Αναιμικές επιδόσεις σε έναν ακόμη δείκτη που σχετίζεται με την ψηφιακή οικονομία, καταγράφει η Ελλάδα. Η χώρα μας, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, αδυνατεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στο ψηφιακό οικοσύστημα. Για την ακρίβεια, καταλαμβάνει μόλις την τρίτη θέση από το τέλος ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη, έχοντας καλύτερη επίδοση μόνο σε σχέση με την προτελευταία της κατάταξης Ρουμανία και από την τελευταία, Βουλγαρία.
Στον αντίποδα, μια χώρα που έχει μακρά παράδοση σε θέματα ισότητας και κοινωνικής ενσωμάτωσης, η Φινλανδία, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία. Ο ετήσιος πίνακας αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία αποδίδει τη δεύτερη θέση στη Σουηδία, ενώ Λουξεμβούργο και Δανία καταγράφουν, επίσης, υψηλές επιδόσεις.
Η ελληνική υστέρηση έχει ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη η διαπίστωση της μελέτης της Επιτροπής, που δείχνει ότι η μεγαλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία θα προσέθετε στο ΑΕΠ της Ένωσης €16 δις ετησίως. Συνολικά, πάντως, δείχνει ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της Ε.Ε. εξακολουθεί να υστερεί. Συγκεκριμένα, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, μόνο το 17% εργάζεται σε θέσεις, που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Συνολικά, μόνον ένα στα έξι άτομα που εξειδικεύονται στον τομέα των ΤΠΕ και μόνον ένα στα τρία άτομα με πτυχίο σε σπουδές στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), είναι γυναίκες. Μάλιστα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει μείωση σε αυτόν τον αριθμό σε σύγκριση με το 2011. Μεγάλο είναι και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ψηφιακή οικονομία, καθώς οι γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ κερδίζουν σχεδόν 20% λιγότερο από τους άνδρες.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων, που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία των γενεθλίων της Άντα Λάβλεϊς, της πρώτης προγραμματίστριας ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο, αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών της Ε.Ε. στους τομείς της χρήσης του Διαδικτύου και των δεξιοτήτων των χρηστών, καθώς και στον τομέα των εξειδικευμένων δεξιοτήτων και της απασχόλησης, με βάση 13 επιμέρους δείκτες. Είναι δε μία από τις δράσεις για την αξιολόγηση της ένταξης των γυναικών στις ψηφιακές θέσεις εργασίας, σταδιοδρομίες και επιχειρηματικότητα, την οποία δρομολόγησε η κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.
“Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία των πολιτών, πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να αλλάξει η τάση αυτή. Όλοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε τα ταλέντα των γυναικών και να διασφαλίσουμε ότι θα τις παροτρύνουμε να στραφούν από νωρίς σε σπουδές στους τομείς STEΜ”, σχολίασε σχετικά η Επίτροπος.