Προγράμματα εθελούσιας εξόδου ετοιμάζουν οι τράπεζες και για τη φετινή χρονιά, καθώς σφίγγει ο κλοιός για μείωση των λειτουργικών εξόδων με συρρίκνωση του δικτύου και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια κατευθύνονται -αναγκαστικά- προς τους servicers.
Πρώτη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Παύλου Μυλωνά την παράταση του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2020. Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, ο κ. Μυλωνάς προειδοποιεί τους εργαζομένους ότι το επόμενο -και τελευταίο, όπως ισχυρίζεται– πρόγραμμα θα έχει όρους «αισθητά δυσμενέστερους των όρων του τωρινού προγράμματος».
Η δήλωση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των εργαζομένων, με τους συλλόγους να εκδίδουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ο ένας μετά τον άλλον τι προηγούμενες ημέρες. Πηγές του insider.gr αναφέρουν, πάντως, ότι το μήνυμα του CEO της ΕΤΕ βρήκε ευήκοα ώτα, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι φοβήθηκαν την επιδείνωση των όρων στην εθελούσια του 2020 και έσπευσαν να πατήσουν το «κουμπί».
Περισσότεροι από 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι θα αποχωρήσουν φέτος
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ήδη η Διοίκηση της Εθνικής επεξεργάζεται το νέο πρόγραμμα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και είναι βέβαιο ότι από την πλευρά του Ταμείου ασκείται πίεση για να χαμηλώσει ο πήχης των απολαβών εθελούσιας αποχώρησης. Το 2019, πάντως, περίπου 850 υπάλληλοι της ΕΤΕ αποχώρησαν μέσω των δύο προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν καθ’ όλοι τη διάρκεια του έτους.
Οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα λανσάρουν και φέτος προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι θα πατήσουν το κουμπί για αποχώρηση εντός του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, βέβαια, «τρέχουν» και project μεταφοράς των εργαζομένων στη διαχείριση κόκκινων δανείων εκτός της τραπεζικής δομής, όπως έγινε με τους 900 εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς που μεταφέρθηκαν στην Intrum, τους 450 εργαζομένους της Eurobank που βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης στην FPS, καθώς και τα 800 άτομα της Alpha Bank που εντός του πρώτου εξαμήνου θα μεταφερθούν στη νέα Cepal η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των NPEs της τράπεζας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια οδό θα ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα όταν επιλέξει τον servicer που θα διαχειριστεί τα τιτλοποιημένα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ που ετοιμάζει εντός του έτους, αφού πλέον είναι μονόδρομος οι τράπεζες να κλείνουν τα τμήματα διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων.