Ποσό ύψους 800 εκατ. δολαρίων έχασαν μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.
Ειδικότερα, από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα, μέσα σε δύο μήνες, η συνολική περιουσία των τεσσάρων πλουσιότερων Ελλήνων μειώθηκε κατά 800 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω των σοβαρότατων «αναταραχών» που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊοϋ, πλήττοντας βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι οι Φίλιππος Νιάρχος, Σπύρος Λάτσης, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης.
Μάλιστα, οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου έφεραν και αλλαγή σκυτάλης, με τον Φίλιππο Νιάρχο να επιστρέφει στη θέση του πλουσιότερου Έλληνα, παραγκωνίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σπύρο Λάτση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ο Σπύρος Λάτσης είχε αναδειχθεί επικεφαλής της σχετικής λίστας.
Ας δούμε πόσο μειώθηκε η περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων «κροίσων» από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα:
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Στη θέση 1697 της λίστας βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,4 δισ. δολάρια, χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχασε 200 εκατ. δολάρια το τελευταίο δίμηνο, αφού στις αρχές του 2020, η περιουσία του ανερχόταν στα 1,6 δισ. δολάρια.
Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.
Αριστοτέλης Μυστακίδης
Στη θέση 1536 της λίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων. Πριν από δύο μήνες, η περιουσία του ανερχόταν σε 1,8 δισ. δολάρια, όπερ σημαίνει ότι σε 60 ημέρες έχασε 200 εκατ. δολάρια.
Με έντονη και πολυετή δραστηριότητα στον κλάδο των μετάλλων και εμπορευμάτων, ο Αριστοτέλς Μυστακίδης, γνωστός ως Telis, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το Forbes, οι καναδικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να παραμείνει διευθυντής λόγω εταιρικών παραβιάσεων.
Ο Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Gargill και στη συνέχεια στη Marc Rich & Co το 1993. Αργότερα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore. Έγινε η δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% της εταιρείας.
Σπύρος Λάτσης
Βρίσκεται στη θέση 973 της σχετικής λίστας του Forbes, με συνολική περιουσία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Καθώς η περιουσία του είχε ανέλθει στα 3 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020, ο Σπύρος Λάτσης έχασε 400 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες.
Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειάς του που δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία μετά το θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003, σύμφωνα με το Forbes.
Η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, την αγορά ακινήτων και το πετρέλαιο. Ειδικότερα, η οικογένεια κατέχει μερίδια στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Lamda Development. Κατέχει επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη.
Φίλιππος Νιάρχος
O Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, με συνολική περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων. Στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, η περιουσία του παρέμεινε αμετάβλητη. Στη λίστα του Forbes βρίσκεται στη θέση 892. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου.
Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Λέγεται ότι κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, ενώ στη συλλογή έχουν προστεθεί έργα από νεώτερους καλλιτέχνες.
Πηγή: Insider.gr