Επιχειρηματικότητα

Η Siemens επιβραβεύει 16 εξαιρετικούς εργαζομένους της που ξεχώρισαν ως Εφευρέτες της Χρονιάς για το 2022

  • 18 εφευρέσεις Siemens ανά ημέρα εργασίας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022
  • Οι εφευρέσεις ποικίλουν από εξελιγμένα συστήματα υπογείων σιδηροδρόμων μέχρι και chatbots με ενσυναίσθηση
  • €5,6 δισ. επενδύθηκαν σε έρευνα και ανάπτυξη

Κάθε χρόνο, η Siemens βραβεύει εργαζόμενους στην έρευνα και ανάπτυξη ως Εφευρέτες της Χρονιάς σε πέντε κατηγορίες: Newcomers (Πρωτοεμφανιζόμενοι), Open Innovation (Ανοιχτή Καινοτομία), Outstanding Invention (Εξαιρετική Εφεύρεση), Lifetime Achievement (Επίτευγμα Ζωής) και Design and User Experience (Σχεδιασμός και Εμπειρία Χρήστη). Τα βραβεία εφευρετών αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης της Siemens που ξεκίνησε πριν από 175 χρόνια. Οι εφευρέσεις τους ωφελούν τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα, κάνοντας τη βιομηχανία πιο έξυπνη και αποτελεσματική ή βελτιώνοντας θεραπευτικές μεθόδους. Οι δεκαέξι Εφευρέτες της Χρονιάς για το 2022 που τιμήθηκαν, προέρχονται από τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, τον Καναδά, τον Λίβανο, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Βρετανία.

«Η Siemens αποτελεί πάροχο τεχνολογίας για πελάτες στη βιομηχανία, τις υποδομές, τις μεταφορές και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτοί ακριβώς είναι και οι τομείς στους οποίους εστιάζουμε τις δραστηριότητες της έρευνας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Peter Körte, Chief Technology Officer της

Siemens AG. «Φέτος, η Siemens γιορτάζει την 175η επέτειό της και από το ξεκίνημα της εταιρείας, εφευρίσκουμε και διαμορφώνουμε τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι βασικές μας τεχνολογίες επιτρέπουν στους πελάτες μας να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων και το κόστος, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα όσο και την αποδοτικότητα των πόρων. Με τις έξυπνες λύσεις τους, οι εφευρέτες μας θέτουν τα θεμέλια για αυτές τις βελτιώσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούν αξία για την οικονομία και την κοινωνία».

 

Από τα εξελιγμένα συστήματα υπογείων σιδηροδρόμων στα chatbots με ενσυναίσθηση

Οι 16 βραβευμένοι εφευρέτες είναι μέλη μιας καταπληκτικής ομάδας: κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022, οι εργαζόμενοι της Siemens δημιούργησαν πάνω από 4.650 εφευρέσεις ή περίπου 18 εφευρέσεις την ημέρα. Την ίδια περίοδο, η εταιρεία επένδυσε περίπου 5,6 δισ. ευρώ ή το 8% των εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη, μια αύξηση άνω του 14% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η Siemens απασχολεί περίπου 47.000 εργαζόμενους στην έρευνα και ανάπτυξη.

«Για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις της εποχής μας – όπως η κλιματική αλλαγή και άλλες κρίσεις – χρειαζόμαστε συνεχώς νέες προσεγγίσεις για καλύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις. Πίσω από αυτές τις σπουδαίες εφευρέσεις, τεχνολογίες και καινοτομίες βρίσκονται πάντα σπουδαίοι άνθρωποι. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τιμούμε τους Εφευρέτες της Χρονιάς», δήλωσε η Judith Wiese, Chief People and Sustainability Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG. «Προκειμένου να προωθήσουμε την καινοτομία στην εταιρεία μας, εστιάζουμε επίσης σε έναν νέο τρόπο σκέψης: στην ικανότητα να υιοθετούμε ιδέες από έξω και να μαθαίνουμε συνεχώς, καθώς και στη δυνατότητα να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε διαρκώς νέα πράγματα. Αυτό το “growth mindset” μας επιτρέπει να προωθούμε την καινοτομία και να πολλαπλασιάζουμε τις θετικές επιπτώσεις των τεχνολογιών μας προς όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η συνεργασία σε ένα εκτεταμένο οικοσύστημα αποτελεί βασικό στοιχείο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Siemens: η εταιρεία συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και νεοφυείς επιχειρήσεις σε 16 Οικοσυστήματα Έρευνας και Καινοτομίας διεθνώς.

Στις εφευρέσεις που τιμήθηκαν από τη Siemens AG φέτος περιλαμβάνονται μια καινοτομία που καθιστά τα συστήματα υπογείων σιδηροδρόμων πιο βιώσιμα, μειώνοντας δραστικά το βάρος των σιδηροδρομικών οχημάτων μέσω μιας εξελιγμένης  δομής στα πλευρικά τοιχώματα των οχημάτων. Μια άλλη ομάδα της Siemens παρέχει στους μηχανικούς στον κλάδο της προσθετικής κατασκευής /additive manufacturing (3D printing) υψηλό βαθμό σχεδιαστικής ελευθερίας, ενώ μειώνει δραστικά τον όγκο αρχείων των σχεδίων στα συστήματα CAD από gigabytes σε kilobytes. Στον τομέα της απεικόνισης με ακτίνες Χ, οι ευφυείς εφευρέτες της Siemens έφεραν επανάσταση στην ποιότητα απεικόνισης με τη χρήση μίας τεχνικής καταμέτρησης φωτονίων, ενώ παράλληλα μείωσαν την ένταση της ακτινοβολίας. Στην πορεία προς το βιομηχανικό metaverse, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς των εκτελέσιμων digital twins, του σχεδιασμού που αφορά στην εμπειρία του χρήστη και του empathetic computing – μια εξέλιξη που, μεταξύ άλλων, «διδάσκει» συναισθήματα στα chatbots.

 

Έμφαση σε τεχνολογίες που ωφελούν τους ανθρώπους

Στη Siemens, ως καινοτομία ορίζεται μία εφεύρεση που η αξία της πολλαπλασιάζεται με την εμπορική της αξιοποίηση και την εφαρμογή της. Η στρατηγική της εταιρείας είναι να αναπτύσσει τεχνολογίες με εφευρέσεις και κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες υψηλής ποιότητας που ωφελούν τους ανθρώπους. Η κατευθυντήρια αρχή είναι, κατά συνέπεια, «η ποιότητα έναντι της ποσότητας». Η κατοχή μεγάλου αριθμού κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών δεν είναι, από μόνη της, οικονομικά αποδοτική ούτε και αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Ως εκ τούτου, η Siemens AG εστιάζει σε εφευρέσεις που βελτιώνουν διαρκώς τόσο τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες όσο και αυτά των πελατών της. Έτσι, δημιουργεί διαρκώς αξία για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό ισχύει και για όλους τους τομείς της βιωσιμότητας, όπως η αποδοτικότητα των πόρων, η απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η προστασία του κλίματος.

Για να μεγιστοποιήσει την αξία των πελατών της, η εταιρεία αξιοποιεί την πλατφόρμα Siemens Xcelerator εστιάζοντας σε ανοικτά οικοσυστήματα. Τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα συγκεντρώνουν τους καλύτερους φορείς της αγοράς σε μια ανοικτή τεχνολογία που καθιστά τις ψηφιακές και IoT-αξιόλογες   λύσεις της Siemens διαθέσιμες στους συνεργάτες και σε πιστοποιημένους τρίτους φορείς. Τέτοιες συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς καμία εταιρεία δεν μπορεί να διαχειριστεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της από μόνη της.