Το Alternative Finance Forum 2023 (AFF2023), που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 26 και 27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωσε μια εξαιρετική ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών με ηγετικές θέσεις από τους τομείς του fintech και της κοινωνικής χρηματοδότησης για να συζητήσουν τις νεότερες τάσεις και καινοτομίες στην εναλλακτική χρηματοδότηση.
Το Φόρουμ, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ Institute), μέλους του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), είχε ως βάση τη θεματολογία «Χρήμα. Καινοτομία. Βιωσιμότητα.” και την καθοριστική σημασία τους στην κοινωνία.
Η άνοδος και η ταχεία ανάπτυξη των καναλιών εναλλακτικής χρηματοδότησης είναι μια άλλη πρόταση απέναντι στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα που βασίζεται στις τράπεζες και στο κλασσικό νομισματικό σύστημα, προτείνοντας λύσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Το AFF2023 παρείχε μια πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο καινοτόμο, βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Η επιτυχία της εκδήλωσης αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εναλλακτική χρηματοδότηση και τη δυνατότητά της να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τον πλανήτη.
Το Φόρουμ προσέφερε ένα ποικίλο πρόγραμμα συζητήσεων και παρουσιάσεων που περιλάμβαναν: 2 κεντρικούς ομιλητές, 2 επίτιμους προσκεκλημένους, 8 συντονιστές των πάνελ συζητήσεων, 24 ομιλητές με επίκεντρο τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, 5 παρεμβάσεις αναφορικά σε εξειδικευμένα εργαλεία, 2 σχολιαστές και 15 χορηγούς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επαγγελματίες από τον τομέα της κοινωνικής και εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπως πάροχοι μικροχρηματοδότησης, fintech και κοινωνικοί επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες κρυπτονομισμάτων και crowdfunding, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της καινοτομίας στην προώθηση της ανάπτυξης της εναλλακτικής χρηματοδότησης και την επίδραση των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).
“Εκδηλώσεις όπως το AFF είναι ζωτικής σημασίας ενισχύοντας την έμπνευση και την ανταλλαγή νέων ιδεών, ώστε να καταστεί ο χρηματοοικονομικός τομέας ικανός να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις μας. Ήρθαμε να μάθουμε για εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο και αναγεννητικό με τη βοήθεια των κοινοτήτων και της καινοτομίας. Και μάθαμε πολλά.
Το εύρος και η βαθιά γνώση των ομιλητών ήταν εντυπωσιακά ενώ οι ζωηρές συζητήσεις εντός και εκτός σκηνής μας πρόσφεραν πολύτιμες ιδέες για πολλές λύσεις – είτε πρόκειται για ζητήματα fintech σε σχέση με την τρίτη ηλικία, για επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο ή για αποκεντρωμένα αυτόνομα συστήματα. Αυτό μας δίνει ελπίδα ότι ένα πιο λαμπρό μέλλον διαφαίνεται για όλους και ειδικά για τις γυναίκες, τους πρόσφυγες ή τους ηλικιωμένους.“ επεσήμανε η κα. Shiva Dustdar, Director, Head of the EIB Institute.
Η πρώτη ημέρα του AFF2023 επικεντρώθηκε στις καινοτομίες όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή ταυτοποίηση και επικύρωση, την ανοικτή και αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα fintech. Το φόρουμ ξεκίνησε με μια επισκόπηση της εναλλακτικής χρηματοδότησης και της σημασίας της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Οι ομιλητές παρουσίασαν πρωτοποριακές χρηματοοικονομικές καινοτομίες σε διάφορους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: από τη δημιουργία ψηφιακών ταυτοτήτων, τον τρόπο με τον οποίο τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πλατφόρμες “Decentralized Finance” μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται για αμοιβαία οφέλη, νέες πιστωτικές λύσεις, βασικά χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως factoring, ηλεκτρονική τιμολόγηση, την ενσωμάτωση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απευθείας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης, καθώς και επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτομίες που προωθούν την αποφυγή αποκλεισμών.
Τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ «άνοιξε» με ομιλία της, η κα. Ελένη Γιώτη, Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου τέθηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κοινωνική χρηματοδότηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοοικονομική τεχνολογία για την τρίτη ηλικία, την πράσινη και κλιματική χρηματοδότηση, τις επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, τα εναλλακτικά νομίσματα, την κυκλική οικονομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα που υποστηρίζεται από μικροχρηματοδότηση, καθώς και τα εργαλεία DAOs (αποκεντρωμένα αυτόνομα συστήματα) που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών συστημάτων. Διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε εξατομικευμένα χρηματοοικονομικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων, με έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια πάνελ συζήτησης, γνωρίζοντας ότι «η απεριόριστη ανάπτυξη σε έναν πεπερασμένο κόσμο είναι υλικά αδύνατη», είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα μορφή ανάπτυξης.
«Ο πλούτος και η ποικιλομορφία της εναλλακτικής χρηματοδότησης δείχνει ότι δεν είναι πλέον ένας περιθωριακός πειραματισμός εκτός της επικρατούσας χρηματοδότησης, αλλά είναι ένας σοβαρός διεκδικητής που είναι έτοιμος να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται τα χρήματα προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είναι πλέον ένας εξειδικευμένος παίκτης, αλλά μια σοβαρή προσθήκη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι σε θέση να βελτιώσει τη λειτουργία των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών αγορών, εξυπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες του μέλλοντος: σώζοντας τον πλανήτη από την καταστροφή και εξασφαλίζοντας ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες για την ανθρωπότητα», σχολίασε ο Piotr Korynski, επικεφαλής του φόρουμ και ιδρυτής της Vantage Strategies.