Επικαιρότητα

Ειρίνα Δεδούση: Η Ελληνίδα που μελέτησε τις επιπτώσεις του σκανδάλου Volkswagen

Το ερευνητικό έργο της Ειρίνας Δεδούση πάνω στις εκπομπές καυσαερίων και στη μόλυνση του περιβάλλοντος της έδωσε μια θέση στη φετινή ευρωπαϊκή λίστα “30 κάτω των 30” του Forbes στην κατηγορία “Επιστήμη και Υγεία”.

Η ερευνητική εργασία της Δρ. Δεδούση επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μηχανών καύσης στην αεροπορία και άλλους τομείς. Η τελευταία της δημοσίευση ήταν στο περιοδικό Nature, ενώ κέρδισε και μια θέση στους New York Times χάρη στο εύρημά της ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 5% έως 10% των πρόωρων θανάτων στις ΗΠΑ.

Το ερευνητικό της έργο αξιοποιήθηκε, επίσης, στην πρώτη επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των επιπτώσεων που είχε στην δημόσια υγεία το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της Volkswagen στις ΗΠΑ. Ακόμη έχει αξιοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την δημιουργία ενός διεθνούς προτύπου για τις εκπομπές καυσαερίων των αεροσκαφών.

“Η έρευνά μου εστιάζει στην αριθμητική προσομοίωση της επίδρασης των καυσαερίων από τα αεροσκάφη και τους άλλους τομείς ενέργειας στην ατμόσφαιρα”, αναφέρει στο Capital.gr η Δρ. Δεδούση υπογραμμίζοντας ότι “από άποψη πρακτικών εφαρμογών, η ερευνά μου επικεντρώνεται στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη λήψη τεχνολογικών αποφάσεων και τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών”.

Η ίδια σημειώνει ακόμη ότι η επιλογή της στη λίστα των “30 κάτω των 30” του Forbes είναι ιδιαίτερη τιμή. “Μέσα από αυτή την αναγνώριση αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι το επιστημονικό μου έργο βρίσκει απήχηση και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο”, δηλώνει.

Η 29χρονη Ειρίνα Δεδούση είναι καθηγήτρια στο τμήμα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Delft University of Technology στην Ολλανδία, ενώ συμμετέχει και ως επιστημονική συνεργάτις στο εργαστήριο Αεροπορικών και Περιβαλλοντικών μελετών του MIT. Γεννημένη στην Αθήνα, η Δρ. Δεδούση σπούδασε Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με υποτροφία του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στο τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του MIT.

Πριν πάει στο TU Delft ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΜΙΤ, ενώ απασχολήθηκε και στο  Ινστιτούτο Τεχνολογίας Προωθητικών Συστημάτων της Γερμανικής Υπηρεσίας Αεροδυναμικής στο Βερολίνο δουλεύοντας πάνω στην σε θέματα αεροακουστικής, αλλά και στην μονάδα συντήρησης αεροσκαφών της Lufthansa όπου δούλεψε πάνω στην ανάλυση επιδόσεων των μηχανών των αεροπλάνων.

Σημειώνεται ότι η λίστα του Forbes φιλοξενεί 300 φερέλπιδες νέους και πιθανούς ηγέτες του αύριο, από 10 διαφορετικούς κλάδους, που επιχειρούν να επανεφεύρουν τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την κοινωνία. Εκτός της Δρ. Δεδούση στην φετινή λίστα περιλαμβάνονται άλλοι δύο Έλληνες: Οι 29χρόνοι Δημήτρης Τερζής και Γιώργος Κελεσίδης.

Πηγή: Capital.gr