Σας φαίνεται αδιανόητο να απέχετε έστω και για μία ημέρα από την επιχείρησή σας; Δεν είστε ο μόνος. Μπορείτε όμως να γίνετε από εκείνους τους λίγους επιχειρηματίες οι οποίοι, μέσα από μία ημέρα αποχής από την επιχείρησή τους, μπορούν να διαγνώσουν το αν και κατά πόσον έχουν προετοιμάσει σωστά τους συνεργάτες τους στο να μπορούν να διαχειριστούν όλα εκείνα που καλείστε να κάνετε εσείς καθημερινά. The show must go on!
Ένας επιχειρηματίας πρέπει να αισθάνεται σιγουριά και εμπιστοσύνη για τους συνεργάτες της επιχείρησής του. Και αυτό διαφαίνεται από το κατά το πόσον είναι σε θέση για ένα χρονικό διάστημα να απέχει από την επιχείρησή του όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά!
Το να μπορείς να απέχεις από τη δουλειά σου όντας σίγουρος πως παρά την απουσία σου η επιχείρηση συνεχίζει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι δεν είναι καθόλου εύκολο. Προϋποθέτει σωστή προετοιμασία και εκπαίδευση του προσωπικού, ανάπτυξη μηχανισμών ανταπόκρισης σε καταστάσεις κρίσεως και ασφαλώς καλή επικοινωνία με τους συνεργάτες σας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πολλοί επιχειρηματίες, έστω και αν αναγκάζονται για λόγους ανωτέρας βίας να απέχουν από την εργασία τους ακόμη και για μία ημέρα, βρίσκονται με ένα τηλέφωνο στο χέρι, ελέγχοντας κάθε 5 λεπτά τους υπαλλήλους τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε πολύ απλά κάτι δεν έχετε κάνει σωστά σε σχέση με το προσωπικό σας.
Διορθώστε αυτή την κατάσταση επενδύοντας στην εκπαίδευση του προσωπικού σας. Αφιερώστε το χρόνο που απαιτείται ώστε να αναπτύξετε από κοινού εκείνα τα μέσα ανταπόκρισης που ακόμη και σε μία δύσκολη κατάσταση θα επιτρέψουν στο προσωπικό σας να επιλύσει προβλήματα χωρίς την ανάγκη της παρουσίας σας. Ξεκινήστε τις εργασίες αναβάθμισης της επιχείρησής σας απλά με το να μην πάτε αύριο στη δουλειά σας! Αυτό θα σας επιτρέψει να διαγνώσετε προβλήματα σε καίρια σημεία για την ανάπτυξη της επιχείρησής και κατά πόσον μπορείτε, τόσο εσείς όσο και το προσωπικό σας, να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά σε καθημερινές αλλά και έκτακτες προκλήσεις.
Αλήθεια, πώς συμπεριφέρονται οι υπάλληλοί σας όταν απουσιάζετε; Όταν λείπετε από τη δουλειά σας δεν σημαίνει μόνο πως οι υπάλληλοι δεν υπόκεινται πλέον στον άμεσο έλεγχό σας, αλλά ταυτόχρονα πως και οι ίδιοι αποκτούν εξουσία! Πως τη διαχειρίζονται αυτή τη δύναμη; Χαλαρώνουν; Εξυπηρετούν τους πελάτες σας πιο αργά; Μεταθέτουν την ευθύνη για την υλοποίηση κάποιων ενεργειών για την επόμενη μέρα; Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να ελέγξει κάποιος, χωρίς να χρειαστεί να μεταμφιεστεί σε ντετέκτιβ. Αν η επιχείρησή σας ήδη εφαρμόζει ένα σύστημα καταγραφής ημερήσιων ενεργειών, τότε μπορείτε να ελέγξετε πανεύκολα το αν και κατά πόσον αποτελεσματικά αντεπεξήλθαν οι υπάλληλοί σας στα ζητήματα που προέκυψαν.
Ακόμη ένα σημαντικό σημείο ελέγχου που μπορεί να σας δώσει χρήσιμα συμπεράσματα είναι το πόσες φορές θα δεχθείτε κλήσεις από υπαλλήλους σας οι οποίοι θα ζητήσουν τη συμβολή σας σε θέματα που υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι σε θέση να επιλύσουν από μόνοι τους! Για ποιο λόγο δεν τα κατάφεραν; Το πρόσωπο που επιφορτίστηκε σαν αντικαταστάτης κατά την απουσία σας κατ… μισό λεπτό! Έχετε ορίσει κάποιον συνεργάτη ως υπεύθυνο αντικαταστάτη σας; Όχι; Ακόμη ένα λοιπόν σημαντικό σημείο που χρήζει της προσοχής σας.
Όπως είδατε, υπάρχουν αρκετές παθογένειες σε μία επιχείρηση οι οποίες μπορεί να μην είναι εμφανείς κατά την παρουσία σας, καθώς καλύπτονται από τις δικές ικανότητες, αλλά δυστυχώς αποκαλύπτονται μόνο κατά την απουσία σας. Τολμήστε να απέχετε έστω και μία ημέρα από την επαγγελματική σας καθημερινότητα και θα δείτε πως ακόμη και έτσι, μπορείτε να προσφέρετε στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας, εντοπίζοντας προβλήματα που αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τόσο εσείς όσο και το προσωπικό σας.
*Θέμης Σαρανταένας, Σύμβουλος Μάρκετινγκ