Επιχειρηματικότητα

Η τεχνολογική απάτη του 1 δισ. δολαρίων

Μόλις πέρυσι, η διευθύνουσα σύμβουλος μιας εταιρίας από την Αλάσκα, που προσπαθούσε να φτιάξει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό για γρήγορο ίντερνετ, κατηγορήθηκε για διακεκριμένη απάτη πλαστογραφώντας συμβόλαια ώστε να αποσπά κονδύλια από επενδυτές.

Πρόσφατα, το Bloomberg δημοσίευσε ένα περιεκτικό χρονικό της απατεώνισσας που λίγο έλειψα να τα καταφέρει. Να καταφέρει δηλαδή μια κομπίνα ζωής, σε τέτοια μάλιστα έκταση που λίγοι έχουν επιχειρήσει!

Η ιστορία της λειτουργεί ως υπόμνηση στο πώς η φιλοδοξία σε οδηγεί κάποιες φορές σε καταστροφικές αποφάσεις που γυρισμό δεν έχουν. Η Elizabeth Pierce κατάφερε λοιπόν να μαζέψει πάνω από 250 εκατ. δολάρια για να δώσει στους κατοίκους της Αλάσκας, αλλά και σε τμήματα της Ιαπωνίας, της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας, ακόμα και του Λονδίνου, μεγαλύτερες ταχύτητες ίντερνετ με υποθαλάσσιες οπτικές ίνες.

Ο σκοπός ευγενής, καθώς το ίντερνετ στην Αλάσκα είναι αργό και βασίζεται εν πολλοίς σε ακριβές δορυφορικές συνδρομές. Οι υποθαλάσσιες οπτικές ίνες δεν είναι εξάλλου νέα ιστορία. Microsoft και Facebook είναι συνιδιοκτήτες ενός τέτοιου καλωδίου 6.500 χιλιομέτρων που διατρέχει τον Ατλαντικό, την ίδια ώρα που αντίστοιχες επενδύσεις έχει να επιδείξει και η Google.

Για να προσελκύσει τους επενδυτές, η Pierce χρειαζόταν να αποδείξει πως είχε στα χέρια της μερικά συμβόλαια που εξασφάλιζαν το εμπορικό κέρδος της προσπάθειας. Πλαστογράφησε λοιπόν υπογραφές σε συμβόλαια που αν ήταν αληθινά, θα απέφεραν στην επιχειρηματική απόπειρα κέρδος άνω του 1 δισ. δολαρίων!

«Ήθελες να πιστέψεις στο καλό που έκανε. Πόσοι άνθρωποι φτιάχνουν επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλάσκα;», αναρωτήθηκε ένας από τους «καμένους» επενδυτές της στο Bloomberg.

Η Pierce περιφρουρούσε φυσικά τα σικέ συμβόλαια σαν κόρη οφθαλμού, κάποια στιγμή έγινε όμως σαφές, όσο μεγάλωνε το πράγμα, πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την απάτη για πολύ ακόμα.

Θέλετε και το καλύτερο κομμάτι της ιστορίας μας; Παρά τα εγκλήματα της γενικής διευθύντριας, η Quintillion Subsea Holdings LLC έστρωσε πράγματι κάποιες οπτικές ίνες και έφερε τελικά το γρήγορο ίντερνετ σε μερικούς κατοίκους της Αλάσκας!

Δύο τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανακοίνωσαν μάλιστα πρόσφατα την πρόθεσή τους να συνεργαστούν σε ένα έργο πολλών εκατομμυρίων με τον ίδιο ακριβώς στόχο που είχε υποτίθεται και η Pierce. Η οποία πυροδότησε λες ένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον για μια νέα αγορά…

Πηγή: newsbeast.gr