Επιχειρηματικότητα

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ηλιακό Innovation Hub

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ηλιακό innovation hub, τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 12ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ICEFPE22) , το οποίο διεξάγεται από τις 10-12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Η κ Σδούκου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα του Υπουργείου για την από-λιγνιτοποίηση και την μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια και τις ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στο 2022 αυξήθηκε κατά 33% στη χώρα μας. Προανήγγειλε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα έχουν τη μερίδα του λέοντος και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά τους τόσο η αν Τομέαρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Π Πέρκα , όσο και ο αν Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας  υπογράμμισαν το σημαντικό έργο που παράγει το οικοσύστημα των Οργανικών Φωτοβολταϊκών στον Τομέα της Πράσινης Ενέργειας  και συμπλήρωσαν ότι τα ελληνικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς  αποτελούν παράδειγμα  πετυχημένης σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «διάθεση η Περιφέρεια να ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογίες σε ενεργειακά της projects»

Στην πρώτη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου που διεξάγεται μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Rajendran Snykanne εμπορικός ακόλουθος του Προξενείουτης Ινδίας στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρύτανης  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.

 

Εκατοντάδες  θέσεις εργασίας «πράσινης τεχνολογίας»

Στα ημιδιαφανή 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά και στις εφαρμογές τους ως μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της πράσινης τεχνολογίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης .

Ο κ Λογοθετίδης έκανε μια αναδρομή στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών των εύκαμπτων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών, στη δημιουργία του Οικοσυστήματος Καινοτομίας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και στο Εργαστήριο LTFN που συμμετείχε στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη θεμελίωση της Βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών  όπως το  Real Nano, Musicode, Gr Light, Photokipia, flexfunction2 Sustain τα οποία  βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προϊόντα και Εφαρμογές της Βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών

Στην έμφαση που δίνεται στον ποιοτικό έλεγχο αλλά και στα βιώσιμα υλικά στη βιομηχανική παραγωγή των οργανικών ηλεκτρονικών , αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της COATEMA Thomas Kolbusch. Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών και είναι ένα από τα βασικά μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A, ενώ συμμετέχει με άλλους εταίρους  του οικοσυστήματος (Organic Electronic Technologies, BL Nanobiomed, HOPE-A, LTFN) σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας των FPEs στην Ευρώπη (εύκαμπτα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά).

Από την πλευρά της Organic Electronic Technologies  ο Ευάγγελος Μεκερίδης  υπεύθυνος της τεχνολογικής ανάπτυξης της εταιρείας, μιλώντας για την Βιομηχανία των Εκτυπωμένων Εύκαμπτων Ηλεκτρονικών αναφέρθηκε σε μερικές από τις εμβληματικές συνεργασίες της ΟΕΤ όπως αυτή με το ερευνητικό τμήμα της FIAT, αλλά και σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία έχει λάβει μέρος η εταιρεία, αναλαμβάνοντας σε πολλά από αυτά  σημαντικότατο ρόλο.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν με εισηγήσεις που αφορούν τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά , τους αισθητήρες και τις μπαταρίες, ενώ θα γίνει και βράβευση των νεοφυών επιχειρήσεων του κλάδου, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό καινοτομίας της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου.

Ειδική Ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του ICEFPE22 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά και τις εφαρμογές των οργανικών ηλεκτρονικών στα θερμοκήπια. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία της η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και θα χαιρετίσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Στη διάρκεια της Ημερίδας για τα Αγροβολταϊκά θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία για τις εφαρμογές των εύκαμπτων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα από τη χρήση τους στο πλήρως αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο υδροπονικής τομάτας που λειτουργεί στη Θέρμη, Θεσσαλονίκης.