Οι Γάλλοι εκδότες περιεχομένου είναι εξοργισμένοι με την απόφαση της Google να σταματήσει να περιλαμβάνει σύντομα αποσπάσματα κειμένου (snippets) στα αποτελέσματα αναζήτησης για ειδήσεις.
Η Google αποφάσισε να αφαιρέσει τα snippets που συνοψίζουν κάθε δημοσίευμα αντί να καταβάλλει αμοιβή στους εκδότες όπως προβλέπει ένας νέος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με ένα εταιρικό στέλεχος στη Γαλλία, η συμπεριφορά της Google είναι «σαν εκβιασμός».
Άλλοι ίσως περιγράψουν την απόφαση της Google να …ξεφορτωθεί τα snippets διαφορετικά: ως έκφραση της κοινής λογικής. Αντιμέτωπη με το δίλημμα να πληρώνει σε κάθε εκδότη δικαιώματα για να εμφανίζει τα αποσπάσματα ή απλώς να τα αφαιρέσει, η Google έλαβε τη λογική επιχειρηματική απόφαση να τα αφαιρέσει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google το κάνει αυτό: Όταν η Ισπανία ψήφισε νόμο το 2015 απαιτώντας από τους ιστότοπους να πληρώσουν για συνδέσμους ειδήσεων, η εταιρεία έκλεισε το Google News στη συγκεκριμένη χώρα.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, οι εκδότες ειδήσεων της χώρας – που είχαν πιέσει υπέρ του νόμου – ουσιαστικά έπληξαν τους εαυτούς τους αφού η επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους μειώθηκε σημαντικά χωρίς την παρουσία του Google News. Τώρα, η Γαλλία φαίνεται έτοιμη να κάνει το ίδιο λάθος. Το να φωνάζεις «εκβιασμός!» δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι εκδότες έκαναν μια κακή επιλογή πιέζοντας ουσιαστικά υπέρ μιας επιδότησης, υπό τη μορφή ενός νέου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο εν λόγω νόμος είναι η εφαρμογή εκ μέρους της Γαλλίας μιας οδηγίας της ΕΕ που επιτρέπει στις χώρες να απαιτούν μια άδεια πνευματικής ιδιοκτησίας όταν ο σύνδεσμος σε μια είδηση συνοδεύεται από μερικές λέξεις που συνοψίζουν το κείμενο.
Ο νόμος είναι αμφιλεγόμενος διότι φαίνεται ότι λειτουργεί υπέρ των μεγάλων εκδοτών (οι μικροί εκδότες αντιτίθενται σε αυτόν γιατί επιζητούν τη ροή αναγνωστών που εξασφαλίζεται μέσω της Google), ενώ παράλληλα δυσκολεύει τον διαμοιρασμό βασικής πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου. Αντί να βασίζεται στην παραδοσιακή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων – αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν droit d’auteur – ο συγκεκριμένος γαλλικός νόμος φαίνεται να έχει σχεδιαστεί ώστε οι εκδότες να μπορούν να απαιτούν αμοιβή από τη Google.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Google, όπως και το Facebook, δεν πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον ειδησεογραφικό κλάδο. Οι κολοσσοί της τεχνολογίας έχουν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους ένα τεράστιο μερίδιο των διαφημιστικών εσόδων που κάποτε κατέληγαν στις παραδοσιακές εταιρείες ειδήσεων – αγνοώντας παράλληλα τις ηθικές υποχρεώσεις που ισχύουν για κάθε πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, η στρέβλωση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων με επαχθείς άδειες για την τοποθέτηση συνδέσμου σε μια είδηση δεν είναι ο τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος. Γι’ αυτό και η απόφαση της Google την περασμένη εβδομάδα δεν αποτελεί εκβιασμό. Είναι μια λογική αντίδραση σε έναν παράλογο νόμο.
Πηγή: fortunegreece.com