Κάθε ιστορική περίοδος διέπεται από διαφορετικές, κάθε κοινωνία αναπτύσσει τις δικές της, κάθε άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων διακρίνεται από συγκεκριμένες. Άλλες αμετάβλητες στον χρόνο, ανθεκτικές και κοινά αποδεκτές. Άλλες μεταλλασσόμενες, ιδιαίτερες ή αμφισβητήσιμες. Ατομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, πνευματικές ή άλλες. Το φετινό TEDxPatras συναντά και αναμετριέται με τις αξίες. Οι ομιλητές που θα έρθουν στην Πάτρα και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις (εργαστήρια, διαδραστικά, εκθέματα, γαστρονομικές και άλλες εμπειρίες) θα μας φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις «Αξίες».
Μοιραζόμαστε, άραγε, όλοι τις ίδιες; Παραμένουν αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου; Τι επηρεάζει εν τέλει τις «Αξίες» μας; Το TEDxPatras 2018 τις μελετά, τις παρουσιάζει, τις αναδεικνύει, τις ακτινογραφεί, τις αμφισβητεί. Κι αναρωτιέται φωναχτά «ποιες απ’ αυτές υποχωρούν, ποιες αντέχουν, ποιες μετασχηματίζονται, ποιες νέες έρχονται να αναπληρώσουν τις παλιές; Η ομάδα του TEDxPatras αισιοδοξεί πως όσοι ανέβουν στη σκηνή του Royal Theater το Σάββατο 3 Νοεμβρίου θα προκαλέσουν προβληματισμούς, σκέψεις και συζητήσεις πάνω στο ευρύ, ενδιαφέρον και δύσκολο στην προσέγγιση του θέμα.
Η σημασία του μέτρου ως φιλοσοφικού νοήματος, ως τρόπου ζωής και κυρίως ως μηχανισμού αναζήτησης και κατάκτησης αξιών βρίσκεται στον πυρήνα της ομιλίας του μουσικού και συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη. Η συγγραφέας Régine Debatty θα μας κάνει να αναρωτηθούμε κατά πόσο η τέχνη είναι ικανή να σώσει τον κόσμο, σε μια εποχή που η κοινωνία πολώνεται, ενώ ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα μας μιλήσει για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές ιδέες εν μέσω των σύγχρονων πολεμικών συρράξεων, καθώς η αύξηση της ακραίας βίας και η κατάλυση του διεθνούς δικαίου τείνουν να παγιωθούν.
Την αξία της αποδοχής θα αναδείξει μέσα από απλά και πρακτικά παραδείγματα στην ομιλία του ο Δημήτρης Βυθός, ενώ ο Βασίλης Νάσης θα εξετάσει την προοπτική μιας “απόλυτης διασύνδεσης των πάντων” (ανθρώπων και μηχανών), ως αποτέλεσμα του “Διαδικτύου των Πραγμάτων”. Μια άλλη μορφή της σημερινής τεχνολογίας θα προσεγγίσει ο Νίκος Φλώρος, αυτή της σύγχρονης φυλακής μας, ενώ η Τασούλα Επτακοίλη έρχεται κοντά μας για να διηγηθεί στο κοινό ιστορίες σημαντικών ανθρώπων που, αντιμέτωποι με καθοριστικά διλήμματα, επέλεξαν για οδηγό τους συγκεκριμένες αξίες.
“Ζωντανή τέχνη”: αναγκαιότητα ή πολυτέλεια στην καταναλωτική κοινωνία του σήμερα; Η καλλιτέχνης και εμπνεύστρια του καταστήματος παραστάσεων “The Performance Shop”, Λία Χαράκη, εξηγεί γιατί θεωρεί πως η αξία της άυλης τέχνης πηγάζει μέσα από τις ίδιες τις αξίες της, ενώ ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης μιλά για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που παραδίδουν καθημερινά μαθήματα ζωής… μέσα από τη ζωή τους.
Ποια είναι η αξία του γέλιου στη ζωή μας; Ο Sebastien Gendry μοιράζεται μαζί μας τη δική του ιστορία ενώ ο Santi Palacios θα μας προβληματίσει για το πως οι αξίες της Εκπαίδευσης και της Γνώσης διαμορφώνουν ανθρώπους με ελεύθερη βούληση και γνώμονα το γενικό καλό. Η διεθνής αρχιτέκτονας και εικαστικός Άρτεμις Παπαγεωργίου μας ρωτά αν λέμε αλήθειες και πως αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας σε καθημερινό επίπεδο, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας κατατάσσει την οικουμενική αξία του περιβάλλοντος ανάμεσα σε εκείνες τις αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.
Εκτός από τους ομιλητές, στην κεντρική σκηνή του TEDxPatras 2018, 4 καλλιτεχνικές δράσεις, ένας μουσικός, ένα καλλιτεχνικό σχήμα, μία χορογράφος και μία ραδιοφωνική παραγωγός, συμπράττουν για να δώσουν το δικό τους χρώμα και ύφος στην εκδήλωση. Πρόκειται για τους Πάνο Μπίρμπα, Vocal Patras Ensemble, Όλγα Σπυράκη και Ρουμπίνη Σταγκουράκη.
Για δεύτερη χρονιά φέτος, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι ο οικοδεσπότης στη σκηνή του TEDxPatras 2018.
Τελευταίες ημέρες πριν το event και ο στόχος του TEDxPatras είναι να προβληματίσει φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τις «Αξίες» που πιστεύουμε και παρουσιάζοντάς μας «Αξίες» που δεν γνωρίζαμε, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στο Royal Theater.
Περισσότερες πληροφορίες: 2018.tedxpatras.com