Επικαιρότητα

Bιωσιμότητα: Eπιτακτική ανάγκη στον χώρο των επιχειρήσεων

Η κοινωνική ευθύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η κινητήριος δύναμη για ένα πιο καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον. Είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις, η οικονομία αλλά και ολόκληρη η κοινωνία να κατανοήσουν τη σημαντικότητα των δυο αυτών εννοιών, με στόχο ένα καλύτερο αύριο και ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής για τις επόμενες γενιές.

Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια σειρά από νομοθεσίες και πρωτοβουλίες έτσι ώστε να δώσει το έναυσμα και να πιέσει τις εταιρείες να αλλάξουν τις στρατηγικές ανάπτυξης τους. Μεταξύ άλλων νομοθεσιών, ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία έχεις ως στόχο οι εταιρείες να έχουν ως βασικό προτέρημά τους τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Το όραμα αυτής της συμφωνίας είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέτερη και καθαρή από τα αέρια του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Βασικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει μείωση σπατάλης υλικών, αλλά και η ανάπτυξη της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Αυτή η συμφωνία αφορά φυσικά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Οι ελληνικές εταιρείες βέβαια έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα της βιωσιμότητας μόλις τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, η γνωστή ουγγρική εταιρεία ενεργειακών ποτών HELL ENERGY, η οποία από το 2015 έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κυκλική οικονομία και δεσμεύεται για το ανακυκλώσιμο αλουμίνιο που χρησιμοποιεί ως υλικό συσκευασίας, το οποίο φυσικά μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινένιων συσκευασιών στην Ουγγαρία ενώ μέχρι το 2021 το αποτύπωμα άνθρακα μειώθηκε κατά 60%. Στόχος μάλιστα της εταιρείας είναι μέχρι το 2025 να μειώσει το μερίδιο των πλαστικών μπουκαλιών στο 1%.

Η HELL ENERGY έχει επιλέξει να συσκευάζει τα προϊόντα της σε ανακυκλωμένες συσκευασίες αλουμινίου, οι οποίες αποτελούνται, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, από ανακυκλωμένο υλικό. Μάλιστα η ανακύκλωσή τους εξοικονομεί ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας, της τάξεως του 95%. Όσον αφορά στο αλουμίνιο, πρόκειται για ένα πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές, γι’ αυτό και η εταιρεία προτρέπει συνέχεια τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν τα αλουμινένια κουτάκια τους. Γνωρίζατε ότι μέσα σε διάστημα μόλις 60 ημερών μπορεί να δημιουργηθεί εκ νέου μια καινούρια αλουμινένια συσκευασία;

Επίσης, η Ουγγρική εταιρεία έχει μηδενικά απόβλητα καθώς τα απορρίμματα της παραγωγής τους χρησιμεύουν ως δευτερεύον υλικό εξαιτίας της πλήρους ανακύκλωσής τους. Τέλος, ορόσημο της στρατηγικής τους για την βιωσιμότητα αποτελεί η χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής.

Από την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση της Κυκλικής Οικονομίας στο φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα* που διεξήγαγε το Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, εκ μέρους του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες παραμένουν: η ελλιπής ενημέρωση, η ανεπάρκεια υποδομών και το έλλειμα τυποποίησης και τεχνικών προδιαγραφών.

Συμπερασματικά, η χώρα μας, σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει να κάνει σημαντικά βήματα προς όφελος ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος. Χρειάζεται όμως ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από τον επιχειρηματικό κλάδο αλλά και την πολιτεία ώστε να υπάρξει ταχύτερη υιοθέτηση των αρχών κυκλικής οικονομίας από τις επιχειρήσεις.

Νικολάου Μαρτίνα