Επικαιρότητα

HETiA: Λύσεις για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Την αμοιβαία σχέση ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης και μικροεπεξεργαστών και τις πολλές προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, παρουσίασε ο Jerome Toublanc, High-Tech Products Solutions Management της Ansys, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).

Όπως τόνισε ο J. Toublanc «δεν υπάρχει ΑΙ χωρίς μικροεπεξεργαστές», ωστόσο η ίδια η ΑΙ μπορεί και συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μικροεπεξεργαστών. Ο J. Toublanc μίλησε για την «ΑΙ at the edge», την επανάσταση που θα φέρει η δυνατότητα -με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης- η επεξεργασία των δεδομένων να γίνεται εντός των ίδιων των συσκευών και όχι με χρήση δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο cloud. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροεπεξεργαστές θα ενσωματώνουν και οι ίδιοι ΑΙ, θα έχουν δηλαδή ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θα είναι αφιερωμένο στην ΑΙ. Το κομμάτι αυτό θα καταναλώνει πολλή ενέργεια και αυτό φέρνει νέες προκλήσεις από τεχνολογικής πλευράς.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενσωματωση ΑΙ στα chiplet. «Χρειαζόμαστε σχεδιαστές και μηχανικούς για να μπορούμε να έχουμε μία εφαρμογή που θα είναι κατάλληλη για την αγορά», είπε, τονίζοντας ότι «αυξάνεται η πολυπλοκότητα και αυτό απαιτεί νέες ειδικότητες εργαζομένων». «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ΑΙ στο λογισμικό μας για να απαντήσουμε στην πρόκληση της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας», σημείωσε και τόνισε ότι η ΑΙ απαιτεί νέα τσιπς, προσθέτοντας ότι οι μηχανικοι θα χρησιμοποιήσουν την ΑΙ για να σχεδιάσουν αυτά τα τσιπ.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ισχύος ημιαγωγών με βάση το ΑΙ, ο J. Toublanc ανέφερε ότι χρειάζεται κατανόηση του τρόπου κατανάλωσης της ενέργειας από κάθε component, με διαδραστικό τρόπο. Συμπέρανε ότι στη βιομηχανία «δημιουργούνται πολλές συνέργειες γιατί κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μόνος του».

Λύσεις για την επιτυχία της ενσωματωμένης ΑΙ περιέγραψε ο Γιώργος Φλαμής, Senior Engineering Manager στην Renesas Electronics, παρουσιάζοντας την τεχνολογία TinyML, που είναι ένας τύπος μηχανικής μάθησης που επιτρέπει την εκτέλεση μοντέλων σε μικρότερες, λιγότερο ισχυρές συσκευές. Όπως τόνισε «το TinyML φέρνει το AI/ML σε συσκευές με περιορισμένους πόρους, όπως οι μικροελεγκτές, και προβλέπεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη για την ενσωματωμένη ΑΙ, με διψήφιο CAGR μέσα στα επόμενα 5 χρόνια».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους τρεις πυλώνες προστασίας των δεδομένων, στους οποίους στηρίζεται η Renesas και ξεκινούν από το ολοκληρωμένο πλαίσιο Reality AI της Renesas, από τη λήψη δεδομένων έως την παραγωγή, συνεχίζονται στις βασικές δυνατότητες για φωνητική διεπαφή χρήστη και στις μονάδες βελτίωσης ήχου για την ακρίβεια και ευρωστία μοντέλου, και ολοκληρώνονται με μία πλούσια βιβλιοθήκη λύσεων που έχει χτιστεί με συνεργάτες και εργαλεία για τις ροές εργασίας.

«Μόνο το 5% του κόστους ενός τυπικού έργου ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο με TinyML δαπανάται για την κατασκευή μοντέλων, ενώ το υπόλοιπο 95% αφιερώνεται σε όργανα, ανάπτυξη υλικού, συλλογή δεδομένων, επικύρωση και διασφάλιση της αξιοπιστίας του μοντέλου», είπε. «Τα Reality AI Tools της Renesas που υποστηρίζουν την από άκρη σε άκρη ροή εργασιών επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα του έργου, από την ιδέα έως την παραγωγή.»

Τη συζήτηση συντόνισε η Product Manager της Ansys, Κέλλυ Δαμάλου.