Ένας εκ των ιδρυτών του Facebook, ο Chris Hughes, ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας που δημιούργησε από μετοχές του στο κοινωνικό δίκτυο, σε πρότζεκτ δημοσιογραφίας και στην πολιτική. Ο Hughes, ωστόσο, με περιουσία που υπολογίζεται στα 400 εκατ. δολάρια, δεν άφησε τελείως πίσω του το Facebook.
Ο 35χρονος επιχειρηματίας έχει συναντηθεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και άλλες ρυθμιστικές αρχές και υπηρεσίες για το πώς θα χειριστούν την αυξανόμενη κυριαρχία του κοινωνικού δικτύου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και Washington Post.
Ο Hughes, που μοιραζόταν το δωμάτιό του με τον Mark Zuckerberg στο Πανεπιστήμιο Χάβαρντ, φαίνεται πως συνεργάζεται με τον Scott Hemphill του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τον Tim Wu του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τους Times, ο Hughes έχει παρουσιάσει σημείο προς σημείο τον νομικό ισχυρισμό που καταρρίπτει το Facebook βάσει της νομοθεσίας για αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Όπως υποστηρίζει, οι εξαγορές των Instagram και WhatsApp από το Facebook είχαν ως στόχο να συντρίψουν τον ανταγωνισμό. Το Facebook, από την πλευρά του, διαφωνεί υποστηρίζοντας πως οι εξαγορές ήταν “επενδύσεις στην καινοτομία”.
Αυτό όμως είναι το τελευταίο κύμα κριτικής που έχει εξαπολύσει ο Hughes εναντίον της εταιρείας στην οποία οφείλει την περιουσία που έχτισε. Τον Μάιο είχε γράψει στους New York Times ένα άρθρο με τίτλο “Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε το Facebook”. Σε αυτό ο Hughes αναφέρει: “Τα χρήματα που έλαβα από το Facebook άλλαξαν άρδην την πορεία της ζωής μου, αλλά συνέχιζα να παρακολουθώ με δέος τον τρόπο που αυξανόταν η ισχύς του. Ωστόσο, οι υποθέσεις της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και το σκάνδαλο της Cambridge Analytica με αφύπνισαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας”.
Είναι ασυνήθιστο για κάποιον άνθρωπο που συνέβαλε στη δημιουργία μιας επιχείρησης να ξεκινά μια εκστρατεία για τη διάλυσή της. Ο Hughes δούλεψε στο Facebook για τρία χρόνια, προτού αποσυρθεί το 2007, και στη συνέχεια εργάστηκε στην προεκλογική καμπάνια του τότε υποψηφίου Barack Obama.
Το Forbes εκτιμά πως ο Hughes το 2012, τη χρονιά της αρχικής δημόσιας προσφοράς του Facebook, είχε καθαρή περιουσία 700 εκατ. δολ. Μέχρι το τέλος του 2012 είχε πουλήσει όλες τις μετοχές του στο Facebook. Το 2016, σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του μειώθηκε στα 430 εκατ. δολ.
Το 2010, ο Hughes δημιούργησε το Jumo, ένα μη κερδοσκοπικό κοινωνικό δίκτυο, και το πούλησε έναν χρόνο αργότερα στην εκδοτική εταιρεία Good. Μετά αγόρασε έναντι 5 εκατ. δολ. το περιοδικό New Republic και, πριν το πουλήσει το 2016, επένδυσε σε αυτό άλλα 20 εκατ. δολ. Από τότε ο Hughes ηγείται της εκστρατείας εναντίον του Facebook, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το think tank, Economic Security Project.
Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή Εμπορίου ήρθε σε συμφωνία 5 δισ. δολ. με το Facebook για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Η μετοχή του Facebook κατέγραψε άνοδο 5% λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του συμβιβασμού
Πηγή: Forbes.com