Οι ξυλορακέτες παραλίας αποτελούν μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες πολλών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φανατικών παικτών πληθαίνει, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τις διάσημες πλέον χειροποίητες ξυλορακέτες “Το αγόρι“.
Η επιχείρηση “Το αγόρι” ιδρύθηκε το 1958 από τον Δημήτρη Φερεντίνο και από τότε εδρεύει στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στην οδό Φραγκούδη 26.
Εκεί, συναντήσαμε την κα Μαρία Παπαναστασίου συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης με τον γιο της Νικόλαο Παπαναστασίου και μας μίλησε για την ιστορία της επιχείρηση, τον τρόπο κατασκευής των ξυλορακετών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα επιχειρηματικά της σχέδια και για πολλά άλλα..
Όπως μας είπε η κα Παπαναστασίου: “H επιχείρηση που διατηρούσε μέχρι τότε ο σύζυγός μου, Δημήτρης Φερεντίνος, παρήγαγε έπιπλα. Κάποια στιγμή άρχισε να παρατηρεί ότι όλο και περισσότεροι άρχισαν να παίζουν ρακέτες στην παραλία. Τότε, αποφάσισε να κατασκευάσει δύο ρακέτες. Όταν είδαν τις ρακέτες κάποιοι γνωστοί μας του ζήτησαν να φτιάξει και για αυτούς. Έτσι, ξεκίνησε δειλά δειλά να κατασκευάζει ξυλορακές“.
Το όνομά της η επιχείρηση προέκυψε από τον ιδρυτή της επιχείρησης, Δημήτρη Φερεντίνο. “Ο σύζυγός μου ήταν ένας άνδρας ψηλός, νέος και γυμνασμένος. Έφτιαχνε λοιπόν 20 ρακέτες και όταν κατέβαινε στη παραλία για να παίξει τις έπαιρνε μαζί του σε μία τσάντα. Ο κόσμος είχε μάθει ότι πουλούσε ρακέτες και επειδή δεν γνώριζαν το όνομά τού του φώναζαν “αγόρι έλα και από εδώ”. Έτσι λοιπόν υιοθέτησε το όνομα αυτό για την επιχείρησή του την οποία την ονόμασε “Το αγόρι”.
“Oι ρακέτες μας έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες“, τόνισε η κα Παπαναστασίου. Και συνέχισε λέγοντας “Κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα γραμμάρια που ζυγίζουν. Εξωτερικά κατασκευάζονται από κόντρα πλακέ και το εσωτερικό τους είναι από ευρωπαϊκά μαδέρια που κόβονται σε πηχάκια. Στη συνέχεια, αυτά τοποθετούνται, έπειτα, ακολουθεί κενό αέρος, μετά κοζάρουμε την ρακέτα, την κλείνουμε και την κάνουμε σάντουιτς“.
Οι ξυλορακέτες “Το αγόρι” εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατηγορίας τους, καθώς χρησιμοποιούνται και σε αρκετά τουρνουά. Σύμφωνα με την κα Παπαναστασίου “Οι ρακέτες της επιχείρησής μας προτιμούνται από τους περισσότερους παίκτες ξυλορακετών. Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι η αδιαμφισβήτητη καλή δουλειά, αλλά και το ότι τόσα χρόνια έχουμε καταφέρει να είμαστε συνεπείς στην ποιότητα“.
Στην επιχείρηση απασχολούνται αυτή την στιγμή 4 άτομα, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση. Την εβδομάδα η παραγωγή μπορεί να φτάσει τις 1000 ρακέτες Ενώ, ετησίως, κατασκευάζονται 18.000-20.000 ρακέτες “Το αγόρι”.
Όλα αυτά τα χρόνια η κα Παπαναστασίου κλήθηκε να προσπελάσει αρκετά εμπόδια σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση. “Είχα την ατυχία ο σύζυγό μου να φύγει νέος από τη ζωή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να κολυμπήσω στα πολύ βαθιά, για να μπορέσω να κρατήσω την επιχείρηση όρθια“, μας επισήμανε. “Η δουλειά μας είναι πολύ σκληρή. Εγώ δούλεψα πάρα πολύ χειρωνακτικά. Έχω κόψει τόσες κορδέλες και τόσα κόντρα πλακέ, που αν τα έβαζα στη σειρά θα έφταναν στην Αμερική“, μας είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαναστασίου.
“Να σκεφτείτε ότι μπήκαμε σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και την τελευταία δόση δεν την έχουμε πάρει ακόμα. Εμείς βέβαια, όλα αυτά τα χρήματα τα έχουμε επενδύσει στην επιχείρηση. Αγοράσαμε ένα καινούργιο μηχάνημα. Επιπλέον, βάλαμε βιομηχανικά πατώματα που είναι ανθεκτικά. Ακόμα ανακαινίσαμε και ένα κατάστημα λιανικής που έχουμε στον ίδιο χώρο. Τρεις φορές έχει περάσει επιτροπή για έλεγχο. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε. Η επιχείρηση είναι υγιέστατη, χωρίς χρέη“, μας δήλωσε.
Οι χειροποίητες ξυλορακέτες “Το αγόρι” πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού όπως είναι η Αμερική, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Τουρκία. Βέβαια, όποιος επιθυμεί μπορεί να τις προμηθευτεί και μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop στο www.toagori.gr.
Τα όνειρα της κας Παπαναστασίου για το μέλλον της επιχείρησης, συντηρητικά καθώς η οικονομική κρίση την προσγείωσε σχετικά ανώμαλα. “Πριν από την κρίση που ξέσπασε το 2010 θέλαμε να αποκεντρώσουμε την επιχείρηση. Να την μεγεθύνουμε και να πολλαπλασιάσουμε τόσο τα μηχανήματα όσο και το προσωπικό. Μετά, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και μας φρέναραν. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να επενδύσεις με ένα αβέβαιο αύριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια“.