Τέσσερα εμβληματικά ακίνητα αναμένεται σταδιακά να παραδοθούν προς χρήση μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται. Πρόκειται για το κτήριο στο Νέο Κόσμο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το κτήριο στη γωνία Σταδίου και Ομήρου, το οποίο μέχρι πρότινος φιλοξενούσε την ασφαλιστική Groupama, ένα συγκρότημα κτηρίων στον Άλιμο που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων της Famar (της οικογένειας Μαρινόπουλου) και τέλος τα φημισμένα «Αστέρια Γλυφάδας».
Τα εν λόγω ακίνητα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank, μετά την ενσωμάτωση της Grivalia Properties, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη της κτηματαγοράς. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στα ακίνητα», ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, λέγοντας πως η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, κάτι που παραδέχονται και οι πλέον δύσπιστοι.
«Ελευθεροτυπία»
Σε ριζική ανακαίνιση αναμένεται να υποβληθεί το κτήριο που παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στην οδό Μίνωος στο Νέο Κόσμο, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.μ.. Οι προγραμματιζόμενες εργασίες, οι οποίες θα στοιχίσουν περίπου 8 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις όψεις με σκοπό την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου αλλά και την αισθητική του αναβάθμιση. Επίσης, περιλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων και αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών του. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η φάση των μελετών και είναι θέμα χρόνου η αδειοδότησή του, με στόχο, ο τελικός χρήστης, να είναι σε θέση να εγκατασταθεί στο κτίριο τον Σεπτέμβριο του 2020. Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, το ενδιαφέρον για μίσθωση των χώρων είναι μεγάλο. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι συνιδιοκτησία των Eurobank και Dimand, ωστόσο, έπειτα από την μετατροπή του σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους, θα περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας κατά 100%. Η Dimand, τον Οκτώβριο του 2018, είχε αγοράσει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού, προς 10,8 εκατ. ευρώ.
Σταδίου και Ομήρου
Στο πρώτο πράσινο κτίριο γραφείων 4.000 τμ. στο ιστορικό κέντρο θα μετατραπεί το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου, απέναντι από την Παλαιά Βουλή. Οι άδειες για την ανακατασκευή του κτηρίου, το οποίο ανήκε στην ιδιοκτησία της ασφαλιστικής εταιρείας Groupama προτού περάσει στον έλεγχο της Grivalia ΑΕΕΑΠ το 2018 αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος του μήνα. Πέρα από σύγχρονα γραφεία, στο ισόγειο προβλέπεται να δημιουργηθούν καταστήματα που θα εξυπηρετούν όσους κινούνται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κλείσει συμφωνία για την μίσθωσή του. Την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει το διάσημα αρχιτεκτονικό γραφείου του Αλέξανδρου Τομπάζη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες της γενιάς του, µε πλήθος αξιολόγων έργων σε όλες τις κατηγορίες και κλίμακες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Άλιμος
Σε συγκρότημα γραφειακών χώρων με βιώσιμα χαρακτηριστικά συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. μετατρέπεται το ακίνητο στον Άλιμο, το οποίο ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων της εταιρείας Famar. Οι εργασίες ανακατασκευής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον για μίσθωση των χώρων, θα είναι μεγάλο με δεδομένο το μέγεθος του ακινήτου.
«Αστέρια Γλυφάδας»
Η άλλοτε κοσμοπολίτικη περιοχή που συγκέντρωνε πλήθος επισκεπτών από όλη την Αθήνα, αναμένεται να αναβιώσει με τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος με προδιαγραφές 6 συν αστέρων. Η κάλυψη του ακινήτου θα είναι μικρότερη του 1% της έκτασης, δηλαδή λιγότερη από 28.000 τ.μ. (σε σύνολο 285 στρεμμάτων) ενώ θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα θα λειτουργήσει υπό τη διαχείριση διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους δυο μήνες, αφού πρώτα εξασφαλισθεί το «πράσινο φως» από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (ανακαλύφθηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες. Θα πρόκειται ένα από τα πλέον εμβληματικά κτήρια στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, το οποίο αναμένεται να μεταμορφωθεί με την υλοποίηση του mega-project στο Ελληνικό. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επένδυση περίπου 60 εκατ. ευρώ.
«Ο Άγιος Διονύσιος αλλάζει όψη»
Την όψη ολόκληρης της περιοχής θα αλλάξει μια από τις σημαντικότερες αναπλάσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά. Πρόκειται για το project Piraues Port Plaza, μια συνεργασία της Eurobank με την Dimand, το οποίο αφορά στην ριζική ανακαίνιση των πρώην εγκαταστάσεων της βιομηχανίας Παπαστράτος με διατήρηση της ιδιαίτερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του κελύφους. Το έργο, το οποίο αφορά επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται το φέτος το καλοκαίρι και περιλαμβάνει την ανάπλαση τριών οικοδομικών τετραγώνων και την κατασκευή σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά χαρακτηριστικά περίπου 80.000 τ.μ. Η συνολική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης χώρους στάθμευσης, χώρους εστίασης και άλλες εμπορικές χρήσεις καθώς και έναν χώρο ο οποίος θα στεγάσει ένα μουσείο της ιστορίας της Παπαστράτος.
Όταν ολοκληρωθεί, θα εργάζονται σε αυτό περί τους 4.500 ανθρώπους, αναβαθμίζοντας την περιοχή και δημιουργώντας ανάγκη και για πολλές άλλες δραστηριότητες (εστίαση κ.λ.π.). Εκεί στεγάζονται ήδη η Teleperformance και η Alpha Bank, με την πρώτη να έχει συμφωνήσει για τη μίσθωση και των χώρων που είναι σήμερα υπό κατασκευή.
Μέρος του κτηριακού συγκροτήματος είναι και το διατηρητέο ακίνητο του 1900, το οποίο ανακαινίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και στο οποίο θα εγκατασταθεί η διοίκηση της Teleperformance. Το ιδιαίτερο αυτό κτήριο, με τα ζωγραφισμένα ταβάνια, ήταν προπολεμικά οίκος ανοχής, της τότε εποχής στον Πειραιά. Σε αυτό έχει κατοικίσει η Μελίνα Μερκούρη (έχει την ονομασία βίλα Μερκούρη) και η οικογένεια Παπαστράτου.
Πηγή: Ethnos.gr