκταση της εταιρείας και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη.