Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ αυτές που απειλούν να καταργήσουν.
Οι μηχανές και το αυτοματοποιημένο λογισμικό θα επιτελούν πλήρως τα μισά από τα καθήκοντα στο χώρο εργασίας μέσα σε επτά χρόνια από τώρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Όμως, οι συντάκτες, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναφέρουν ότι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η ιατρική ακρίβειας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ αυτές που απειλούν να καταργήσουν.
Σε μια μελέτη στελεχών και ειδικών σε 12 κλάδους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποκαλούμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» θα μπορούσε να δημιουργήσει 133 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ενώ 75 εκατομμύρια εργαζόμενοι ενδέχεται να αντικατασταθούν από μηχανές.
Η Saadia Zahidi, επικεφαλής του Κέντρου για τη Νέα Οικονομία και την Κοινωνία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν «ηθική και οικονομική υποχρέωση» να επενδύσουν στην επανακατάρτιση και τη δια βίου εκπαίδευση των εργαζομένων τους. «Χωρίς ενεργητικές προσεγγίσεις, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ίσως βγουν χαμένοι», είπε.
Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η τελευταία μιας σειράς προσπαθειών από ακαδημαϊκούς, συμβούλους και κυβερνήσεις για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των νέων τεχνολογιών στην απασχόληση. Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και μίας από το WEF, έχουν γενικά προβλέψει ότι η αυτοματοποίηση θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ αυτές που θα δημιουργήσει.
Η κλίμακα της προβλεπόμενης αντικατάστασης εργαζομένων από μηχανές ποικίλλει πολύ μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαφόρων ερευνητικών ομάδων. Μια μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας το 2015 κατέληξε σε μερικά από τα πιο ζοφερά στοιχεία, προβλέποντας ότι μέχρι το 2035 θα μπορούσαν να χαθούν έως και 80 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ και 15 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια έκθεση της McKinsey τον Δεκέμβριο κατέληξε σε μια από τις θετικότερες εκτιμήσεις, προβλέποντας ότι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν και εκείνες που θα δημιουργηθούν από τις νέες τεχνολογίες έως το 2030 μπορεί να είναι περίπου ίσες.
Στην τελευταία ανάλυση του, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της αυτοματοποίησης ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων κλάδων και ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα είναι μεγαλύτερες στους κλάδους της εξόρυξης, των καταναλωτικών αγαθών, και της τεχνολογίας των πληροφοριών, και μικρότερες στις επιχειρήσεις επαγγελματικών υπηρεσιών.
Πολλές νέες θέσεις εργασίας μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλείς απ’ ό,τι στο παρελθόν καθώς οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εξωτερικούς συνεργάτες και ελεύθερους επαγγελματίες, δήλωσε το ελβετικό ίδρυμα. Και προειδοποίησε ότι υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν σήμερα οι εργαζόμενοι και εκείνων που μπορεί να απαιτηθούν για τους νέους ρόλους τους στο μέλλον.
Η έκθεση εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις μεγάλες επιχειρήσεις θα χρειαστούν σημαντική επανακατάρτιση προκειμένου να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ψηφιακή τεχνολογία. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι μισές από τις εταιρείες σχεδιάζουν επανακατάρτιση μόνο για «βασικούς ρόλους» και μόνο το ένα τρίτο λένε ότι σχεδιάζουν κάποιας μορφής επανακατάρτιση για εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους από τις νέες τεχνολογίες.
fortunegreece.com