Επικαιρότητα

Ευάγγελος Μαρινάκης: Από τη ναυτιλία στο ποδόσφαιρο

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς έχει ιδρύσει την Capital Maritime & Trading Corporation, έναν παγκόσμιο ναυτιλιακό οργανισμό που διαχειρίζεται έναν εκτεταμένο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά, καθώς και ιδιοκτήτης των ποδοσφαιρικών συλλόγων Ολυμπιακός Πειραιώς και Nottingham Forest.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1967, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στη γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε σε πανεπιστήμιο στο Γουότφορντ της Αγγλίας. Εκεί, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφοίτησε με πτυχίο στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων και με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις.

Από το 1992 έως το 2005, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εργάστηκε στην Capital Ship Management Corporation ως εμπορικός διευθυντής, όπου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την επιτυχία πολλών επιχειρήσεων που σήμερα αποτελούν μέρος του ομίλου Capital Maritime. Έχοντας ιδρύσει την Capital Maritime & Trading Corporation το 2005, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκίνησε και διηύθυνε επίσης διάφορες άλλες εταιρείες. Ίδρυσε τη Crude Carriers Corporation, ενώ διατελεί και χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Capital Product Partners LP.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά το 2014, εκπροσωπώντας την ανεξάρτητη συμμαχία “Πειραιάς Νικητής”, ένας πολιτικός συνδυασμός που ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Μώραλη, δήμαρχο Πειραιά εκείνη την εποχή και αντιπρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο συγκεκριμένος πολιτικός συνδυασμός κέρδισε τις καρδιές και τις ψήφους των κατοίκων της περιοχής με ένα συναρπαστικό μανιφέστο που υποσχόταν επενδύσεις στην αναβάθμιση των υποδομών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στον Πειραιά και την καθιέρωση της πόλης ως ακμάζοντος τουριστικού προορισμού.

Αναγνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τις τεράστιες δυνατότητες της πόλης του, μόλις εξελέγη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκίνησε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του Πειραιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαδραμάτισε ενεργό ρόλο σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της πόλης και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει διαθέσει ουκ ολίγες φορές δικούς του πόρους για να διευκολύνει τη δημιουργία επιχειρήσεων στον Πειραιά, ενισχύοντας την απασχόληση σε ολόκληρη την πόλη. Έχει επίσης επιβλέψει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την κοινότητα και τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοπορίας στην κατασκευή παιδικών χαρών, γηπέδων ποδοσφαίρου, κλειστών γυμναστηρίων και δημόσιων πλατειών. Επιπλέον, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επιβλέψει προγράμματα δενδροφύτευσης, παρεμβάσεις στην πρόσοψη κτιρίων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά, όπως αθλητικές και θερινές κατασκηνώσεις.

Μακροχρόνιος υποστηρικτής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του συλλόγου και στη θητεία του ως πρόεδρος του συλλόγου οδήγησε την ομάδα στην εντυπωσιακή κατάκτηση επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Βεβαίως, το μεγάλυτερο επίτευγμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ευρωπαϊκό. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου που κατάφερε να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Συγκεκριμένα, στον μεγάλο τελικό της Αθήνας, στην ΟΠΑΠ Αρένα, ο ΟΣΦΠ επικράτησε στην παράταση με 1-0 της Φιορεντίνα και κατέκτησε το Europa Conference League 2024.

Επιπρόσθετα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Nottingham Forest, μιας ομάδας που αγωνίζεται στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξασφάλισε την έγκριση της Λίγκας για τα σχέδια που αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση της παλιάς δόξας του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπλασης των ιστορικών γηπέδων του, η οποία κατέληξε στη δημιουργία του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γηπέδου στα East Midlands. Στο επίκεντρο του σχεδίου ανάπλασης ήταν η δημιουργία εγκαταστάσεων παγκόσμιας κλάσης, όπως μια σειρά από εστιατόρια, executive boxes και σαλόνια φιλοξενίας, καθώς και ένα νέο κατάστημα και μουσείο της ομάδας. Τα σχέδια περιλάμβαναν επίσης ευρύχωρες αίθουσες για τους οπαδούς γενικής εισόδου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις για τους οπαδούς με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αύξησης των θέσεων για αναπηρικά αμαξίδια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας του στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, ο Ευάγγελος Μαρινάκης αξιοποίησε σταθερά τη θέση του για την προώθηση ποικίλων αξιόλογων σκοπών και την προώθηση θετικών αλλαγών στην κοινωνία. Σε αναγνώριση της σημαντικής επαγγελματικής και φιλανθρωπικής συνεισφοράς του, ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βαρύτιμα βραβεία. Το 2017, η Lloyd’s List διοργάνωσε ειδική τελετή προς τιμήν του στην Αθήνα, όπου ο κ. Μαρινάκης τιμήθηκε με το βραβείο “Greek Shipping Personality of the Year” του οργανισμού. Στην εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της Lloyd’s List Nigel Lowry εξήγησε ότι το βραβείο αποτελούσε αναγνώριση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που επένδυσε ο Ευάγγελος Μαρινάκης για την ενίσχυση της χωρητικότητας του στόλου το 2017, μαζί με τη “δυναμική σύναψη συμφωνιών” του επιχειρηματία. Το βραβείο αναγνώρισε επίσης την εκτεταμένη συνεισφορά του στη φιλανθρωπία, τον τομέα των μέσων ενημέρωσης και τον αθλητισμό.