Επτά μήνες μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ο πλωτός ηλιακός σταθμός της EDP στη νότια Πορτογαλία (Alqueva) είναι έτοιμος να αρχίσει να παράγει ενέργεια. Η έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου – που θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε δεξαμενή φράγματος – αποτελεί σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εδραιώνει τη δέσμευση της EDP στην καινοτομία και την ενεργειακή μετάβαση.
Το ηλιακό πάρκο εγκαινιάστηκε στην Πορτογαλία την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν διάφοροι εκπρόσωποι: Ο πρωθυπουργός António Costa, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης Duarte Cordeiro και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας João Galamba. Μεταξύ άλλων συμμετείχε ο Roberto Bocca, εκτελεστικό μέλος και επικεφαλής του τομέα ενέργειας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο διευθύνων σύμβουλος της EDP, Miguel Stilwell d’Andrade.
Με σχεδόν 12.000 φωτοβολταϊκά πάνελ – τα οποία καταλαμβάνουν επιφάνεια 4 εκταρίων, που αντιστοιχεί περίπου στο 0,016% της συνολικής έκτασης της τεχνητής λίμνης Alqueva – η νέα πλατφόρμα έχει εγκατεστημένη ισχύ 5 MW και ικανότητα παραγωγής περίπου 7,5 GWh ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερο από το 30% των οικογενειών σε αυτή την περιοχή της νότιας Πορτογαλίας (Portel και Moura).
Το υφιστάμενο ηλιακό έργο αφορά συνολική επένδυση έξι εκατομμυρίων ευρώ και ξεχωρίζει για την πλωτή ηλιακή τεχνολογία και την έννοια του υβριδισμού, η οποία επιτρέπει τον συνδυασμό ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας από το φράγμα Alqueva. Επιπλέον, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός συστήματος μπαταριών, ονομαστικής ισχύος 1 MW και αποθηκευτικής ικανότητας περίπου 2MWh. Όλες αυτές οι τεχνολογίες θα χρησιμοποιούν ένα μόνο σημείο σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο, προωθώντας τη βελτιστοποίηση και την αποδοτικότητα του έργου και μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, η EDP σχεδιάζει να εγκαταστήσει έως και 154 MW ανανεώσιμης ισχύος σε ένα πλήρως υβριδικό πάρκο, συμπεριλαμβανομένων 70 MW πλωτών φωτοβολταϊκών, που εξασφάλισε η EDPR στην πρόσφατη δημοπρασία πλωτών φωτοβολταϊκών στην Πορτογαλία, καθώς και 14 MW ηλιακής πλεονάζουσας ισχύος και 70 MW υβριδικής αιολικής ισχύος. Το έργο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας από τη συγκεκριμένη τεχνητή λίμνη, με δυνατότητα παραγωγής 300GWh ετησίως, τροφοδοτώντας 92.000 σπίτια και αποτρέποντας την εκπομπή περισσότερων από 133.000 τόνων CO2. Επίσης, η έκταση του έργου και η συνιστώσα υβριδισμού θα καταστήσουν δυνατό τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών και θα εξασφαλίσουν μια ισορροπία σε επίπεδο τιμών, παρόμοια με αυτό που ήδη επιδιώκεται με το πρώτο πλωτό ηλιακό πάρκο στην Alqueva, το οποίο βρίσκεται τώρα σε λειτουργία.
«Η πλωτή ηλιακή τεχνολογία, στην οποία η EDP είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος, αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προόδου στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλαγής από τον άνθρακα. Η στρατηγική υβριδισμού που εφαρμόζουμε, συνδυάζοντας το νερό, τον ήλιο, την αιολική ενέργεια και την αποθήκευση, είναι σαφώς μια εύλογη πορεία για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας, στην οποία η EDP θα συνεχίσει να επενδύει. Το Alqueva αποτελεί σήμερα ένα παράδειγμα καινοτομίας και βιωσιμότητας, το οποίο σύντομα θα ενισχύσουμε με το νέο έργο που εξασφαλίσαμε στην πρώτη δημοπρασία πλωτής ηλιακής ενέργειας στην Πορτογαλία», υπογραμμίζει ο Miguel Stilwell d’Andrade, διευθύνων σύμβουλος της EDP.
Το έργο Alqueva ξεχωρίζει για την καινοτομία του στα πλωτά στοιχεία που στηρίζουν τους ηλιακούς συλλέκτες: ανακυκλωμένο πλαστικό σε συνδυασμό με σύνθετα υλικά από φελλό. Αυτή η εφαρμογή, η οποία δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Alqueva, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Corticeira Amorim (μέσω της Amorim Cork Composites), η οποία ανέπτυξε μια πιο βιώσιμη φόρμουλα για τους πλωτήρες που κατασκευάζει η ισπανική εταιρεία Isigenere. Η καινοτομία αυτή συμβάλλει στη μείωση του βάρους της πλατφόρμας κατά 15% και βοηθά στη μείωση του αποτυπώματος CO2 του έργου κατά περίπου 30%.
Η πλωτή ηλιακή τεχνολογία είναι καθοριστική για την αξιοποίηση των πόρων και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από άλλες πηγές και στην επιτάχυνση της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης. Αυτό το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας στην Alqueva – το οποίο υλοποιήθηκε μετά την επιτυχία του πρώτου πιλοτικού έργου που ξεκίνησε στο Alto Rabagão πριν από περίπου επτά χρόνια – ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της EDP να επενδύει σε καινοτόμα και ανανεώσιμα έργα και να καταστεί 100% πράσινη μέχρι το 2030.