«Είναι ξεκάθαρο ότι τα αγροβολταϊκά, είναι το Next Big Thing στον τομέα της ενέργειας και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αγροτική μας ανάπτυξη»
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου ανοίγοντας την ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά που διεξάγεται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου ICEFPE22.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ Καλογήρου «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα η ενδυνάμωση της Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας και η ανάπτυξή της με τρόπο βιώσιμο και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Συνοιδοιπόροι μας: η έρευνα, η καινοτομία, οι σύγχρονες τεχνολογίες και η εφαρμογή τους στα νέα συστήματα καλλιέργειας. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων, ιδίως των ευρωπαϊκών μπορεί να δώσει ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση αυτή»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στον «πράσινο μετασχηματισμό» της χώρας μας και στα προβλήματα που προκύπτουν στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.
Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ Νικόλαος Μανέτας αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη ανάλογων τεχνολογιών που αφορούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Το πρωτοποριακό θερμοκήπιο της OET στη Θέρμη
Ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, μίλησε για τα πλεονεκτήματα των αγροβολταϊκών και την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και γης που προκύπτουν από την εφαρμογή τους.
Τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής καινοτομίας των Αγροβολταϊκών με τη χρήση φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, είναι:
- Τριπλό όφελος: Παραγωγή τροφής, ενέργειας και ταυτόχρονα μείωση στην κατανάλωση νερού με υδροπονική καλλιέργεια
- Αύξηση της παραγωγής έως και 30%
- Εξοικονόμηση Ενέργειας έως και 30%
- Παραγωγή Ενέργειας με τη χρήση 3ης γενιάς ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών
- Σκίαση φυτών και δέσμευση της βλαπτικής UV ακτινοβολίας
- Ελαφρά κατασκευή εύκολη τοποθέτηση
- Βραχεία απόσβεση
- Εξ αποστάσεως παρακολούθηση της καλλιέργειας
- Δημιουργία νέων θέσεων υψηλά αμειβόμενης εργασίας για νέους αγρότες/επιχειρηματίες
- Προστασία του περιβάλλοντος , εξοικονόμηση φυσικών πόρων
- Κυκλική οικονομία
Ο CEO της εταιρείας OET Χριστόφορος Βαρλάμης παρουσίασε τα πλεονεκτήματα των εύκαμπτων και διαφανών οργανικών φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα και την εφαρμογή τους Αγροβολταϊκά και αναφέρθηκε στο Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ενώ γεωπόνος Ευγενία Αθανασιάδου ανέλυσε διεξοδικά τις συνθήκες ανάπτυξης της υδροπονικής τομάτας στο συγκεκριμένο πρωτοποριακό θερμοκήπιο.
Ο επικεφαλής του Nanoparticles Group του Εργαστηρίου LTFN, Dr Χριστόφορος Γραβαλίδης αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Photokipia και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να παραχθούν και να τοποθετηθούν τα 3ης γενιάς διαφανή φωτοβολταϊκά στο θερμοκήπιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Στην ενότητα φωτισμός LED -OLED και Συνθετική Φωτοσύνθεση μίλησαν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Organic Electronic Group του Εργαστηρίου LTFN καθηγητής Α Λασκαράκης αναφέρθηκε στις εφαρμογές των OLED στα θερμοκήπια και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Techlumen αναφέρθηκε διεξοδικά στον τεχνητό φωτισμό και την επίδρασή του στην ανάπτυξη των φυτών.
Στην τελευταία ενότητα του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον τομέα των Αγροβολταϊκών», ο Dr Γιώργος Ντίνας από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα αναφέρθηκε στην έρευνα που εκπονείται στο Θερμοκήπιο της Θέρμης.
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A, Dr Αστέριος Χατζηπαραδείσης αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές έρευνας και καινοτομίας για τα Αγροβολταϊκά την περίοδο 2014-2020 και της προγραμματικής περιόδου που διανύουμε (2021-2027), ενώ τόνισε ότι πρέπει να σχεδιαστεί Ειδική Δράση για Αγρότες-Επιχειρηματίες .
Οι εφαρμογές των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών στα Θερμοκήπια και οι δραστηριότητες του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A παρουσιάζονται στο stand 48 στο περίπτερο 2 στην 29η Agrotica στη HELEXPO-ΔΕΘ, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ειδική εκδήλωση για τα Αγροβολταϊκά στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης.