Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η λύση στην κρίση

    Από: Startup Team

Από τους καθοριστικούς κλάδους για την διάσωση από την ύφεση της χώρας αποτελεί και ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά κατά τα χρόνια της κρίσης. Για την άμβλυνση του προβλήματος της τουριστικής εποχικότητας και τη διαφοροποίηση των τουριστικών περιόδων, λύση αποτελεί ο εναλλακτικός τουρισμός.

Τουριστικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, που απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, που τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης, περιλαμβάνονται στον εναλλακτικό τουρισμό. Θα πρέπει να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως:

Ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής

Περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, που αφορούν άμεσα το φυσικό τοπίο και την ιδιαίτερη μορφολογία του τόπου, όπως κωπηλασία, σκι, ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, κατάδυση, ράφτινγκ κλπ.

Ο οικολογικός τουρισμός

Περιλαμβάνει τους πόρους του περιβάλλοντος, όπως βουνά, ποτάμια, λίμνες κλπ. Αναπτύσσεται σε προστατευμένες περιοχές σπάνιας ομορφιάς, που έχουν και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ο γαστρονομικός τουρισμός

Είναι η γνωριμία με την τοπική κουζίνα,τα τοπικά προϊόντα και τα έθιμα που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες μιας περιοχής. Οι υπηρεσίες του γαστρονομικού τουρισμού έρχονται σε αντίθεση με τις αλυσίδες έτοιμου φαγητού και τα μενού που προσφέρονται στον συμβατικής μορφής τουρισμό.

Ο οινοτουρισμός

Στοχεύει στην άμεση επαφή του επισκέπτη με τον τόπο καλλιέργειας και συλλογής του σταφυλιού, καθώς και στη συμμετοχή και παρατήρηση του στη διαδικασία και τη γευσιγνωσία. Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του κρασιού.

Ο εθελοντικός τουρισμός

Επιλέγεται κυρίως από νέους ανθρώπους, οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά σε κάποια project που αφορούν στον τόπο προορισμού, βελτιώνοντας κυρίως τις συνθήκες ζωής και τις υποδομές της περιοχής.

Ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα

Χώρα πολιτισμού, τέχνης και επιστημών η Ελλάδα, με την μακραίωνη συμβολή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό κάλλος και τις άρτιες υποδομές, καθίσταται ιδανικός τόπος διεξαγωγής συνεδρίων.

Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός

Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, περιήγηση με σκάφη και κρουαζιέρα καλύπτονται από τον θαλάσσιο τουρισμό. Ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες που έχουν ως βάση τους την παραλία, αλλά και άλλου τύπου δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε ενυδρεία και παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής.

Ο αγροτουρισμός

Μορφή ήπιου τουρισμού, όπου οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Δηλαδή διακοπές σε αγρόκτημα-ξενώνα, με άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Ο ιαματικός τουρισμός

Θεραπευτική μορφή τουρισμού, χρησιμοποιεί τους φυσικούς, ιαματικούς πόρους ενός τόπου και ωφελεί τον επισκέπτη, τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό βαθμό.

Ο ιατρικός τουρισμός

Αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, ο ιατρικός τουρισμός αναφέρεται στη μετάβαση εκτός και εντός συνόρων ανθρώπων με προβλήματα υγείας προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα που στοχεύει στην πρόληψη, διάγνωση και διατήρηση της υγείας τους.

Τα οφέλη του εναλλακτικού τουρισμού

Στα πλαίσια της προσπάθειας της Ελλάδας για ανάκαμψη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα θα πρέπει να θέσει και να αναπτύξει στρατηγικούς στόχους και να διδαχθεί από πρακτικές άλλων χώρων.

Τα πλεονεκτήματα επένδυσης στον εναλλακτικό τουρισμό μπορεί να είναι το φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς, η αναζήτηση για νέες τουριστικές εμπειρίες που οδηγούν σε ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ο εξαιρετικός πολιτισμικός και ιστορικός πλούτος, η αναπτυγμένη υφιστάμενη τουριστική υποδομή η οποία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να υποστηρίξει προϊόντα εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τα οφέλη του εναλλακτικού τουρισμού είναι οι θετικές επιδράσεις της ανάπτυξης των διαφόρων μορφών του στην Ελλάδα, που εντοπίζονται σε οικονομικό κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο της χώρας.

Πηγές