Έρευνα WoT: Γυναίκες της Περιφέρειας

    Από: Startup Team
Women On Top

Γυναίκες του Δήμου Αριστοτέλη | Το α’ μέρος της μεγάλης έρευνας του Women On Top για τις επαγγελματικές και επιμορφωτικές ανάγκες των γυναικών της περιφέρειας.

Το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας που υλοποίησε ο οργανισμός Women On Top με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός, για την κατανόηση των επαγγελματικών και επιμορφωτικών προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σχεδιάστηκαν προσεκτικά και υλοποιήθηκαν 6 δίωρα διαδραστικά και βιωματικά διερευνητικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 50 γυναίκες όλων των ηλικιών από χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, ύστερα από ένα ανοιχτό κάλεσμα που πραγματοποίησε ο οργανισμός προς τις κατοίκους της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον τους, και στη συνέχεια να εντοπίσουν πιθανές λύσεις για τις προκλήσεις αυτές, καθώς και βοηθούς που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προτάσεών τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που παρουσιάστηκαν τοπικά είναι πλέον διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό.

Τα συμπεράσματα αυτού του πρώτου μέρους της έρευνας ανέδειξαν ως κυριότερες κατηγορίες προκλήσεων για τις γυναίκες κάθε ηλικίας τον φόβο της ερήμωσης της περιοχής τους, την έλλειψη υποδομών, την απουσία επαγγελματικών και επιμορφωτικών προοπτικών, τα ζητήματα ψυχικής υγείας (άγχος, μοναξιά, εθισμοί), καθώς και το μειωμένο κοινωνικό κεφάλαιο που εντοπίζουν στις κοινότητές τους (δυσπιστία, έλλειψη κοινωνικής ενεργοποίησης και συνεργασίας).

Οι ίδιες οι γυναίκες, όμως, φέρνουν στην επιφάνεια και έναν πλούτο προτάσεων γύρω από πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μεσο-μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του τουρισμού, την επιμόρφωση νέων και ενηλίκων αλλά και την εξωστρέφεια των κοινοτήτων τους, αποδεικνύουν πώς η δική τους επαγγελματική δραστηριοποίηση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα θετικής αλλαγής στην περιοχή τους.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Αρναίας, με την ευγενική φιλοξενία και υποστήριξη του Δήμου Αριστοτέλη. Η εκδήλωση χαιρετίστηκε από τον Αντιδήμαρχο, Νίκο Αυγερινό και τη δημοτική σύμβουλο, Ευγενία Γιαννούση και τιμήθηκε με την παρουσία γυναικών που συμμετείχαν στα εργαστήρια καταγραφής των αναγκών, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων του Δήμου Αριστοτέλη.

Η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women On Top και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε «Ευχόμαστε τα αποτελέσματα του έργου αυτού να συνεισφέρουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικών και μακρόπνοων πρωτοβουλιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς της Πολιτείας, οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, που με την υποστήριξή τους μπορούν να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των γυναικών από κάθε γωνιά της χώρας, στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή, και να προωθήσουν τις αξίες της έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας».

Λίγα λόγια για την έρευνα «Γυναίκες της Περιφέρειας»

Ο κοινωνικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός στην εργασία και τη διά βίου εκπαίδευση προσέφεραν νέες διευρυμένες ευκαιρίες ενδυνάμωσης, επιμόρφωσης και απασχόλησης σε γυναίκες, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Παραμένει, ωστόσο, το ζητούμενο της μείωσης του χάσματος ανάμεσα στη συμμετοχή των γυναικών αυτών και εκείνων από αστικά κέντρα, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και σε προγράμματα επιμόρφωσης από οργανισμούς όπως το Women On Top.

Ορμώμενη από τη διαπίστωση αυτή, η ομάδα του WoT υλοποιεί μια μεγάλη έρευνα πεδίου σε γυναίκες από μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό να διερευνήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν στη διάρκεια της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους πορείας. Στόχος μας, να βασιστούμε στα ευρήματα που θα προκύψουν, για να προτείνουμε και να σχεδιάσουμε πολιτικές και εργαλεία που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των γυναικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην εργασία και τη διά βίου εκπαίδευση.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε 10 περιοχές και τοποθεσίες που θα οριστούν με βάση α) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικάκαι και τη σύνδεσή τους με τις προκλήσεις της επικαιρότητας (φυσικές καταστροφές, κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις με τοπικό χαρακτήρα κλπ.) και β) τη διασφάλισητης γεωγραφικής και κοινωνικο-οικονομικής τους ποικιλομορφίας. Τα αποτελέσματατης έρευνας θα δημοσιεύονται σταδιακά, με την τελική επικοινωνία και τη διάδοση των συνολικών ευρημάτων και προτάσεων μέσα το β’ τρίμηνο του 2024.