Σε έναν τεχνολογικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα καινοτομίας, επιδίδονται οι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Στον εν λόγω αγώνα συμμετέχουν με αξιώσεις οι ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες μέσα από τις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) αναζητούν ένα ασφαλές διαβατήριο επιβίωσης. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τους βασικούς μοχλούς της παραγωγικότητας και επομένως της ανάπτυξης και της ευημερίας. Τα στοιχεία, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύουν αυτήν την επενδυτική κινητικότητα και τη συνδρομή της στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησαν τις επενδύσεις τους σε έρευνα και ανάπτυξη για όγδοο συνεχές έτος το 2017, δαπανώντας περισσότερα κεφάλαια κατά 5,5% σε δραστηριότητες Ε&Α απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή προέρχεται, κυρίως από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υγείας και των ΤΠΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες, καθώς οι κορυφαίοι 2.500 βιομηχανικοί παίκτες διεθνώς αύξησαν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κατά 8,3% πέρυσι. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα κύρια συμπεράσματα του Πίνακα Αποτελεσμάτων για τη Βιομηχανική Έρευνα και Ανάπτυξη του 2018, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων δείχνει ότι η συνολική επένδυση των 2.500 κορυφαίων εταιρειών σε έρευνα και ανάπτυξη το 2017 ανήλθε σε €736,4 δις. Συνολικά, 577 επιχειρήσεις με έδρα στην Ε.Ε. κατατάσσονται στους κορυφαίους βιομηχανικούς φορείς έρευνας και ανάπτυξης παγκοσμίως και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) των διεθνών επενδύσεων. Οι αμερικανικές εταιρείες (778) εισφέρουν το 37% των επενδύσεων, οι ιαπωνικές (339) το 14%, οι εταιρείες από την Κίνα (438) αντιπροσωπεύουν το 10% των δαπανών και οι εταιρείες από τον υπόλοιπο κόσμο (368) το 12%.
Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων δείχνει ότι οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. ενίσχυσαν την εξειδίκευσή τους σε τομείς μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, αυξάνοντας σημαντικά τη συμβολή τους στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά μειώνοντας σημαντικά το παγκόσμιο μερίδιο τους στις βιομηχανίες ΤΠΕ. Οι αμερικανικές εταιρείες, από την άλλη, ενίσχυσαν τη θέση τους σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες ΤΠΕ και την Υγεία. Στο μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες αύξησαν το παγκόσμιο μερίδιο τους σε επενδύσεις Ε&Α, ιδίως στους κλάδους ΤΠΕ, ενώ οι ιαπωνικές επικεντρώθηκαν, κυρίως, στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ΤΠΕ.
Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι η αύξηση των επενδύσεων Ε&Α των 2.500 κορυφαίων βιομηχανικών παικτών, συνοδεύεται από βελτίωση των περισσότερων οικονομικών δεικτών. Συγκεκριμένα, οι καθαρές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 9,8%, τα συνολικά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 22,6%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανακάμπτουν μετά από τρία αρνητικά έτη (5,1%). Επιπρόσθετα, η απασχόληση εξακολούθησε να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό (2,1%).
“Οι εταιρείες της Ε.Ε. οδηγούν την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα σε στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, το φάρμακο ή η αεροναυπηγική. Ωστόσο, πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει νέες περιοχές υψηλής τεχνολογίας, που διαμορφώνουν το επόμενο κύμα καινοτομίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Εκεί εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον και της Ε.Ε.”, ανέφερε ο Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, κ. Carlos Moedas, σχολιάζοντας τα σχετικά αποτελέσματα.