Είκοσι πέντε μέτρα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη διευκόλυνση του επιχειρείν, είτε αυτή αφορά τη μείωση των φορολογικών βαρών είτε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών εξήγγειλε από το βήμα της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το «πακέτο» των παρεμβάσεων περιλαμβάνει αφενός μέτρα που αναμένεται να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις, όπως είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης ήδη από φέτος και των ασφαλιστικών εισφορών από το επόμενο έτος, αλλά και μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της «καθημερινότητας» των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και η ηλεκτρονική κάρτα για τη δήλωση των υπερωριών. Μέτρα, αν μη τι άλλο, τα οποία έρχονται να ικανοποιήσουν πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου.
Αρκετά από αυτά αναμένεται να περιληφθούν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ενώ άλλα θα αποτελέσουν τμήμα του φορολογικού νομοσχεδίου. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, που έχει και την αρμοδιότητα για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και η μικρή καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην προώθησή του αποδίδεται από αρμόδιες πηγές στην εμπλοκή εννέα υπουργείων σε αυτό.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι τα ακόλουθα:
1) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 24% από 28% σήμερα για τα κέρδη του 2019. Προοπτική είναι ο συντελεστής να μειωθεί περαιτέρω, στο 20%.
2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
3) Απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.
4) Ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
5) Συγκέντρωση όλων των διάσπαρτων σήμερα επενδυτικών κινήτρων.
6) Θέσπιση υπεραποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων. Το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προέβλεπε ότι ο σχετικός συντελεστής θα φτάνει μέχρι 200%.
7) Συμψηφισμός μέχρι ποσού 50 εκατ. ευρώ για το 2019 των χρημάτων που θα επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη οι φαρμακοβιομηχανίες με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback (επιστροφές).
8) Απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται και πολύ ασφυκτικές ημερομηνίες για την έκδοση των σχετικών αδειών.
9) Διευκόλυνση εγκατάστασης των επιχειρήσεων εντός των επιχειρηματικών πάρκων. Θα προβλέπεται επίσης δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.
10) Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών στο οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα δημόσια κτίρια και υποδομές της χώρας.
11) Δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπου θα αποτυπώνονται όλα τα γεωχωρικά δεδομένα (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura, κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.
12) Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
13) Ενιαία ρύθμιση για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς 5G.
14) Θέσπιση νέου συστήματος εγγυήσεων στις επιχειρήσεις.
15) Βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας για τα νομικά πρόσωπα.
16) Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες.
17) Ιδρυση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
18) Καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου για τη δήλωση των υπερωριών.
19) Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για τρία χρόνια.
20) Εκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τις ανακαινίσεις.
21) Αποσαφήνιση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών για την αγορά κατοικίας.
22) Ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών σχημάτων θα είναι 10%.
23) Θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
24) Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
25) Δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης στη Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
Θετική υποδοχή των εξαγγελιών από τους φορείς
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, θεωρώντας ιδιαιτέρως σημαντικά μέτρα τη μείωση των φορολογικών βαρών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση. Από τις αντιδράσεις, πάντως, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων δεν έλειψαν εκείνες που εκφράζουν σχετική δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και δεν καταργούνται άμεσα το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό των προτάσεών του. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης στο στρατόπεδο Γκόνου, σε χώρο 670 στρεμμάτων, τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών «Thess Intec» στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, καθώς και την οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι με τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου.
«Ο βασικός προσανατολισμός των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, που είναι η άμεση αύξηση των αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί παρά να βρίσκει σύμφωνο τον εμπορικό κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας», υποστήριξε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση επισήμανε ότι «δεν έγινε καμία αναφορά στην επέκταση του αφορολογήτου στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ούτε και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα, μέτρα που συνδέονται άμεσα με την έννοια της φορολογικής ισότητας και δικαιοσύνης. Επίσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προβλέπεται να γίνουν άμεσα. «Με αυτό τον τρόπο όμως για τα επόμενα σχεδόν τέσσερα χρόνια οι μικρομεσαίοι θα υφίστανται τις συνέπειες δύο δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων», ανέφερε.
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εφόσον γίνουν πράξη, είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει και συνέχεια. Η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι βιοτέχνες της χώρας», υποστήριξε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, ζητώντας να μη χαθεί καθόλου χρόνος.
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον συμψηφισμό επενδύσεων και clawback χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το μέτρο αυτό αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του φαρμακευτικού κλάδου.
Πηγή: kathimerini.gr