Επιχειρηματικότητα

Η αποδεδειγμένη αξία των εργαζομένων άνω των 50 ετών

“Οι άνθρωποι πάντα με ρωτούν γιατί προσλαμβάνω άτομα άνω των 60 ετών για να στελεχώσουν την ομάδα μου”, λέει η Angela Bovill, CEO της Ascentria Care Alliance, μιας οργάνωσης στη Νέα Αγγλία που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε ευάλωτες οικογένειες και παιδιά. Και έχει έτοιμη την απάντηση στο ερώτημα που της απευθύνουν.

“Όταν έχεις μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους στην ομάδα, δημιουργείται μια ήσυχη δύναμη δημιουργίας στην οργάνωση”, σημειώνει η Bovill. “Έτσι, υπάρχει λιγότερος πανικός. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει πολλά στη ζωή τους, μπορούν να είναι λιγότερο αγχωτικοί και ανήσυχοι απ’ όσο ήταν σε μικρότερη ηλικία”.

Μια πρόσφατη έρευνα προσφέρει μια ισχυρή απόδειξη της αξίας που έχει η πρόσληψη και των ηλικιωμένων εργαζομένων. Τα στοιχεία της έρευνας από την Πρωτοβουλία Second Acts for Strong Communities Initiative υποδηλώνουν ότι η εκ προθέσεως συμμετοχή ηλικιωμένων ενηλίκων στο εργατικό δυναμικό μπορεί να αλλάξει τη στάση του συνολικού προσωπικού και της ηγεσίας σχετικά με την αξία που αποφέρουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι.

Απόψεις πριν και μετά την πρόσληψη ηλικιωμένων εργαζομένων

Δύο φορές σε μια διετία, η Πρωτοβουλία ζήτησε από το προσωπικό τέτοιων φιλανθρωπικών/κοινωνικών οργανώσεων τις απόψεις τους για τέσσερις δηλώσεις αναφορικά με τους εργαζομένους άνω των 50 ετών. Οι απόψεις τους ήταν σαφώς βελτιωμένες αφού τους είχαν φέρει στο εργατικό δυναμικό και είδαν τη χρησιμότητά τους:

Το ταλέντο των ανθρώπων άνω των 50 ετών θα βοηθήσει την οργάνωσή μας να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Πρώτος χρόνος: 47%

Δεύτερος χρόνος: 76%

Οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα της οργάνωσής μας.

Πρώτος χρόνος: 39%

Δεύτερος χρόνος: 73%

Η οργάνωσή μας θα είναι πιο ικανή να προσφέρει στην κοινωνία χάρη στην παρουσία αυτών των εργαζομένων.

Πρώτος χρόνος: 50%

Δεύτερος χρόνος: 86%

Η αξία των εργαζομένων άνω των 50 ετών θα βοηθήσει την οργάνωσή μας να “φτάσει” στο κοινό της.

Πρώτος χρόνος: 49%

Δεύτερος χρόνος: 78%

Τρεις λόγοι που εξηγούν την αλλαγή άποψης για τους ηλικιωμένους 

Σε τι οφείλεται όμως η μεταστροφή στην άποψη των οργανώσεων για τον ρόλο και την αξία των ηλικιωμένων εργαζομένων. Η Bovill και άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας υπογραμμίζουν τρεις παράγοντες για την αλλαγή στάσης.

1. Η πρόσληψη πεπειραμένων: Οι οργανώσεις που προσέλαβαν έναν ηλικιωμένο εργαζόμενο με σκοπό να προσφέρει με την εμπειρία του και να ηγηθεί ενός σχεδίου, συνέβαλε στη διατήρηση της συνοχής της ομάδας, αλλά και στην πρόσληψη άλλων ικανών εργαζομένων.

2. Η δημιουργία ομάδας: Σχεδόν όλες οι οργανώσεις κατέταξαν τους ηλικιωμένους σε κοινές ομάδες, αποκτώντας κοινή στρατηγική, αναπτύσσοντας σχέσεις και υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο.

3. Χτίζοντας την επιτυχία: Δημιουργώντας αρχικά μικρές ομάδες ηλικιωμένων εργαζομένων, ακόμα και οι εργαζόμενοι που ήταν σκεπτικοί για την ένταξή τους στο προσωπικό, είδαν τα οφέλη και ασπάστηκαν την αξία τους και όσα μπορούν να προσφέρουν.

Η Bovill, βλέποντας τη μετατροπή που υπέστη η οργάνωσή της με την αποδοχή ηλικιωμένων, σκέφτεται πώς θα ενδυναμώσει τον ρόλο και τη θέση τους σε όλη την εταιρεία, τόσο για την εθελοντική όσο και για την επί πληρωμή εργασία.

“Πώς και δεν βλέπουν ότι έχουν τη λύση μπροστά τους;” αναρωτιέται η Bovill όταν ακούει εργοδότες να παραπονιούνται επειδή δεν βρίσκουν ικανό εργατικό προσωπικό.

Μέχρι το 2024, το 25% των εργαζόμενων θα είναι 55 ετών και άνω. Η εξεύρεση νέων τρόπων αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού όλου του ηλικιακού φάσματος είναι προς το συμφέρον όλων.

Πηγή: Forbes.com