Μπορεί οι τιμές των ελληνικών ακινήτων να έχουν αυξηθεί, όμως, παραμένουν αρκετά χαμηλότερες, εάν συγκριθούν με αυτές στην ευρωπαϊκή κτηματαγορά. Αυτή είναι η βάση του σκεπτικού του Ρώσου ιδρυτή της Tranio Τζορτζ Κακμάζοφ, που αποτελεί σταθερό επενδυτή στην εγχώρια αγορά ακινήτων, θεωρώντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει ισχυρές προοπτικές για υπεραξίες.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο Κακμάζοφ, σήμερα η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος στην Αθήνα είναι της τάξης των 2.500 ευρώ / τ.μ., όταν σε Βαρκελώνη και Βερολίνο, το αντίστοιχο νούμερο είναι της τάξης των 6.000 ευρώ / τ.μ. Οι τιμές στην ελληνική πρωτεύουσα είναι κατά 25% υψηλότερες, σε σχέση με το 2017, οπότε διαμορφώνονταν σε περίπου 1.800 ευρώ /τ.μ. Παρόλ’ αυτά, απέχουν παρασάγγας σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, το 2008 οπότε ένα διαμέρισμα πωλούνται 3.500-4.000 ευρώ. Σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 30-35%, με τον Κακμάζοφ να εκτιμά ότι, εάν δεν υπάρξουν εξωγενείς μεταβολές στην ελληνική οικονομία, θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, ετησίως, κατά 10-15%, αγγίζοντας τις 3.500 ευρώ / τ.μ. σε διάστημα 2-3 χρόνων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η άνοδος των τιμών, σύμφωνα με τον Κακμάζοφ, τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές και από τις συνεχώς αυξανόμενες τουριστικές αφίξεις. Υπολογίζεται ότι από το 2015 έως το 2019, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1/3, ενώ οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν, μόνο το 2018, σε ποσοστό άνω του 9%. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικιστικών ακινήτων έχει μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, κάτι στο οποίο συνέβαλε και ο Κακμάζοφ, που έχει αγοράσει σημαντικό αριθμό ακινήτων τα τελευταία χρόνια.
Έναν ακόμη παράγοντα, που λαμβάνει υπόψη ο Κακμάζοφ, σχετίζεται με τη στροφή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο ελληνικό real estate. Υπολογίζεται ότι από το 2017, κεφάλαια από τις ΗΠΑ, την Μέση Ανατολή, την Κίνα και την Τουρκία έχουν επενδύσει σε έργα ανάπτυξης οικιστικών και εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Σημαντικές προοπτικές, κατά τον Ρώσο, δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην μείωση της φορολογίας νομικών και φυσικών προσώπων και την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτιμά ότι η αναστολή του ΦΠΑ 24% για ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 θα προκαλέσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση. Μένει, βέβαια, να φανεί κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα τροφοδοτήσει την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα της κατοικίας, με την Τράπεζα της Ελλάδος να υποστηρίζει -στην ετήσια ενδιάμεση έκθεση- ότι η αναστολή του ΦΠΑ 24% δεν θα οδηγήσει, άμεσα, στην τόνωση της οικοδομής.
Επίσης, το πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής για επενδύσεις, ύψους 250 χιλ. ευρώ, από υπηκόους τρίτων χωρών σε ακίνητη περιουσία, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, καθιστούν κατά τον Κακμάζοφ την ελληνική αγορά ακινήτων έναν από τους πολλά υποσχόμενους τουριστικούς προορισμούς για το 2020.
Πάντως, το success story της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι ιδιαίτερα επιθυμητό για τον ιδρυτή της Tranio, που έχει αγοράσει, την τελευταία πενταετία, έναν πολύ μεγάλο αριθμό παλαιών κτηρίων και διαμερισμάτων στην Αθήνα. Ο Κακμάζοφ αφότου ανακαίνισε τα συγκεκριμένα ακίνητα, προχωρά είτε στην μεταπώλησή τους είτε στην εκμίσθωσή τους.
Πηγή: Capital.gr