SOS από την κτηνοτροφία: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει εδώ και τώρα

    Από: Startup Team

Στον πρωτογενή τομέα πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα εάν θέλει τα επόμενα χρόνια να ανακτήσει την αυτονομία της και να μειώσει το επίπεδο των εισαγωγών της από τρίτες χώρες. Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι πως μια χώρα η οποία δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία, δεν παράγει βασικά αγαθά και εστιάζει μόνο στον τουρισμό, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δυστυχώς η εικόνα που καταγράφει η ελληνική κτηνοτροφία είναι απογοητευτική με τα τελευταία επίσημα στοιχεία να μιλούν για πτώση 30% στην παραγωγή γάλακτος και αντίστοιχο ποσοστό πτώσης σε ότι αφορά το διαθέσιμο ζωικό κεφάλαιο. Κοινή παραδοχή όλων όσων δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι πως όσοι αποφασίζουν να τον εγκαταλείψουν δημιουργούν ένα κενό το οποίο είναι δύσκολο να καλυφθεί, αφού κανένας νέος δεν εισέρχεται.

«Η γαλακτική περίοδος που έληξε ήταν η χειρότερη όλων των εποχών. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε πουλήσει γάλα στην τιμή των 80 λεπτών το κιλό. Στη Θεσσαλία η πτώση στην τιμή γάλακτος άγγιξε το 25%, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη, έφτασε ακόμα και το 40%» λέει στο fortunegreece.com ο Δήμαρχος Τυρνάβου και Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Κόκουρας.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως, λόγω της κρίσης, τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αιγοπροβάτων που σφαγιάστηκαν, αφού οι κτηνοτρόφοι έκαναν περικοπές και δεν τάιζαν όπως έπρεπε τα ζωντανά τους με αποτέλεσμα να δουν δραματική μείωση στην παραγωγή γάλακτος, στοιχείο που τους έστρεψε στην αξιοποίηση του κρέατος, το οποίο είχε και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Μέσα στον Αύγουστο η ηγεσία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, τον οποίο ενημέρωσαν για το θέμα της ελληνοποίησης και των ελέγχων, για τους οποίους δεσμεύτηκε με τη σειρά του ότι θα γίνουν εντατικότεροι και αποτελεσματικότεροι.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία, προκειμένου να προστατέψει τα μέλη της, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία καλεί τους παραγωγούς να μην παίρνουν αυθαίρετα προκαταβολές από τους τυροκόμους χωρίς να έχουν υπογράψει πρώτα συμφωνητικά ενός έτους.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκουρας, στην προσπάθειά τους να βρουν άμεσα ρευστό για να αγοράσουν τις απαραίτητες ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι γίνονταν έρμαιο των τυροκόμων οι οποίοι τους προκατέβαλαν ένα ποσό, όμως όταν ερχόταν η ώρα της εξόφλησης με την παράδοση του γάλακτος, τα χρήματα που έδιναν ήταν λιγότερα. Αυτό συνέβαινε διότι φρόντιζαν να βάζουν υψηλούς συντελεστές που αφορούσαν το ποσοστό λίπους και πρωτεϊνών στο γάλα, οι οποίοι εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να πιαστούν.

Το παράδειγμα της Εβροφάρμα και οι επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα ο Ιδιοκτήτης της Εβροφάρμα Ελασσόνας,  Αθανάσιος Κασίδης εκφράζει στο fortunegreece τις δικές του επιφυλάξεις και ανησυχίες για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως οι επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους είναι εκείνες που έχουν στραφεί στις εξαγωγές. Με την πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, δικλείδα ασφαλείας φαίνεται να είναι το εξωτερικό.

Στην περίπτωση της Εβροφάρμα Ελασσόνας το 50% των κρεάτων διοχετεύεται στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αγγλία, στην οποία διατηρεί γραφείο για την εξυπηρέτηση της ασιατικής και αφρικανικής Ηπείρου.

«Για να εξυγιανθεί ο κλάδος και να πάει ένα βήμα πιο πέρα απαιτείται οι κτηνοτρόφοι να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες. Βέβαια εξίσου σημαντική είναι και η βοήθεια από τις τράπεζες, έτσι ώστε να δοθούν χρήματα για να κατασκευαστούν σύγχρονες μονάδες και όχι τσίγκινες κατασκευές» δηλώνει ο κ. Κασίδης.

Ο ίδιος έχει προβεί σε επενδύσεις της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ στο κομμάτι της αιγοπροβατοτροφίας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020 και τονίζει με περηφάνια πως η εταιρεία του είναι Νο1 στον κόσμο στον τεμαχισμό αιγοπροβάτων με τη χρήση της ρομποτικής. «Όραμά μας είναι να εξευγενίσουμε το προϊόν και να το προσφέρουμε στον τελικό καταναλωτή με πολιτισμένο τρόπο και όχι κρεμασμένο στο τσιγκέλι, όπως συνηθίζεται».

Παραδέχεται πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει αποχωρήσει από τον κλάδο, διότι δεν πραγματοποίησαν εγκαίρως τις απαιτούμενες επενδύσεις στο κρέας, ένα ευπαθές προϊόν που δεν αντέχει στο εμπόριο πάνω από 2 ημέρες.

«Τα σφαγεία στην Ελλάδα είναι ακατάλληλα. Με τον τρόπο που λειτουργούν μπορούν να χαλάσουν ένα καλό προϊόν. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν είναι της δεκαετίας του ’80 και οι καινούριες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Κασίδης, ο οποίος διερωτάται πώς είναι δυνατόν στη χώρα μας να λειτουργούν 139 σφαγεία όταν στην Ολλανδία ο αριθμός τους περιορίζεται σε μόλις 8!

Πηγή: fortunegreece.com