Προφανώς δεν τρελάθηκε o Elon Musk δηλώνοντας δημόσια ότι θα βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο χωρίς να να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μια και δεν έχει ξεφύγει των νομικών συνεπειών μιας τέτοιας δήλωσης παρά το πρόσφατο blog post όπου ανακοινώνει το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας σαν τον βασικό υποψήφιο αγοραστή της Tesla!
Οι Σαουδάραβες έχουν ήδη χαράξει την στρατηγική απεξάρτησης της οικονομίας τους από το πετρέλαιο επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, με το Public Investment Fund (PIF) να έχει ή να μπορεί να έχει περίπου 2 τρισ. δολ. προς επενδύσεις. Για να βγει η Tesla από το χρηματιστήριο και να την εξαγοράσει η Σαουδική Αραβία θα χρειαστούν 72 δισ. δολ., τα οποία φυσικά είναι ένα αστρονομικό ποσό αλλά άνετα διαχειρίσιμο από το Public Investment Fund.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Tesla, οι συζητήσεις του με το PIF ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ταμείο δήλωσε τη στήριξή του στη έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, σύμφωνα με το Reuters.
«Πριν από σχεδόν δύο χρόνια το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας με πλησίασε πολλές φορές με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Tesla», έγραψε ο Musk σε blog. «Για πρώτη φορά συναντήθηκαν μαζί μου στις αρχές του 2017 για να εκφράσουν αυτό το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, είχαν αρκετές συναντήσεις μαζί μου όπου επαναλάμβαναν αυτό το ενδιαφέρον και προσπαθούσαν να προχωρήσει αυτή η συναλλαγή».
Ο Musk σημείωσε ότι μετά τη δημοσίευσή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση της συμφωνίας, υπό την επιφύλαξη διενέργειας οικονομικού ελέγχου.
«Έφυγα από τη συνάντηση της 31ης Ιουλίου (με το fund) χωρίς καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και ότι ήταν απλώς θέμα να προχωρήσει η διαδικασία», έγραψε ο Musk. «Αυτός είναι ο λόγος που ανέφερα ότι ‘η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη’ στην ανακοίνωση της 7ης Αυγούστου», πρόσθεσε.
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο Elon Musk δεν είχε πρώτους στη λίστα των επενδυτών τους Σαουδάραβες, οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει το 5% της Tesla από το Χρηματιστήριο, και ακόμα ψάχνει και για άλλους επενδυτές για την εξαγορά της Tesla ενώ και ο ίδιος θα πρέπει να συμμετάσχει σαν χρηματοδότης.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι υπάρχοντες επενδυτές μια και αν κρατήσουν τις μετοχές τους το τελικό ποσό για να βγει η Tesla από το χρηματιστήριο θα είναι πολύ μικρότερο.
Βέβαια θα δούμε και κατά πόσο εμπιστεύονται όλοι τον Elon Musk ότι μπορεί να παράξει αυτοκίνητα σε μεγάλη κλίμακα μια και μέχρι στιγμής έχει αποτύχει παταγωδώς, κοιμώμενος μάλιστα σε πρόχειρα καταλύματα επέκτασης της γραμμής παραγωγής του Model 3, κάνοντας τους CEO των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών να μειδιούν…