Το μεταναστευτικό δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα περίπλοκο σύνολο νόμων που καθορίζει ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στην Αμερική, για πόσο χρονικό διάστημα, καθώς και το δικαίωμα όσων εισέρχονται να εργαστούν ή να σπουδάσουν σε κάποιο Αμερικανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Το πρώτο βήμα για εσάς και τον δικηγόρο σας, που εξειδικεύεται στο αμερικάνικο δίκαιο αλλοδαπών, θα είναι να προσδιορίσετε ποια κατηγορία Visa εξυπηρετεί τις ανάγκες και ικανοποιεί τους στόχους και τις προσδοκίες σας.
Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές επιλογές Visa για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ανάλογα με το σκοπό και τη διάρκεια της επίσκεψης τους.
Ακολουθεί η ανάλυση των βασικών και σημαντικότερων χαρακτηριστικών και προϋποθέσεων για κάθε κατηγορία.
Η Ελλάδα είναι μια από τις 38 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από Visa «VWP», η οποία επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται η έκδοση βίζας. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στους Έλληνες υπηκόους να παραμείνουν στις ΗΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως 90 ημέρες, αποκλειστικά για επιχειρηματικούς λόγους χωρίς όμως να μπορούν να εργαστούν ή για τουρισμό και ευχαρίστηση.
Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση ESTA για να λάβετε την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια. Η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίτερα από το προγραμματισμένο ταξίδι σας. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις ESTA ισχύουν για έως και δυο έτη ή μέχρι την λήξη του διαβατηρίου σας.
Αυτός είναι ο ευκολότερος, ασφαλέστερος, και ταχύτερος, τρόπος να εισέλθετε στις ΗΠΑ, αλλά είναι περιορισμένης διάρκειας 90 ημερών ανά επίσκεψη και δεν επιτρέπεται η απασχόληση.
Για να υποβάλετε αίτηση για ESTA, πατήστε εδώ
2. Back to School: F Φοιτητική βίζα
Εάν θέλετε να ενισχύσετε τις γνώσεις σας, για παράδειγμα στη διοίκηση επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση, το μάρκετινγκ κτλ. ή να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο πεδίο που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες, τότε μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να σπουδάσετε σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Αμερική.
Για να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να κατοχυρώσετε μια φοιτητική βίζα, η οποία σας επιτρέπει να εισέλθετε στη χωρά 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος σας και να παραμείνετε μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών σας. Θα σας δωθεί μια σύντομη περίοδος χάριτος για περίπου ένα μήνα μετά την αποφοίτηση σας, μετά το πέρας της οποίας δεν θα δικαιούστε να παραμείνετε πλέον στην χώρα.
Για εγκριθεί η αίτηση φοιτητικής Visa, θα πρέπει να σας έχει δεχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ένα από τα εγκεκριμένα από τις μεταναστευτικές αρχές ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επιπλέον, πρέπει να επιδείξετε κατά την συνέντευξη σας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, έγγραφα που να αποδεικνύουν την εγγραφή σας στο πρόγραμμα, το έγγραφο I-20 που θα σας αποστείλει το Πανεπιστήμιο, τραπεζικούς λογαριασμούς ή/και υποτροφίες που σας έχουν δοθεί, ώστε αποδείξετε την δυνατότητα σας να αποπληρώσετε τα δίδακτρα και να καλύψετε το κόστος διαμονής και την υποχρεωτική ασφαλιστική σας κάλυψη καθ’όλη τη διάρκεια της φοίτησης. Αυτή η ανάγκη επαρκούς κεφαλαίου δικαιολογείται από το γεγονός ότι η κατηγορία F δεν σας επιτρέπει να εργαστείτε.
Ενδεχομένως θα μπορείτε να εργαστείτε μόνο για τη λήψη ακαδημαϊκών μονάδων ή στο Campus του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο ακαδημαϊκών προγραμμάτων και σε καλοκαιρινά internships (κατά κύριο λόγο εγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο). Ωστόσο, θα μπορούσατε να κάνετε επιχειρηματικές ενέργειες, όπως να συζητήστε με επενδυτές, να διαπραγματευτείτε συμβάσεις και να κάνετε συναλλαγές για την προώθηση των επιχειρηματικών σας σχεδίων.
Έχετε τη δυνατότητα να παρατείνετε τη F φοιτητική σας βίζα και να αποκτήσετε άδεια εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος ή περισσότερο, ανάλογα με το πεδίο των σπουδών σας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σας μέσω της προαιρετικής πρακτικής εκπαίδευσης (OPT). Τα Πανεπιστήμια συνήθως παρέχουν σεμινάρια και βοήθεια στους φοιτητές για την υποβολή της αίτησης για το OPT στις μεταναστευτικές αρχές.
Εάν έχετε μια επιστολή αποδοχής ή/και εγγραφής από ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα και επαρκή κεφάλαια στον τραπεζικό λογαριασμό σας, η αίτηση σας πιθανώς θα εγκριθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Η διάρκεια της Φοιτητικής Βίζας είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξετε κατηγορία βίζας μετά από τη λήξη της, ώστε να κατοχυρώσετε την παραμονή σας, στις ΗΠΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φοιτητικές θεωρήσεις visa παρακαλούμε πατήστε εδώ.
3. Προσωρινή Επιχειρηματική Βίζα: Β-1 βίζα
Αν ο σκοπός του ταξιδιού σας συνδέεται με την επιχειρηματική σας δραστηριότητα και επιθυμείτε να μείνετε για περισσότερο από 90 ημέρες άλλα έως και 6 έξι μήνες, τότε, θα πρέπει να αγνοήσετε την πρώτη επιλογή της ΕSTA και να υποβάλετε αίτηση για Β-1 βίζα. Η κατηγορία αυτή πάλι δεν παρέχει άδεια εργασίας στισ ΗΠΑ, ωστόσο σας επιτρέπει να διεξάγετε επιχειρηματικές ενέργειες, να συμμετέχετε σε επιχειρηματικές διασκέψεις, να τακτοποιήσετε περιουσιακά θέματα, να διαπραγματευτείτε συμφωνίες, να αναζητήσετε χώρο για τα γραφεία της επιχειρήσεις σας, να παρακολουθήσετε διάφορες εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης (networking events), να κάνετε συναντήσεις με επενδυτές και να προωθήσετε τις ιδέες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας.
Αυτή η visa ενδείκνυται τόσο για νέους όσο και για καθιερωμένους επιχειρηματίες που σκοπεύουν να παραμείνουν στις ΗΠΑ μέχρι και έξι μήνες, χωρίς να επιθυμούν να εργαστούν. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε να εξερευνήσετε τις επιχειρηματικές σας ευκαιρίες στις ΗΠΑ, αλλά δεν συνίσταται αν σκοπεύετε να παραμείνετε μόνιμα ή μα εργαστέιτε. Ίσως να σας ζητηθεί από τις μεταναστευτικές αρχές να υποβάλετε μαζί με την αίτηση σας συστατικές επιστολές από τους συνεργάτες σας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Β-1 Βίζα παρακαλούμε πατήστε εδώ.
4. Ένδο-Εταιρική Μεταφορά: L Βίζα
Αν έχετε επιχείρηση και σκέφτεστε την επέκταση της στις ΗΠΑ, τότε η L-1Α Βίζα θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς. Συγκεκριμένα, αν η επιχείρηση σας δεν συνεργάζεται με κάποια Αμερικάνικη εταιρεία, τότε μπορείτε να κάνετε αίτηση για την L-1Α Βίζα. Η L-1Α Βίζα δίνει τη δυνατότητα στα διευθυντικά στελέχη εταιρειών να λάβουν θεώρηση visa με σκοπό να εγκαταστήσουν γραφείο της εταιρείας τους στις ΗΠΑ. Η Visa αυτή χορηγείται αρχικά για τουλάχιστον ένα έτος και μπορεί να επεκταθεί για έως και επτά (7) έτη στο σύνολο.
Θα πρέπει να έχετε ήδη ένα γραφείο εγκατεστημένο στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χωρά εκτός των ΗΠΑ, για τουλάχιστον ένα έτος πριν από τη επέκταση σας και να έχετε εξασφαλίσει μια φυσική τοποθεσία εντός των ΗΠΑ για τη λειτουργία του γραφείου σας.
Η βίζα L-1Β χορηγείται στους υπάλληλους με εξειδικευμένες γνώσεις συνδεδεμένες με τα συμφέροντα κάποιου πολυεθνικού οργανισμού. Οι υπάλληλοι αυτοί μεταφέρονται από το γραφείο του οργανισμού αυτού, που βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα, στα γραφεία του στις ΗΠΑ.
Ο εργαζόμενος πρέπει να απασχολείται σε αυτόν τον οργανισμό για τουλάχιστον ένα από τα τελευταία τρία χρόνια. Οι θεωρήσεις Visa που χορηγούνται για τον σκοπό αυτό εγγυόνται παραμονή αρχικά για ένα έτος με μέγιστη διάρκεια εώς και τρία έτη, και μπορούν να επεκταθούν για να φθάσουν σε πέντε χρόνια στο σύνολο.
Η L-visa απαιτεί την πλήρωση πολλών προϋποθέσεων: Πρέπει να απασχολείστε με μια εταιρία για τουλάχιστον ένα έτος και η εταιρία πρέπει να έχει παρουσία στις ΗΠΑ. Η L-1 Visa είναι χορηγούμενη και είναι συνδεδεμένη με τον συγκεκριμένο εργοδότη και εταιρεία. Συμπερασματικά, εάν ο εργαζόμενος ή το διευθυντικό στέλεχος εγκαταλείψει για οποιονδήποτε λόγο την εταιρεία του, η βίζα L-1 θα πάψει να είναι πλέον έγκυρη. Οι θεωρήσεις βίζα L-1 δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους εργοδότες και αν επιθυμείτε να αλλάξετε δουλειά και εταιρία, θα πρέπει πιθανώς να κατοχυρώσετε μία βίζα Η-1Β.
5. VISA ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Ε-2 ΒΙΖΑ
Εάν ένας επιχειρηματίας επιθυμεί να διαθέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο για να επενδύσει ή έχει ήδη επενδύσει στις επιχειρήσεις του στισ ΗΠΑ, τότε δύναται να πληρεί τις προϋποθέσεις για Ε-2 βίζα.
Οι Έλληνες υπήκοοι μπορούν να λάβουν Ε-2 βίζα εάν:
Η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να έχετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να επενδύσετε. Επομένως, αυτή η βίζα δεν αποτελέι την καλύτερη επιλογή για μια νεοσύστατη επιχείρηση (start-up) ή για έναν νέο επιχειρηματία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ε-2 Βίζα παρακαλούμε πατήστε εδώ.
6. Άτομα με εξαιρετικές δεξιότητες ή επιτεύγματα: Ο-1 Βίζα
Η Ο-1 αποτελέι μια κατηγορία βίζα που πρέπει να χορηγηθεί από κάποιον Αμερικάνο εργοδότη και εγκρίνεται μόνο για άτομα που διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες ή μπορούν να επιδείξουν εξαιρετικές δεξιότητες και επιτεύγματα. Συνεπώς, ο/η αιτών/ούσα, πρέπει να ανήκει στο μικρό ποσοστό εκείνων που έχουν ανέλθεί στην κορυφή του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού κλάδου τους.
Η θεώρηση αυτή ισχύει αρχικά για τρία έτη και μπορεί να ανανεωθεί επ’ αόριστων, εφόσον ο αλλοδαπός μπορεί να αποδείξει την πρόθεση του να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Αυτή η βίζα προϋποθέτει να ανήκετε στο 1% του κλάδου απασχόλησης σας, πρέπει να αποδείξετε ότι ξεχωρίζετε μεταξύ των ομότιμων σας και να επιδεικνύετε εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο πεδίο και μοναδικές ικανότητες. Η Ο-1 βίζα είναι χορηγούμενη, επομένως, εάν ο κάτοχος της Ο-1 Βίζα χάσει για οποιοδήποτε λόγο την εργασία του, τότε η θεώρηση δεν ισχύει πλέον.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ο-1 Βίζα παρακαλούμε πατήστε εδώ
7. Η διάσημη Η-1Β Βίζα
Εάν κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες βίζα δεν ταιριάζει στην περίπτωση σας, αλλά επιθυμείτε να εργαστείτε στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να σκεφθείτε την επιλογή της Η-1Β. Η βίζα αυτή, είναι χορηγούμενη από κάποιο εργοδότη, οπότε πρέπει να έχετε προηγουμένως εξασφαλίσει εργασία.
Ο εργοδότης πρέπει αρχικά να χορηγήσει την Η-1Β βίζα. Οι αιτούντες πρέπει να κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ανώτερο τίτλο σπουδών που να συνδέεται με τον κλάδο απασχόλησης σας ή τη συγκεκριμένη εργασία για την οποία γίνεται η χορήγηση της βίζα από τον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Ωστόσο, λόγω της παρούσας κυβέρνησης, δίνεται κατά κύριο λόγο προτεραιότητα σε εκείνους τους αιτούντες που κατέχουν ένα ή περισσότερους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει ετήσιο όριο για την εξέταση περίπου 85,000 αιτήσεων για Η1-Β ανά έτος, το οποίο ανακοινώνεται στα τέλη Μαρτίου κάθε έτους. Ο εργοδότης σας πρέπει να υποβάλει την αίτηση σας την πρώτη ημέρα του Απρίλιου. Οι μεταναστευτικές αρχές συνήθως λαμβάνουν έναν τεράστιο αριθμό αιτήσεων, και για αυτό γίνετε κλήρωση για να επιλέγουν οι αιτήσεις για επεξεργασία. Αν καταφέρετε να κληρωθείτε, υπάρχει ένα επιπλέον στάδιο.
Η αίτηση σας θα πρέπει να ελεγχθεί και να εξεταστεί διεξοδικά από τις μεταναστευτικές αρχές που μπορεί να ζητήσουν πρόσθετα έγγραφα τεκμηρίωσης ή να απορρίψουν την αίτηση σας.
Αν λάβετε έγκριση, έχετε πλέον το δικαίωμα να μείνετε και να εργαστείτε στις ΗΠΑ για 3 (τρία) χρόνια. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να υποβάλετε αίτηση για παράταση μέχρι τρία επιπλέον έτη ή για πράσινη κάρτα.
Η Η-1Β μπορεί να μεταφερθεί σε άλλον εργοδότη, ωστόσο, εάν χάσετε την εργασία σας χωρίς άλλος εργοδότης να έχει αναλάβει την Η-1Β βίζα, τότε η βίζα σας θα σταματήσει να ισχύει.
Η αίτηση της βίζας σας εξαρτάται από τη κλήρωση και από την δυνατότητα του δικηγόρου σας να αποδείξει για ποιο λόγο ο εργοδότης σας πρέπει να προσλάβει κάποιον αλλοδαπό, αντί για έναν Αμερικάνο επαγγελματία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Η-1Β Βίζα παρακαλούμε πατήστε εδώ.
8. ΕΒ-1 βίζα Μετανάστευση με βάση την απασχόληση
Αν προσπαθείτε να γίνετε μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και πληρείτε τα κριτήρια αξιοσημείωτων ικανοτήτων, για παράδειγμα έχετε λάβει βραβείο Όσκαρ, Pulintzer, Νόμπελ, Μετάλλιο σε Ολυμπιακών Αγώνων, ή είστε ένας εξαίχον καθηγητής ή ερευνητής, τότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μόνιμη παραμονή στο πλαίσιο της κατηγορίας ΕΒ-1.
Η ΕΒ-1 βίζα μπορεί να αποτελέσσει επιλογή για διευθυντικά στελέχη και επιχειρηματίες πολυεθνικών εταιρειών που επιθυμούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ. Οι αιτούντες θα πρέπει να εργάζονται για τουλάχιστον 1 (ένα) έτος με την εταιρεία που θα τους χορηγήσει την άδεια παραμονής τους στις ΗΠΑ. Επιπλέον, θα πρέπει να παραμείνουν με τον ίδιο εργοδότη ή κάποια θυγατρική ή συνδεόμενη εταιρεία και στην ίδια διευθυντική ή ανώτερη θέση.
Η ΕΒ-1 Βίζα είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε κερδίσει κάποιο βραβείο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Η-1Β Βίζα παρακαλούμε πατήστε εδώ.
ΕΙΔΟΥΣ ΒΙΖΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ, ΧΟΡΗΓΟΣ
ESTA Επισκέπτης: 90 Ημέρες, Δεν Χρειάζεται
B-1 Επισκέπτης: 6 Μήνες, Δεν Χρειάζεται
F Φοιτητές: Διάρκεια σπουδών, Δεν Χρειάζεται
L-1A Στελέχη Πολυεθνικών Εταιρειών: 1 Χρόνο (+6 χρόνια), Εργοδότης
L-1B Υπάλληλοι Πολυεθνικών Εταιρειών με Επιδεξιότητες: 1 Χρόνο (+4 χρόνια), Εργοδότης
E-2 Επενδυτές: 2 Χρόνια (Aπεριόριστα Aνανεώσιμη), Δεν Χρειάζεται
O-1 Εξειδικευμένοι επαγγελματίες εξαιρετικής ικανότητας: 3 Χρόνια (Aπεριόριστα Aνανεώσιμη), Εργοδότης
EB-1 Εξειδικευμένοι επαγγελματίες εξαιρετικής ικανότητας: Μόνιμη Παραμονή/Πορεία προς την Ιθαγένεια, Εργοδότης
H-1B Εργαζόμενοι Εξειδικευμένης Απασχόλησης: 3 Χρόνια (+3 χρόνια), Εργοδότης
Το άρθρο γράφτηκε από την Ελένη Μελέκου και τον Τάσο Παρδάλη.
Η Ελένη Μέλεκου είναι συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Pardalis & Nohavicka LLP ασχολείται κυρίως με υποθέσεις που αφορούν σε εταιρικές διαφορές, εμπορικές συναλλαγές και το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ελένη αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με ειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο και τις διεθνείς συναλλαγές, είναι δικηγόρος στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και στην Ελλάδα.
Ο Τάσος Παρδάλης είναι ιδρυτικό μέλος της δικηγορικής εταιρείας Pardalis & Nohavicka LLP με γραφεία στο Μανχάταν, το Queens και το WeWork. Ο Τάσος είναι γνωστός δικηγόρος στη Νέα Υόρκη έχοντας αναλλάβει πληθώρα υποθέσεων που έχουν τραβήξει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Χάρη στην επιχειρηματική του φύση, πιστεύει στην ανάγκη υποστήριξης των μικρών, ανερχόμενων επιχειρήσεων. Έχει μεγάλη εμπειρία στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, τα εμπορικά σήματα, το εταιρικό δίκαιο, τις εμπορικές και real estate συναλλαγές.