Εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αποτελεί η μαζική φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.
«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη.
«Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ υπάρχει ζήτηση για μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία σε τουριστικές επιχειρήσεις» λέει ο κ. Πρατσινάκης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, για τους Έλληνες που ανήκαν στη μεσαία τάξη, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ήταν ένας τρόπος επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτό όμως άλλαξε στις αρχές του 2000 με την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των ευκαιριών για νεαρούς επαγγελματίες.
Την κατάσταση επιβεβαιώνει σύμφωνα με τους FT και η ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.