Η ένταση και οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλη την υφήλιο τριάντα σχεδόν χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης καθώς, το κενό αυτό αλλά και η υποχώρηση σε πολλά ζητήματα των ΗΠΑ άφησε κενό που έσπευσαν ανερχόμενες δυνάμεις να καλύψουν.
Ως επακόλουθο, ο πόλεμος είναι μια «μπίζνα» που ανθεί και αποφέρει μυθικά κέρδη σε αυτούς που ασχολούνται με αυτόν. Ο λόγος φυσικά για τις big business των βιομηχανιών αμυντικών συστημάτων ή κατασκευαστών όπλων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης (SIRPI), το 2017 οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2017 αυξήθηκαν κατά 1,1%.
Η παγκόσμια αυτή αύξηση οδηγήθηκε μερικώς από τα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ίδιες οι ΗΠΑ για όπλα, καθώς αποτελούν τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» όπλων παγκοσμίως με μεγάλη διαφορά.
Συνολικά οι πωλήσεις όπλων από τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων έφτασε το 2017 τα…κρατηθείτε, 398 δισεκατομμύρια δολάρια, αφότου είχαν αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ρωσία που είναι μια από τις χώρες με τις γρηγορότερα αυξανόμενες ένοπλες δυνάμεις την τελευταία δεκαετία, έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα όπλων ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά από το 2002.
Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα παραμένει απαράλλαχτη και αδιαμφισβήτητη για τώρα.
Οι ΗΠΑ είναι έδρα για πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων και οι αμερικανικές βιομηχανίες έχουν το 57% των πωλήσεων όπλων στις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων παγκοσμίως σύμφωνα με το SIRPI.
Η Λόκχιντ Μάρτιν με έδρα το Μέριλαντ είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο με πωλήσεις αυτού του είδους σε κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη, που έφτασαν στα 44,9 εκατομμύρια δολάρια το 2017
Η εταιρεία αυτή τράβηξε την παγκόσμια προσοχή όταν μια βόμβα που πούλησε στην Σαουδική Αραβία ρίφθηκε σε σχολείο στην Υεμένη σκοτώνοντας 40 αγόρια και 11 ενήλικες.
Τα έσοδα της Λόκχιντ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερα από τους συνολικούς ετήσιους προϋπολογισμούς της αμερικανικής εφορίας και του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας μαζί.
Την ίδια περίοδο οι βιομηχανίες στρατιωτικού υλικού που προέρχονται από την Κίνα δεν συμπεριλήφθηκαν στην λίστα με τις ακμαιότερες του είδους που κατήρτισε το Σουηδικό Ινστιτούτο, λόγω ελλιπών σχετικών στοιχείων.
Ο τζίρος από τις πωλήσεις όπλων προέρχονται από το SIRPI, τα κέρδη από τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ που δημοσιεύονται ανεξάρτητα και οι αριθμοί των υπαλλήλων από εταιρικά στοιχεία του 2018
Με όλα αυτά υπόψη η λίστα έχει ως εξής:
20. Textron
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις Όπλων: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές πωλήσεις: 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 35.000
Η Textron, έχει ως έδρα το Providence, στο Rhode Island. Είναι μία από τις 11 εταιρείες των ΗΠΑ που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κόσμου. Το 2017 κατατάχθηκε 20η ανάμεσα στις εταιρείες που κέρδισαν από τους πολέμους με 4 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις όπλων.
Οι περισσότερες από αυτές έγιναν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ωστόσο η εταιρεία έκανε business και στην Μέση Ανατολή, Ασία και Ευρώπη.
Η εταιρεία αυτή παράγει θωρακισμένα οχήματα, drone και επιθετικά ελικόπτερα. Αν και πρόκειται όπως αναφέραμε για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στρατιωτικού υλικού τα περισσότερα κέρδη της προέρχονται εμπορικές συμφωνίες.
19. Naval Group
- Χώρα: Γαλλία
- Πωλήσεις όπλων: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές πωλήσεις: 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 36,5 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 13.429
Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και παλιές εταιρείες καθώς δραστηριοποιείται από τον 17ο αιώνα όταν έφτιαχνε τα πλοία για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό σε Μεσόγειο και Ατλαντικό. Είναι η εταιρεία που φέρεται αυτή την περίοδο να έχει και τις περισσότερες επαφές με την Αθήνα για τις νέες φρεγάτες που θέλει να αποκτήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ναυτικών συστημάτων στην Ευρώπη.
18. Leidos
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές Πωλήσεις: 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 242,0 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 31.000
Σχεδόν μισά από τα συνολικά έσοδα της εδραζόμενης στην Βιρτζίνια εταιρείας προέρχονται από το αμυντικό και πληροφοριακό της κομμάτι
17. Rolls-Royce
- Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
- Πωλήσεις όπλων: 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές πωλήσεις: 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 5,3 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 50.000
Η εταιρεία αυτή είναι από τις πλέον γνωστές και τα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις όπλων την έκαναν την 17η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους το 2017 αλλά τα περισσότερα έσοδά της προέρχονται από μη στρατιωτικά προγράμματα. Σε αυτά εντοπίζει κανείς το συμβόλαιο για 3.000 κινητήρες που αγόρασαν οι ΗΠΑ για αεροσκάφη όπως το C-130 και τα Τ-45 αλλά και εκεινο της Ιαπωνίας για τα V-22
16. Honeywell International
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές Πωλήσεις: 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 114.000
Με έδρα το New Jersey η Honeywell International πουλάει το λογισμικό της και τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων που ασχολούνται με τομείς από την υγεία και το πετρέλαιο μέχρι τις κατασκευές.
Παράλληλα τα συμβόλαια που είχαν να κάνουν με την άμυνα αποτέλεσαν το 11% του τζίρου της εταιρείας το 2017. Για δεκαετίες η Honeywell είχε συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό αναπτύσσοντας για λογαριασμό του όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα λειτουργίας για drone αλλά και συστήματα καθοδήγησης για πυραύλους. Έχει δε κατασκευάσει και κινητήρες για βαρέα ελικόπτερα Σινούκ.
15. United Shipbuilding Corp
- Χώρα: Ρωσία
- Πωλήσεις όπλων: 5,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές πωλήσεις: 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 101,0 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 80.000
Οι United Shipbuilding Corporation ιδρύθηκε το 2007 με άδεια του ίδιου το Πούτιν.
Η κρατική αυτή επί της ουσίας εταιρεία πούλησε το 2017 όπλα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό την έκανε εκείνη την χρονιά την τρίτη μεγαλύτερη στην Ρωσία και ανάμεσα στις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Οι πωλήσεις όπλων αποτέλεσαν το 89% των εσόδων. Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιούλιο του 2014 είχε προστεθεί στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με τις εταιρείες στις οποίες απαγορευόταν να επιχειρούν στις ΗΠΑ. Ήταν ένα από τα μέτρα πίεσης της Ουάσιγκτον στην Μόσχα μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας.
14. United Aircraft Corp
- Χώρα: Ρωσία
- Πωλήσεις όπλων: 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Συνολικές πωλήσεις: 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 325,3 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 98.000
Από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ρωσία μεταπήδησε σε μια ιδιωτικοποίηση της οικονομίας της
Η αμυντική βιομηχανία ωστόσο παραμένει σχεδόν ολόκληρη υπό κρατικό έλεγχο. Η United Aircraft Corporation ιδρύθηκε με άδεια του Πούτιν στις αρχές του 2006. Αν και η εταιρεία κατασκευάζει κυρίως πολιτικά και ειδικού σκοπού αεροσκάφη, πάνω από το 80% των 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων της προήλθαν από πωλήσεις όπλων.
Ανάμεσα στα αεροσκάφη που έχει κατασκευάσει είναι μαχητικά MiG, Sukhoi, και Yak.
Αν και έχει έδρα στη Ρωσία συνεργάζεται στενά με την Ινδία και τη Ιταλία.
13. Huntington Ingalls Industries
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 479,0 εκατομμύρια
- Υπάλληλοι: 38.000
Η ναυπηγική Huntington Ingalls Industries με έδρα το Νιουπορτ της Βιρτζίνια είναι ο μοναδικός κατασκευαστής πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων στις ΗΠΑ και είναι υπεύθυνο για το 70% του παρόντος στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με το SIPRI, τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα την κατέστησαν την 8η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ και την 13 παγκόσμια, το 2017.
Ορισμένα από τα πιο σημαντικά συμβόλαια της αποτέλεσαν η αναβάθμιση του αντιτορπιλικού καθοδηγούμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke-class, Jack H. Lucas, η ανάπτυξη των νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Columbia και η παροχή υπηρεσιών καθαρισμού πυρηνικών αποβλήτων στο εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό.
12. L-3 Technologies
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 693,0 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 31.000
Ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρείας είναι συστήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και πελάτες της βρίσκουμε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Η τεχνολογία επικοινωνίας της εταιρείας έχει ενσωματωθεί σε drone του αμερικανικού στρατού όπως τα Predator και τα Global Hawk αλλα και στις επικοινωνίες του αμερικανικού στρατού.
Παράγει επίσης συστήματα διανομής ισχύος που έχουν ενσωματωθεί στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia.
11. United Technologies Corp
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 59,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 240.000
Κυρίως μέσω των θυγατρικών της Collins Aerospace και Pratt & Whitney, η United Technologies είναι μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο. Σχεδιάζει και πουλάει εξελιγμένα συστήματα για στρατιωτικά ελικόπτερα, όπως αυτόματους πιλότους και συστήματα προειδοποίησης για κατευθυνόμενα από λέιζερ όπλα.
Σχέδια και κινητήρες της Pratt & Whitney αυτή την περίοδο είναι σε χρήση από τουλάχιστον 34 στρατούς στον κόσμο. Στις ΗΠΑ μόνο, μαχητικά και αεροσκάφη όπως τα F-22 Raptor, τα F-16 και τα F-15 αλλά και τα C-17 Globemaster III είναι μερικά μόνο από αυτά που πετάνε με κινητήρες της Pratt & Whitney.
Στα τέλη του 2018 η United Technologies ανακοίνωση πως σκοπεύει να διασπαστεί σε 3 ανεξάρτητες εταιρείες. Η διεύθυνση αμυντικών συστημάτων θα παρέμενε στο brand της United Technologies.
10. Almaz-Antey
- Χώρα: Ρωσία
- Πωλήσεις όπλων: 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 422,6 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 129.000
Ιδρύθηκε το 2002 υπό τις οδηγίες του Πούτιν και είναι η μεγαλύτερη πιο γνωστή κρατική αμυντική βιομηχανία στον κόσμο, βάση των εσόδων της.
Κατασκευάζει κυρίως συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος. Μαζί με άλλες εταιρείες από τη Ρωσία ήταν και αυτή ανάμεσα σε εκείνες που τους απαγορεύτηκε η διενέργεια επιχειρήσεων στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων για τα γεγονότα της Ουκρανίας το 2014.
9. Leonardo
- Χώρα: Ιταλία
- Πωλήσεις όπλων: 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 13,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 310,3 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 45.134
Με το όνομά της να προέρχεται από τον γνωστό Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Τοσκάνης, η Leonardo είναι η μόνη ιταλική εταιρεία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου. Φτιάχνει σχεδόν τα πάντα, από ελικόπτερα, τζετ και drone, μέχρι τορπίλες και πυρομαχικά. Τα προϊόντα της τα βρίσκουμε σε περίπου 150 χώρες.
8. Thales
- Χώρα: Γαλλία
- Πωλήσεις όπλων: 9,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 931,1 εκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 65.000
Έχει έδρα στο Παρίσι και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για συστήματα σε στεριά, αέρα, θάλασσα και κυβερνοάμυνα. Προς τα τέλη του 2018 ανακοίνωση συμφωνία με το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας για την τοποθέτηση 7 νέων ραντάρ για έλεγχο πυρός σε φρεγάτες.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η αξία των συμβολαίων που είχε συγκεντρώσει ήταν αυξημένα κατά 34% σε σχέση με το 2017.
7. Airbus Group
- Χώρα: Διευρωπαϊκή
- Πωλήσεις όπλων: 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 75,2 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 133.671
Αν και η κύρια ασχολία της εταιρείας είναι τα εμπορικά και ιδιωτικά αεροσκάφη είναι την ίδια στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη.
Έχει λάβει παραγγελίες για πάνω από 600 μαχητικά τζετ Eurofighter Typhoon από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων εντοπίζουμε την Αυστρία, την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Η εταιρεία έχει επίσης εκατοντάδες παραγγελίες για τα μεταγωγικά A400M και C295.
Ασχολείται επίσης και με την κυβερνοασφάλεια.
6. General Dynamics Corp
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 31,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 105.600
Ιδρύθηκε το 1952 και έκτοτε έχει πουλήσει από πυραύλους, πολεμικά πλοία, υποβρύχια σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ
Με πωλήσεις όπλων στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 ήταν η 5η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και η 6η στον κόσμο.
Την χρονιά εκείνη έλαβε ένα συμβόλαιο για να σχεδιάσει και να αναπτύξει το πρωτότυπο του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Columbia. Παρέδωσε επίσης την τελευταία αναβάθμιση των βαρέων αρμάτων μάχης Abrams στον αμερικανικό στρατό. Είναι επίσης πίσω από τα νέα αντιτορπιλικά της κλάσης Arleigh Burke αλλά και τα τελευταιας τεχνολογίας στελθ αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt
5. Northrop Grumman Corp
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 2,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 85.000
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1939 στην Καλιφόρνια και έκτοτε έχει επεκταθεί κυρίως σε 4 τομείς: Αεροδιαστημικά συστήματα, Συστήματα αποστολών, Υπηρεσίες τεχνολογίας και Αναβαθμίσεις συστημάτων
Ένα από τα πιο σημαντικά συμβόλαια που έλαβε το 2017 ήταν εκείνο των 750 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης στον εναέριο στόλο ηλεκτρονικού πολέμου του αμερικανικού στρατού και των 265 εκατομμυρίων δολαρίων για το ιπτάμενο σύστημα επικοινωνιών μάχης της αμερικανική πολεμικής αεροπορίας.
4. BAE Systems
- Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
- Πωλήσεις όπλων: 22,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 83.200
Η BAE Systems είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Βρετανίας και η 4η μεγαλύτερη του κόσμου. Φτιάχνει οχήματα μάχης μεταξύ των οποίων είναι το βαρύ άρμα μάχης Challenger 2 που είναι το κυρίως άρμα μάχης των Βρετανών και του Ομάν. Η εταιρεία είναι επίσης στα πρώτα χρόνια ενός πολυετούς συμβολαίου για την υποστήριξη των μαχητικών Typhoon της RAF ενώ συμμετέχει και στην ανάπτυξη του μαχητικού στελθ F-35 μαζί με τις αμερικανικές Northrop Grumman και Lockheed Martin.
3. Raytheon
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 23,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 25,3 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 2,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 67.000
Έχει έδρα στην Μασαχουσέτη και παράγει πυραύλους και όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας. Έχει πελάτες πάνω από 80 χώρες
Οι ΗΠΑ και πολλές σύμμαχοί της βασίζονται στα ραντάρ και τους πυραύλους αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων της εταιρείας. Φτιάχνει επίσης μια μεγάλη γκάμα από πυραύλους ακριβείας αέρος-εδάφους, επιφανείας-αέρος, αέρος-αέρος και επιφανείας-επιφανείας, παράλληλα με βόμβες, τορπίλες και σκοπευτικά μικρών όπλων.
2. Boeing
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 93,4 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 153.000
Τα συμβόλαια που έχουν να κάνουν με στρατιωτικού σκοπούς αποτελούν το 29% των εσόδων της εταιρείας.
Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχεται από την γνωστή σειρά επιβατικών αεροσκαφών Boeing όπως τα 737, 747, 767, 777 και 787.
Αμυντικά συμβόλαια που έχει έχουν να κάνουν με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών P-8 Poseidon, 36 αναβαθμισμένα F-15 για τις ΗΠΑ και 268 ελικόπτερα Απάτσι
1. Lockheed Martin Corp
- Χώρα: ΗΠΑ
- Πωλήσεις όπλων: 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια
- Σύνολο πωλήσεων: 51,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Κέρδος: 2,0 δισεκατομμύρια δολάρια
- Υπάλληλοι: 105.000
Η Lockheed Martin είναι μακράν η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία από πλευράς συμβολαίων στον κόσμο.
Φτιάχνει μαχητικά όπως τα F-16, F-22 και F-35, καθώς επίσης σόναρ, πλοία, πυραύλους
Στα τέλη του 2018 η εταιρεια έλαβε ένα συμβόλαιο αξίας 22.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 106 μαχητικά στελθ F-35 για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και για άλλες 89 σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ.