Επιχειρηματικότητα

Κρασί: Πώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει παραδόσεις αιώνων

Tο κρασί, ένα από τα πιο ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα, μας δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει παραδόσεις και πρακτικές πολλών αιώνων. Ηδη, σε πολλές οινοπαραγωγές χώρες, έξυπνοι παραγωγοί πειραματίστηκαν με την προσαρμογή σε θερμότερα καλοκαίρια, αλλά και πιο ζεστούς χειμώνες, ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα: ξαφνικές χαλαζοπτώσεις, εαρινή παγωνιά, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τους New York Times ,oρισμένες από αυτές τις αλλαγές ευνόησαν περιοχές, όπως η Βρετανία, η οποία ιστορικά ήταν ακατάλληλη για την παραγωγή καλού κρασιού. Σήμερα, της δίνεται μια ευκαιρία να ενταχθεί στον κόσμο των οινοπαραγωγών.

Θαυμάσιο Κρασί 

Την ίδια στιγμή, σε περιοχές όπως η Βουργουνδία, το Μπαρόλο, η γαλλική Καμπανία, ο Μοζέλ και η κοιλάδα του Ρήνου στη Γερμανία, όπου οι εκλεκτές σοδειές ήταν σπάνιες, η αύξηση της θερμοκρασίας επέτρεψε την παραγωγή θαυμάσιων κρασιών.

Η τιμή των γαιών, αλλά και των κρασιών, αυξήθηκε κατακόρυφα, καθιστώντας τους αγρότες και οινοπαραγωγούς παγκόσμιους αστέρες. Σήμερα, οι οινοπαραγωγοί καλλιεργούν αμπέλια σε κάποιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υπερβολικά ψυχρές.

Πολλοί κινούνται πλέον βορειότερα, στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και νοτιότερα. Ιδανικό είναι το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας βοήθησε στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αφρώδους οίνου. Νέοι αμπελώνες ξεπηδούν με αστρονομική ταχύτητα, κυρίως στις νότιες βρετανικές ακτές. Ταυτόχρονα, αμπελώνες εμφανίστηκαν στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία, στη βόρεια Γερμανία, αλλά και στις καναδικές επαρχίες του Οντάριο και της βρετανικής Κολομβίας. Στο νότιο ημισφαίριο, αφθονούν πλέον τα αμπέλια στην Παταγονία της Αργεντινής και στη Χιλή.

Ο αμπελώνας Familia Torres

Επίσης, τώρα οι αμπελουργοί φυτεύουν τα αμπέλια τους σε μεγαλύτερο υψόμετρο, το οποίο μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο αφιλόξενο. Χαρακτηριστικά, το οινοποιείο Familia Torres, με έδρα την Καταλωνία, φυτεύει τους αμπελώνες του σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στα Πυρηναία όρη.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το πρόβλημα των οινοπαραγωγών δεν είναι πλέον πώς θα ωριμάσουν πλήρως τα σταφύλια τους, αλλά πώς θα τα αποτρέψουν από την υπερβολική ωρίμανση.

Ετσι, αντί να φυτεύουν τους αμπελώνες στις νότιες ή νοτιοδυτικές πλαγιές των λόφων, όπως συνέβαινε παραδοσιακά, αναζητούν πλαγιές που είναι στραμμένες βόρεια, προκειμένου να επωφεληθούν από τις συγκριτικά πιο δροσερές κλιματικές συνθήκες. Το ακριβώς αντίστροφο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Βέβαια, για πολλούς οινοπαραγωγούς, η δημιουργία νέων αμπελώνων σε πιο δροσερό περιβάλλον δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Απλώς εγκαταλείπουν τις ποικιλίες σταφυλιού που επί αιώνες συνδέονταν με την περιοχή τους και επιλέγουν διαφορετικές, πιο κατάλληλες για την κλιματική αλλαγή.

Ακόμα και διάσημες περιοχές παραγωγής κρασιού, όπως η γαλλική Καμπανία και το Μπορντό, θα αναγκαστούν να αλλάξουν ποικιλίες.

Τέλος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα, με αποτέλεσμα οι  οινοπαραγωγοί να βρίσκονται μπροστά σε καταστάσεις τις οποίες δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν: χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές. Σίγουρα η αμπελουργία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Πηγή: mononews.gr