Προτεραιότητα η ελαχιστοποίηση της δημιουργίας διαφορών κατά τη συναλλαγή της επιχείρησης με τη δημόσια διοίκηση
Δέσμη 90 παρεμβάσεων, θεσμικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης σε τομείς που αφορούν στη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ανέδειξε η θεματική μελέτη-έκθεση που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ.
Η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ, με θέμα: «Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η έκθεση, που αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης έρευνας, καταγράφει με συστηματικό τρόπο τους παράγοντες που οδηγούν στις καθυστερήσεις του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αξιολογεί τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στις επιχειρήσεις και συγχρόνως προτείνει την εφαρμογή μιας κατάλληλης στρατηγικής και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού μεταρρύθμισης.
Εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΒ τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, ο οποίος σημείωσε ότι «η σημερινή διαβούλευση αποτελεί ένα κρίσιμο κρίκο στην διαδικασία άσκησης πολιτικής, που πρέπει να συντελείται με τους σύγχρονους κανόνες καλής νομοθέτησης».
Χαιρετισμούς στην έναρξη απηύθυναν ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. Πρωθυπουργός, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιοκρατία στο δικαστικό κλάδο, για ουσιαστική συνεργασία δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και κάλεσε την Πολιτεία να αξιοποιήσει την έκθεση συστήνοντας ειδικό μηχανισμό μεταρρύθμισης που θα υλοποιήσει όσα συμφωνηθούν μετά την διαβούλευση.
Ακολούθησε η παρουσίαση των γενικών διαπιστώσεων της θεματικής μελέτης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, από εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου. Όπως τονίστηκε σχετικά η στρατηγική για την επιτάχυνση της επίλυσης διοικητικών διαφορών και τελικά την αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι:
• η σταδιακή βελτίωση της επίλυσης διαφορών από το δικαστικό σύστημα,
• η δραστική ενίσχυση των δυνατοτήτων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και
• η ελαχιστοποίηση της δημιουργίας διαφορών κατά τη συναλλαγή της επιχείρησης με τη δημόσια διοίκηση.
bankingnews.gr