Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δημιουργία έξυπνων πόλεων αποτελεί ένα από τα στοιχήματα των επόμενων ετών. Οι τρόποι για να καλύψει η Ελλάδα το μεγάλο κενό που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναλύθηκαν στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκεστους Δελφούς στις 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ξιφαρά, Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ένας στους δύο πολίτες να επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. «Το Υπουργείο έχει πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών με τους πολίτες. Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί» σημείωσε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα, στην οποία θα καταγραφούν όλοι οι δημόσιοι φορτιστές ανά την χώρα, προκειμένου να γνωρίζει ο πολίτης που μπορεί να φορτίσει το αυτοκίνητό του.
«Σκοπός είναι να πάρουμε τα προβλήματα και να τα λύσουμε ψηφιακά. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών, να δημιουργήσουμε μια πόλη που αλληλεπιδρά» υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Εξήγησε πως υπάρχουν θύλακες γραφειοκρατίας που εξοργίζουν καθημερινά τον πολίτη, και πρόσθεσε ότι έχουμε δρόμο ακόμα για να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Χαρακτήρισε επίσης αναγκαίο να μην χαθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την πλευρά της η Sevi Vassileva, Aντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της Visa Ελλάδας, επισήμανε πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμεύσει ώστε οι τοπικές αρχές να κάνουν τις πόλεις πιο βιώσιμες, πιο έξυπνες, με οφέλη για τον τουρισμό, τα φορολογικά έσοδα και την καταπολέμηση της άτυπης οικονομίας. Προσέθεσε πως οι υπηρεσίες των μέσων μεταφοράς είναι κατακερματισμένες και χρειάζεται μέσω της ψηφιοποιήσης να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικοσύστημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. «Χρειάζεται να φέρουμε την ευκολία των πληρωμών παντού. Οι ψηφιακές πληρωμές είναι ενας βασικός παράγοντας για πιο έξυπνες, συμπεριληπτικές και βιώσιμες πόλεις», τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Δελεβέγκος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, ο Γιώργος Καραμανώλης, συνιδρυτής και CTO/CIO της Crowdpolicy, ανέφερε πως η εταιρεία έχει συνεργαστεί με πάνω από 77 πόλεις της χώρας για να τους φέρει τη σύγχρονη τεχνολογία. Προσέθεσε δε πως το εγχείρημα των έξυπνων πόλεων αποτελεί ευρύτερη παρέμβαση.