Είναι μερικοί από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη, με τον προσωπικό τους πλούτο να είναι μεγαλύτερος από τον εγχώριο πλούτο πολλών χωρών. Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνδρες;
Είχαν την επιθυμία και το πάθος να πετύχουν, πρόθυμοι να προχωρήσουν ενάντια στις πιθανότητες και να αψηφήσουν την ασφαλή επιλογή να μελετήσουν και να βρουν δουλειά. Παράτησαν το κολέγιο και επέλεξαν να είναι επιχειρηματίες. Μπορεί να εγκατέλειψαν, αλλά σίγουρα έκαναν περιουσία και ίδρυσαν τις μεγάλες εταιρείες που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινοτητά μας, όπως η Microsoft, το Facebook, το Twitter και το WhatsApp. Έχετε καμία ιδέα αξίας ενός δισεκατομμυρίου;
Bill Gates
Ο Bill Gates, όπως όλοι φυσικά γνωρίζουμε, είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού παγκοσμίως – της Microsoft. Με καθαρή αξία άνω των 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Bill Gates φοίτησε στο Χάρβαρντ για δύο χρόνια, προτού ιδρύσει τη Microsoft. Το 2007 του απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα από το παλιό του κολέγιο του, όπως θα περίμενε κανείς.
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς του στόχους ήταν αρχικά να λάβει καλές βαθμολογίες στο σχολείο, να γράψει κώδικα, να χτίσει τη Microsoft, να γίνει καλός πατέρας και να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα στηρίζει διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Από το 1987, ο Bill Gates κατατάσσεται συνεχώς σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στην λίστα του Forbes με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.
Michael Dell
Ο Michael Dell είναι ο ιδρυτής της Dell Computer Corporation. Είναι ένας από τους νεότερους CEO’s της λίστας Fortune 500 company και η καθαρή του αξία ανέρχεται στα 18,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Michael είχε ένα ενδιαφέρον για τα gadgets από νεαρή ηλικία και ήταν νέος επιχειρηματίας στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών.
Έπλενε πιάτα σε ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο για να κερδίσει χρήματα για την συλλογή του με στάμπες. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας με ειδίκευση τη βιολογία, αλλά οι υπολογιστές ήταν το αληθινό του πάθος. Κατασκεύαζε και πωλούσε υπολογιστές ενώ σπούδαζε, πριν τα παρατήσει για να ξεκινήσει την Dell Computer Corporation.
Mark Zuckerberg
Η ταινία του 2010, The Social Network, έδειξε το συναρπαστικό ταξίδι του Mark Zuckerberg από σπουδαστή του Χάρβαρντ στην ίδρυσή του Facebook που έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία. Ήταν ένας φοιτητής που σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τους σπουδαστές του Χάρβαρντ όπου θα μπορούσαν να ψηφίσουν για την ελκυστικότητα των συμφοιτητών τους, το οποίο ονομάστηκε FaceMash και ήταν ο σπόρος μιας πλατφόρμας που θα άλλαζε και θα έφερνε επανάσταση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παγκοσμίως.
Ο Mark παράτησε το Χάρβαρντ και το Facebook άρχισε να μεγαλώνει σε ένα κοινωνικό δίκτυο που είχε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο ίδιος έχει καθαρή αξία που υπερβαίνει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Facebook εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας τον Mark έναν από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.
Steve Jobs
Ο Steve Jobs ήταν ο ιδρυτής της Apple, ο οποίος λατρεύτηκε σαν θεός απο κάποιους. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Εγκατέλειψε νωρίς το πανεπιστήμιο Reed στο Πόρτλαντ και ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση στο γκαράζ του, μαζί με τον συνεργάτη του Steve Wozniak.
Η Apple γεννήθηκε και έγινε ευρέως αποδεκτή από τις πρώτες της μέρες, κάνοντας τους υπολογιστές Apple Macintosh να γίνουν ο ηγέτης στον κλάδο των επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, οι φιλοδοξίες του Steve Jobs δεν περιελάμβαναν ποτέ την επιδίωξη προσωπικού πλούτου, αλλά την προσπάθεια για αύξηση του καλού του κοινωνικού συνόλου.
Larry Ellison
Ισως να μην έχετε ακούσει για τον Larry Ellison, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε ακούσει για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ονομάζεται Oracle. Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από μονογονεϊκή οικογένεια, ο Larry στάλθηκε για να ζήσει μαζί με τη θεία και τον θείο του όταν ήταν παιδί.
Η μητέρα του Larry πέθανε όταν ήταν φοιτητής και εγγραφόταν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά τα παράτησε μετά από ένα εξάμηνο. Άρχισε να εργάζεται αλλάζοντας την μια δουλειά μετά την άλλη, πριν γίνει προγραμματιστής υπολογιστών και αναπτύξει το πρόγραμμα λογισμικού Oracle. Η καθαρή του αξία υπολογίζεται σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Sean Parker
Ο Sean Parker ίδρυσε ένα σύστημα διαμοιρασμού αρχείων που λειτουργούσε μέσω του Διαδικτύου, το γνωστό Napster. Μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μοιράσει οποιοδήποτε είδος αρχείου αλλά η επιτυχία του ήταν στη διευκόλυνση των χρηστών να μοιράζονται παράνομα αρχεία μουσικής κωδικοποιημένα σε μορφή MP3. Ο Sean ήταν ένας maverick και παγκόσμιας κλάσης χάκερ, ο οποίος απο τα εφηβικά του χρόνια χάκαρε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν χρειάστηκε καν να πάει στο πανεπιστήμιο.
Εν μέρει θεωρείται ιδιοφυΐα, και εν μέρει, απέκτησε κακή φήμη για τις δεξιότητες του στον κυβερνοχώρο. Συνέχισε ιδρύοντας την Plaxo και Airtime και υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων μεγάλων εταιρειών, όπως η Spotify. Η καθαρή του αξία εκτιμάται σε 3,2 δισ. δολάρια.
Jack Dorsey
Ίσως δεν ξέρετε το όνομά του, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γνωρίζετε το Twitter. Ο Jack είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Twitter και έχει καθαρή αξία 2,6 δισεκατομμύρια. Παράτησε το NYU μετά την μεταγραφή απο το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.
Αρχικά το Twitter γελοιοποιήθηκε και επικρίθηκε ως μια πλατφόρμα για τους εγωπαθείς και τους εγωιστές. Ωστόσο με όλους τους ανθρώπους, από διασημότητες μέχρι τον Πρόεδρο, να μοιράζονται τις σκέψεις τους, έχει γίνει κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα. Η micro-blogging πλατφόρμα κέρδισε πολλά χρήματα για τον Jack και τους συνεργάτες του όταν δημοσιεύτηκε.
Paul Allen
Ο Paul Allen, μαζί με τον Bill Gates, είναι ο συνιδρυτής της Microsoft. Τόσο ο Paul όσο και ο Bill πήγαν στο σχολείο Lakeside, αλλά ο Paul πήγε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πριν το εγκαταλείψει και εργαστεί ως προγραμματιστής.
Ο Paul διαγνώστηκε με την ασθένεια Hodgkin και παραιτήθηκε από την εταιρεία το 1983. Απεβίωσε το 2018. Η καθαρή του αξία εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Evan Williams
Γνωστός και ως «Ev», ο Evan Williams είναι ένας από τους συνιδρυτές και διευθυντές του Twitter. Ο Ev παρακολούθησε το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα για δεκαοκτώ μήνες πριν το παρατήσει και εργαστεί για διάφορες Startups.
Συνέχισε να αναπτύσσει μια επιτυχημένη πλατφόρμα podcast που ονομάζεται Odeo, καθώς και μια πλατφόρμα blogging που ονομάζεται Medium. Η καθαρή του αξία είναι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Evan έχει προχωρήσει αρκετά, παρά τις ταπεινές του καταβολές μεγαλώνοντας σε ένα οικογενειακό αγροκτημα σόγιας.
Jan Koum
Για άλλη μια φορά ίσως να μην γνωρίζετε το όνομά του, αλλά πιθανώς να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή του σε καθημερινή βάση. Μιλάμε για τον Jan Koum, ιδρυτή του WhatsApp. Ο Jan παράτησε το Πανεπιστήμιο του San Jose για να πάει να εργαστεί στην Yahoo, όπου πέρασε εννέα χρόνια. Η καθαρή του αξία υπολογίζεται σε περίπου 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δώρισε 555 εκατομμύρια δολάρια των μετοχών του στο Facebook, στο Ίδρυμα Κοινωνικής Δράσης της Silicon Valley. Η εφαρμογή WhatsApp έκανε τον Zuckerberg να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει 19 δισ. δολάρια για να την αποκτήσει. Ο ίδιος έχει πει ότι “Το κόστος και η απόσταση δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα πρόσωπα που αγαπάνε. Δεν θα ησυχάσω έως ότου όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα”.
Έτσι, αν έχεις τύχη (και μυαλό) διάβαινε και ριζικό περπάτα…
Πηγή: Perpetual.gr