Επικαιρότητα

Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν “κυνηγάει” τους δισεκατομμυριούχους

Μια εβδομάδα αφότου κατηγόρησε τη Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν για “φυλετισμό”, ο πρώην CEO της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2020 για τον πόλεμο που έχει κηρύξει στους δισεκατομμυριούχους, καταγγέλλοντας ότι πολιτικοί σαν αυτή ξεφεύγουν από τα όρια του “λαϊκισμού” και κατευθύνονται προς ένα “είδος δημαγωγίας”.

– Ο 65χρονος πρώην διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος βρισκόταν στο “τιμόνι” της Goldman Sachs από το 2006 έως το τέλος του 2018, μίλησε εναντίον της Γουόρεν σε συνέντευξή του, στο CNBC, την Τρίτη, επικρίνοντας την πρότασή της για φόρο περιουσίας και τη συνεχιζόμενη μάχη της ενάντια στους δισεκατομμυριούχους

– “Ήμουν ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός και τώρα, χωρίς να έχω αλλάξει το παραμικρό, έχω γίνει, στα μάτια τους, ένα είδος δεξιού, επειδή απλά δεν θέλω να ανατινάξω το χρηματοπιστωτικό σύστημα”, δήλωσε ο Μπλανκφέιν, αναφερόμενος και στον συνυποψήφιο της Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς.

Ο Μπλανκφέιν περιέγραψε ότι, ενώ έχει ο ίδιος “συνηθίσει να δέχεται πυρά η Γουόλ Στριτ” και κατανοεί το γιατί υπάρχει δημόσια υποστήριξη προς τον φόρο περιουσίας, απέρριψε την πολιτική ως “εντελώς αναποτελεσματική”.

Στη συνέντευξη, ο Μπλανκφέιν υπερασπίστηκε επίσης τους υψηλούς μισθούς των CEOs -ένα άλλο ζήτημα που έχει θέσει η Γουόρεν- λέγοντας ότι δεν νομίζει πως “πρέπει κάποιος να ζητήσει συγνώμη” για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η αμοιβή του.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα, όταν εξαπέλυσε “βέλη” ως απάντηση στην νέα τηλεοπτική διαφήμιση της Γουόρεν κατά των δισεκατομμυριούχων. Η διαφήμιση έβαζε επίσης στο στόχαστρο τον πρωτοπόρο των hedge-fund, Λίον Κούπερμαν, τον επενδυτή της Silicon Valley, Πίτερ Τιλ και τον πρώην CEO της TD Ameritrade, Τζο Ρίκετς.

Ο Μπλανκφέιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν “έκπληκτος που αναφερόταν” στη διαφήμιση δεδομένου ότι ο ίδιος και η Γουόρεν “έχουν ευθυγραμμισμένες απόψεις σε τόσα πολλά θέματα”, αλλά επίσης έκανε μία κεκαλυμμένη επίθεση στους ισχυρισμούς της Γερουσιαστή, περί ιθαγενούς αμερικανικής καταγωγής: “ίσως ο φυλετισμός είναι απλά στο DNA της”.

Πολλοί άλλοι ηγέτες επιχειρήσεων και δισεκατομμυριούχοι έχουν επικρίνει τη Γουόρεν για τις επιθέσεις της στους πλούσιους: Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, ο επενδυτής της Shark Tank, Μάρκ Κούμπαν, και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι μερικοί εξ αυτών. Ακόμα και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το 2020, έχει μιλήσει, συγκρίνοντας τον φόρο περιουσίας της Γουόρεν με τον σοσιαλισμό. Αρκετοί δισεκατομμυριούχοι των hedge funds, όπως ο Πολ Τιούντορ Τζόουνς, ο Στιβ Κόεν και ο Στάνλεϊ Ντράκενμιλερ, εξέφρασαν σκοτεινές προβλέψεις για το τι θα σήμαινε μια πιθανή προεδρία της Γουόρεν για τη χρηματιστηριακή αγορά: πτώση 10% – 25%.

Με τις εκλογές του 2020 να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο, πολλοί στη Γουολ Στριτ γίνονται όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στην Γουόρεν, την οποία θεωρούν ως απειλή για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όλα ξεκίνησαν με το δημόσιο σκάνδαλο μεταξύ Γουόρεν και Κούπερμαν, το οποίο έχει πλέον καταδείξει την αντίδραση που έχει προκύψει από τη στιγμή που η Δημοκρατική γερουσιαστής ανακοίνωσε φόρο περιουσίας 6% στους δισεκατομμυριούχους, για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου “Medicare For All”. Πιο πρόσφατα, ο Κούπερμαν επιτέθηκε επίσης ως απάντηση στην τηλεοπτική διαφήμιση της Γουόρεν, χαρακτηρίζοντας τη Γερουσιαστή “ντροπή” και το φόρο περιουσίας της “πιθανώς αντισυνταγματικό”.

“Ο διασυρμός ανθρώπων, μελών μιας ομάδας, μπορεί να είναι καλό για την καμπάνια της, δεν είναι για τη χώρα”, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Μπλάνκφαϊν.

Πηγή: capital.gr