Η βρετανική αναδεικνύεται ως η πιο ψηφιακή κοινωνία του κόσμου

πηγή: sepe.gr

Μια σημαντική παγκόσμια πρωτιά κατακτούν οι Βρετανοί, οι οποίοι αναδεικνύονται ως η πιο ψηφιακά ολοκληρωμένη κοινωνία του πλανήτη. Σε μια εποχή, όπου η τεχνολογία αποτελεί βαρόμετρο για την ανάπτυξη μιας χώρας, οι αναλυτές μετρούν πλέον και το πώς, πέραν από την οικονομία, η ίδια η κοινωνία παρακολουθεί και ενσωματώνει τη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Ο Δείκτης Ψηφιακής Κοινωνίας (Digital Society Index), που δημιούργησαν η Dentsu Aegis Network και η Oxford Economics δείχνει ακριβώς αυτό. Πώς κάθε κράτος εξασφαλίζει για τους πολίτες του συνθήκες και μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην τεχνολογία.

 

Την πρώτη θέση στον Digital Society Index 2018 καταλαμβάνει η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη δεύτερη ακολουθούν οι ΗΠΑ και στην τρίτη η Κίνα, με τις τρεις χώρες να πρωτοστατούν στην παγκόσμια μετάβαση σε μια ψηφιακή οικονομία. Τις επόμενες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Η Μεγάλη Βρετανία κατακτά την παγκόσμια πρωτιά, καθώς αξιολογείται με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία σε τομείς, όπως η ψηφιακή ένταξη τον πολιτών, η χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ολόκληρη την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μεγάλη Βρετανία δαπανά περισσότερα για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα τους δείγματος. Επίσης, κατέχει την υψηλότερη θέση στο δείκτη ηλεκτρονικής συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να μοιράζονται πληροφορίες, να αλληλοεπιδρούν με τους πολίτες και να τους εμπλέκουν στη λήψη αποφάσεων.

Ψηφιακή βιομηχανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν ηγετική θέση όσον αφορά τον δυναμισμό των ψηφιακών τους βιομηχανιών, αν και αποδίδουν λιγότερο καλά σε θέματα εμπιστοσύνης σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ασφάλεια και την ευρύτερη αισιοδοξία σχετικά με το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν 41 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για το engineering και την τεχνολογία. Επίσης, ο κλάδος των ΤΠΕ στις ΗΠΑ είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, φιλοξενώντας βιομηχανικούς γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας, όπως η Google, το Facebook και η Amazon.

Όσον αφορά στην Κίνα, η σχετικά χαμηλή επίδοσή της στον ψηφιακό δυναμισμό ενισχύεται από την εμπιστοσύνη, που έχουν οι πολίτες στο μελλοντικό δυναμικό της ψηφιακής οικονομίας. Εν μέρει, αυτό αντικατοπτρίζει το πόσο γρήγορα η Κίνα αγκαλιάζει την ψηφιακή οικονομία και τη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, το 2016, η αξία των mobile πληρωμών στην Κίνα ανήλθε σε $5 τρις.

Αξιολόγηση

Ο Digital Society Index μετρά τρεις παράγοντες σε κάθε οικονομία: το δυναμισμό, δηλαδή πώς η κάθε οικονομία δημιουργεί ανάπτυξη μέσω ενός ακμάζοντα τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την ενσωμάτωση δηλαδή πώς οι χώρες επιτυγχάνουν την εκτεταμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλο το εύρος της οικονομίας και την εμπιστοσύνη, δηλαδή πώς η κάθε οικονομία δημιουργεί εμπιστοσύνη στην ψηφιακή τεχνολογία.

Οι επιμέρους παράγοντες, που εξετάζονται καλύπτουν, μία ευρύτατη γκάμα ερωτημάτων μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, πόσο θετικά αισθάνονται οι πολίτες για το μέλλον τους στην ψηφιακή οικονομία και πόσο στενά δεμένοι και “δεσμευμένοι” έναντι της τεχνολογίας νιώθουν.

Η ανάλυση δείχνει ότι η ψηφιακή δέσμευση, παγκοσμίως, ανέρχεται σε ποσοστό 45% το 2018. Η δέσμευση ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα και οι πιο “ώριμες” οικονομίες είναι εκείνες με τους λιγότερο αφοσιωμένους ανθρώπους. Για παράδειγμα: Ιαπωνία 32%, Γερμανία 38%, Ρωσία 50% και  Κίνα 73%. Η ψηφιακή δέσμευση, επίσης, ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, καθώς, συνολικά, τα επίπεδα ψηφιακής δέσμευσης είναι υψηλότερα μεταξύ των νέων από τα παλιά. Υπάρχουν, όμως, εξαιρέσεις. Στη Γαλλία, η ψηφιακή δέσμευση μεταξύ των ατόμων με ηλικία 18 έως 24 ετών ανέρχεται σε 42%, έναντι 47% των ατόμων ηλικίας 45 έως 54 ετών στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης

Ο δείκτης Digital Society Index στηρίχθηκε στις απαντήσεις 20.000 πολιτών σε όλο τον κόσμο. Αντικείμενο της μελέτης της σχετικής έρευνας για το 2018 ήταν δέκα κορυφαίες ψηφιακές οικονομίες (Αυστραλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ).

Figure 4

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr