Η “Συμμετέχω – I Participate” διοργανώνει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019 το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “ToDAY: Developing digitAl Youth work” στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Νεολαία της Ε.Ε, με 30 νέους και νέες συμμετέχοντες/ουσες από 14 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Ισπανία και Ολλανδία). Το θέμα του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των youth workers πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν οι νέοι στη νέα εποχή, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των μέσων και η εξεύρεση λύσεων σε αυτά μέσω της προώθησης καινοτόμων πρακτικών στο ψηφιακό youth work.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα online βιντεοπαιχνίδια, οι ιστοσελίδες διαμοιρασμού βίντεο και συσκευές όπως iPods, iPads και κινητά τηλέφωνα είναι πλέον μέρος της κουλτούρας των νέων. Έχουν μπει στις ζωές τους σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι περισσότερες από αυτές δεν υπήρχαν πριν από μια δεκαετία.
Και σήμερα, όπως και στο παρελθόν, οι νέοι ενηλικιώνονται και προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους και να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Αυτό, όμως, γίνεται εν μέσω νέων μέσων επικοινωνίας, φιλίας και έκφρασης που βασίζεται στην χρήση των ψηφιακών μέσων. Τα ψηφιακά μέσα και οι νέες τεχνολογίες έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που διδάσκουμε και μαθαίνουμε. Η διαδικασία της μάθησης και της αυτοβελτίωσης δεν ξεκινά πάντα με τους δασκάλους, αλλά μπορούν επίσης να ξεκινήσουν και από αυτόν που μαθαίνει ή στηρίζεται από έναν youth worker. Τα ψηφιακά μέσα και οι νέες τεχνολογίες δεν μπορούν παρά να είναι μέρος της εκπαίδευσης και της ικανότητας των youth workers.
Οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη σπαταλούν ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου τους καταναλώνοντας ψηφιακά μέσα (βίντεο, μηνύματα, δικτύωση, blogs, βιντεοπαιχνίδια κτλ). Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα σχετίζονται άμεσα με τα ψηφιακά μέσα και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η πίεση για διαρκή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ρητορική μίσους, το cyber-bullying και ο εθισμός στη χρήση βιντεοπαιχνιδιών. Δυστυχώς υπάρχουν περιστατικά σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου νέοι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία είτε λόγω περιστατικών ρητορικής μίσους ή λόγω σοβαρών εθισμών στο διαδίκτυο. Όλοι οι νέοι σήμερα χρειάζονται ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες, να ξέρουν να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έχουν μια ανοιχτή προσέγγιση όσον αφορά τον ρόλο της τεχνολογίας στη μελλοντική τους εργασία και καθημερινότητα και αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνεται από τους youth workers.