Επικαιρότητα

Γιάννης Μανιάτης: “Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ενεργειακή κρίση”

Απο αριστερά: Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ – Noam Katz, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα – Μαρία Σαράφογλου, Δημοσιογράφος, ΑΝΤ1 – Valentin Poriazov, Πρέσβης της Βουλγαρίας – Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

H Ενεργειακή ασφάλεια, οι διακυβερνητικές συμφωνίες, τα διεθνή Projects και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρες του 12ου Athens Energy Summit, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 20 και αύριο 21 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου του ΑΝΤ1, Μαρίας Σαράφογλου,ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, έκανε λόγο για μια νέα εποχή στη ενέργεια, με την ανάγκη για ύπαρξη περισσότερων συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες. Για τον κ. Katz, σε αυτή τη φάση χρειάζεται επίσπευση των σχεδίων για την ενέργεια, υπάρχει ανάγκη για νέους πόρους, εν όψει του 2050, αναφέροντας ότι σε σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξαντληθουν οι υφιστάμενες δυνατότητες της περιοχής. Σήμερα, όπως συμπλήρωσε, η Αίγυπτος είναι το μοναδικό σημείο που μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ενώ η τριμερής ενεργειακή σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα υποστεί βλάβη από τη σχέση με την Τουρκία.

Σε σχέση με το τί βλέπει για το μέλλον αναφορικά με την ενεργειακή αγορά, τόνισε ότι το Ισραήλ θα είναι καταναλωτής ενέργειας από τις εισαγωγές, θα χρειαστεί ακόμα και για την ηλεκτρική ενέργεια να έχει πόρους από άλλες χώρες, ωστόσο, επιθυμία είναι μέχρι το 2050 να διασυνδεθεί ενεργειακά και με άλλες χώρες. «To μέλλον ανήκει σε ένα μείγμα ΑΠΕ» κατέληξε στην τοποθέτησή του.

«Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία» ήταν το επιστέγασμα της εισήγησης του Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα,  Valentin Poriazov ο οποίος εξήρε την ταχύτατη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία τον χειμώνα του 2022.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια σε αυτή τη διαδικασία από ελληνικής πλευράς και στην ανάγκη σύμπραξης με τις ευρωπαϊκές χώρες. «Θέλουμε πόρους από άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το ενεργειακό μέλλον μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με την Ελλάδα το τελευταίο έτος. Μας αρέσει η ιδέα να είναι η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, μια χώρα αποθήκευσης».

Κατέληξε, δε, λέγοντας: «Θέλουμε να συνεργαζόμαστε κατά κύριο λόγο με κράτη μέλη της ΕΕ, έχουμε υπογράψει δύο συμφωνίες: Η μία δίνει τη δυνατότητα για αποθήκευση στο Chiren και παρέχει τη δυνατότητα στις δικές μας εταιρείες να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Μόνο συνεργαζόμενες οι χώρες μπορούμε να έχουμε μελλοντικά οφέλη στην ενέργεια».

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ενεργειακή κρίση, οι μεγάλες κεντρικές ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το παιχνίδι της ενέργειας είναι μεγάλο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα το 2013 ήταν η τρίτη καλύτερη χώρα στον κόσμο στην κατα κεφαλήν παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας και εξακολουθεί μια συστηματική «πράσινη» ενεργειακή πολιτική. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη ενεργοποίηση έργων όπως ο αγωγός EastMed, ο οποίος εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δέκα χρόνια πριν και έχει λάβει πάνω από 30 εκατ. ευρώ. «Κάνουμε μια κουβέντα για έναν αγωγό που ξεκινά και μεταφέρει πράσινο υδρογονο και έχει ένα κόστος 6 δισ. ευρώ, θα δουλέψει για πενήντα χρόνια, όταν η Ευρώπη πέταξε στην Ευρώπη 600 δισ. ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάνω στο ίδιο ζήτημα, ο Μιχάλης ΜαθιουδάκηςΑκαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ έθεσε το πλαίσιο σε σχέση με τα ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχουν πολλές χώρες. «Πρέπει να κατανοήσουμε αν υπάρχει συμφωνία ή σύγκρουση συμφερόντων για την κάθε χώρα και να δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος σκέψης. Οι χώρες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουν να υφίστανται κάποια έργα» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι σε σχέση με τα ενεργειακά έργα που τελικά προχωρούν, για να έχει ένα έργο στρατηγική αξία, θα πρέπει να συνάδει με τα στρατηγικά συμφέροντα μιας χώρας. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τον αγωγό EastMed: «Ο αγωγός EastMed έχει διαφορετική σημασία για τις εμπλεκόμενες χώρες.  Για παράδειγμα, για την Κύπρο προσφέρει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη θέση της στο σύστημα ενέργειας, καθώς μέσω αυτού μπορεί να συνάψει ισχυρές συνεργασίες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Ισραήλ ή της Αιγύπτου. Αναφορικά με την Ελλάδα, ο αγωγός αυτός, πέρα από τη διαδρομή του, δεν έχει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα. Έχουμε τέσσερις χώρες για το ίδιο έργο, με διαφορετική όμως σημασία».

Για τον κ. Μαθιουδάκη, η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος και πρόσθεσε ότι: «Οι επενδύσεις στην ενέργεια χρειάζονται σταθερότητα, πρέπει να υπάρχει χώρος για να συνεργαστούν όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.