Ένα συνέδριο και μια σειρά δεκάδων δράσεων διοργανώθηκαν από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, βοηθώντας χιλιάδες επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες και ιδέες.
Από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, το Found.ation συμμετείχε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επιλογής των Η.Π.Α. ως τιμώμενης χώρας. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το Innov.ation HUB, ένας πρωτοποριακός χώρος με αίθουσα διδασκαλίας εξοπλισμένη με υπολογιστές, όπου καθημερινά γίνονταν μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων και ομιλίες, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες της έκθεσης. Παράλληλα, το Found.ation διοργάνωσε επίσης το Tech Olympus Summit, μια ημερίδα στα πρότυπα των συνεδρίων TED, με θέμα την καινοτομία.
Tο πρόγραμμα του Innov.ation HUB περιλάμβανε συνολικά 40 εκδηλώσεις, 21 από τις οποίες αφορούσαν την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, 12 την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και 7 ήταν επικεντρωμένες γύρω από πιο συγκεκριμένες επαγγελματικές ανάγκες. Περισσότερες από 60 ώρεςαφιερώθηκαν σε μαθήματα και ομιλίες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ επιστρατεύτηκαν 50 καθηγητές, ομιλητές και συμμετέχοντες σε πάνελ συζητήσεων. Το ενδιαφέρον του κοινού για τις εκδηλώσεις ήταν εξαιρετικά μεγάλο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, καθώς περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες της έκθεσης παρακολούθησαν κάποια από τις εκδηλώσεις του Innov.ation HUB.
Το Found.ation, με στόχο να αναδείξει όχι μόνο την προσπάθεια που γίνεται στο ελληνικό οικοσύστημα, αλλά και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε το μεγαλύτερο μέρος των ομιλητών να προέρχονται από την τοπική σκηνή. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν πολλοί τοπικοί φορείς, όπως το Rutgers University αλλά και το OK!Thess, σε συνεργασία με το οποίο διοργανώθηκε επίσης ένα bootcamp για τοπικές startups. Μέσα από την τριήμερη διαδικασία του Innov.ation Bootcamp, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να μάθουν τα βασικά ενός business plan, του pitching και των οικονομικών των startup.
Πλήθος φορέων επισκέφθηκαν τον χώρο και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων, ανάμεσα στους οποίους πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, αλλά και προσκεκλημένοι της Πρεσβείας των Η.Π.Α., όπως η Marie Royce, Assistant Secretary of State Department for Educational & Cultural Affairs.
Στο συνέδριο Tech Olympus Summit, περίπου 200 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί 5 ώρες 15 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο προλόγισε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Michael Kratsios, Deputy Assistant to the President for Technology Policy στον Λευκό Οίκο. Άλλες ομιλίες οι οποίες ξεχώρισαν, ήταν αυτές των Karina Sotnik, με θέμα την διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά στο πλαίσιο της καινοτόμου startup επιχειρηματικότητας, αλλά και της Χριστίνας Τρεμόντι, με θέμα την διαφθορά. Οι ομιλίες του Tech Olympus Summit θα είναι σύντομα διαθέσιμες online για όσους δεν μπόρεσαν να τις παρακολουθήσουν από κοντά.
Τέλος, πολύ μεγάλη ήταν και η συμβολή εταιρειών και οργανισμών που υποστήριξαν στις δράσεις μας, όπως οι Envolve Entrepreneurship, Eurobank, Microsoft Hellas, The Hellenic Initiative και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ανάμεσα σε άλλους