Επιχειρηματικότητα

Οι αγρότες στον πυρετό της φαρμακευτικής κάνναβης

Ως χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη των περιοχών τους, µε καλά εισοδήµατα για τους ίδιους, βλέπουν τις καλλιέργειες της κάνναβης -φαρµακευτικής και βιοµηχανικής– οι αγρότες.

Στην Πρέβεζα εγκρίθηκε επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ στον Ορχοµενό Βοιωτίας οµάδα 15 παραγωγών προχωρά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της φαρµακευτικής κάνναβης, συγκρίνοντας τις τιµές και τα κέρδη ακόµα και µε το βαµβάκι, που θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της περιοχής. Στα σκαριά είναι και µια νέα επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Οιχαλίας στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

Στον Ορχοµενό Βοιωτίας η καλλιέργεια του βαµβακιού είναι… κυρίαρχη και θεωρείται «βαριά βιοµηχανία» για όλη την περιοχή. Ο συνεταιρισµός των αγροτών της περιοχής ιδρύθηκε το 1932 και το 1951 κατασκευάστηκε το πρώτο εκκοκκιστήριο της περιοχής. Σε µια προσπάθεια να αλλάξουν τα δεδοµένα για τη… µονοκαλλιέργεια του βαµβακιού στην περιοχή τους, οι αγρότες προχώρησαν στην πιστοποίησή του για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές και νέες αγορές. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε αυτή την εξίσωση της αγροτικής ανάπτυξης για την περιοχή και τους ίδιους έβαλαν τη… φαρµακευτική κάνναβη.

Με µπροστάρη τον 54χρονο οικονοµολόγο και πρόεδρο του συνεταιρισµού Βασίλη Τσαγαλά, ξεκίνησαν µια συστηµατική προσπάθεια να µάθουν τα πάντα για την καλλιέργεια. «Πέρυσι, σε συνεργασία µε µια ισραηλινή εταιρεία, σε συνεννόηση µε παραγωγό της περιοχής, έγινε µια πρώτη προσπάθεια για ανάπτυξη της καλλιέργειας της φαρµακευτικής κάνναβης» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσαγαλάς.

Φέτος η προσπάθειά τους έγινε πιο συστηµατική. «Ιδρύσαµε µια οµάδα στην οποία µετέχουν περίπου 15 άτοµα και σε πιλοτικό επίπεδο ξεκινήσαµε να καλλιεργούµε 50 στρέµµατα για να δούµε πώς θα τα πάµε» προσθέτει. Πριν φτάσουν όµως στην καλλιέργεια, φρόντισαν να µάθουν τα πάντα για αυτή. «Ταξιδέψαµε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, όπου υπάρχουν τέτοιες καλλιέργειες, για να µάθουµε τα πάντα. Ηρθαµε σε επαφή µε εταιρείες του εξωτερικού και κλείσαµε συµφωνίες για την προώθηση της παραγωγής µας» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Τσαγαλάς.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, µάλιστα, είναι αρκετά αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήµατος. «Εχουν ωριµάσει όλες οι προϋποθέσεις για την επαγγελµατική, πλέον, καλλιέργεια αυτού του φυτού και στην περιοχή του Ορχοµενού. Τα πρώτα δείγµατα που είχαµε από την περσινή καλλιέργεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά για να κάνουµε το επόµενο βήµα» τονίζει.

Συνεργασία

«Καταλαβαίνουµε και κατανοούµε ότι µια τέτοια δραστηριότητα δεν µπορεί να προχωρήσει µόνο µε εµάς, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούµε µε ένα σύνολο φορέων που εµπλέκονται γύρω από αυτό το προϊόν.

Ξεκινήσαµε ένα κοινοπρακτικό σχήµα, στο οποίο συµµετέχουν εταιρείες που έχουν άµεση σχέση µε την πρώτη ύλη της κάνναβης. Παράλληλα, όµως, επιδιώκουµε να έχουµε και την αντίστοιχη επιστηµονική υποστήριξη. Προχωρήσαµε έτσι στη συνεργασία µας µε τον ΕΛΓΟ και δύο ερευνητικά κέντρα» λέει ο κ. Τσαγαλάς.

Οι εξελίξεις στο θέµα έχουν ενθουσιάσει τους παραγωγούς της περιοχής, που βλέπουν στην περίπτωση της βιοµηχανικής και φαρµακευτικής κάνναβης µια χρυσή ευκαιρία. Με την καλύτερη αξιοποίηση του φυτού, εκτιµούν τα µέλη του συνεταιρισµού, το εισόδηµα από την καλλιέργεια της κάνναβης θα είναι µεγαλύτερο από αυτό του βαµβακιού, ακόµα και χωρίς την ενίσχυση που παίρνουν στο βαµβάκι! «Ολοι πλέον ποντάρουν σε αυτό» προσθέτει ο κ. Τσαγαλάς.

Φαρκαδόνα Τρικάλων – Σπορά 25 εκατ. ευρώ για καθετοποιημένη μονάδα

Μια σηµαντική επένδυση στον χώρο της φαρµακευτικής κάνναβης έρχεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στην περιοχή της Φαρκαδόνας Τρικάλων και συγκεκριµένα στην Οιχαλία. To επενδυτικό σχέδιο ανήκει στην εταιρεία Green Light Herbs Hellas µε πρόεδρο τον ∆ηµήτριο Θεοχάρη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ και περιλαµβάνει έκταση 100 στρεµµάτων καθώς και βιοµηχανική µονάδα για το τελικό προϊόν.

Το κατασκευαστικό µέρος πρόκειται να αναλάβει η εταιρεία Αφοί Εµµανουηλίδη ΟΕ από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ειδικεύεται στις κατασκευές θερµοκηπίων. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η επένδυση σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολήσει περίπου 200 άτοµα. Η επένδυση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από έναν µήνα σε ηµερίδα που έγινε στη Λάρισα για τις επενδύσεις σε βιοµηχανική και φαρµακευτική κάνναβη, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της ηµερίδας, η επένδυση θα δώσει πνοή σε όλη την περιοχή, αφού θα πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ωρωπός Πρέβεζας – Με ολλανδική τεχνογνωσία, παραγωγή made in Greece

Η τελευταία άδεια για εγκατάσταση καλλιέργειας φαρµακευτικής κάνναβης και παραγωγής προϊόντων αφορά σε µονάδα που πρόκειται να δηµιουργηθεί στον Ωρωπό Πρέβεζας.

Σύµφωνα µε το ΦΕΚ, η έγκριση εγκατάστασης είναι για πέντε χρόνια και η άδεια δίνεται στην εταιρεία GReenCann Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η θερµοκηπιακή µονάδα θα είναι έκτασης 11 στρεµµάτων και θα αναπτυχθεί σε ένα αγροτεµάχιο συνολικής έκτασης περίπου 42 στρεµµάτων, στη θέση Τζούµτζα της δηµοτικής ενότητας Λούρου, στον ∆ήµο Πρέβεζας.

Η επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατοµµύρια ευρώ και θα δηµιουργήσει περισσότερες από 50 άµεσες µόνιµες θέσεις εργασίας. Η GReenCann είναι 100% ελληνική εταιρεία του φαρµακευτικού κλάδου και µία από τις πρώτες που υπέβαλε αίτηση και έλαβε τη συγκεκριµένη άδεια στην Ελλάδα. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών σκευασµάτων που θα συνεισφέρουν στην αντιµετώπιση ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας.

Σύµφωνα µε την εταιρεία, «για την ανάπτυξη της επένδυσης η GReenCann χρησιµοποιεί τεχνολογία αιχµής, όπως η τεχνολογία της Dutch Green Houses, της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής θερµοκηπίων, που είναι πρωτοπόρος στον τοµέα της φέρνοντας ουσιαστικά τη µακραίωνη ολλανδική παράδοση στην κατασκευή θερµοκηπίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο µέτρο. Η σύγχρονης µορφής καλλιέργεια έχει χαµηλές απαιτήσεις σε νερό, το οποίο θα συµβάλει στη βιοποικιλότητα της περιοχής, ενώ αντίστοιχα, έχοντας προβλέψει πρώτιστα για την προστασία και την καθηµερινότητα των πολιτών, η επένδυση είναι ιδιαίτερα χαµηλής όχλησης».

Ο φάκελος

Η εταιρεία είχε δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της µονάδας φαρµακευτικής κάνναβης από τον περασµένο χρόνο, ενώ την περιοχή είχαν επισκεφθεί και Ολλανδοί ειδικοί. Ο φάκελος άρχισε να εξετάζεται από τον περασµένο Ιανουάριο και πριν από λίγες µέρες δόθηκε η άδεια και βγήκε το σχετικό ΦΕΚ. Τοπικοί παράγοντες τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» πως πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες και σηµαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στον Νοµό Πρέβεζας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «πρόκειται για µία µεγάλου µεγέθους επένδυση, αφού µιλάµε για µία ολοκληρωµένη µονάδα καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος, ενώ οι προδιαγραφές ασφαλείας, εκτός από την περίφραξη, περιλαµβάνουν 24ωρη υποχρεωτική φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, πλήρη ηλεκτροφωτισµό για τη νύχτα, εξελιγµένο σύστηµα συναγερµού κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι µόνο τα παράβολα για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας έχουν ένα κόστος 20.000 ευρώ».

Πηγή: Ethnos.gr