Οι νικητές του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018!

Την περασμένη Πέμπτη, 28 Ιουνίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018 με την Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων. Η επιλογή των 3 νικητών έγινε από ειδική επιτροπή κριτών – μελών της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής – οι οποίοι παρακολούθησαν και βαθμολόγησαν τις παρουσιάσεις και των 10 startups που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Οι 3 νικητές είναι: 1ο Βραβείο – AJM Medicaps 2ο ΒραβείοInnate Repair και 3ο Βραβείο Augmenta (πρώην Agile Agriculture Technologies)

Η AJM Medicaps, εταιρία καινοτομίας στο χώρο της υγείας, προσφέρει λύσεις σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.  Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής δημιουργεί μία ηλεκτρονική κάψουλα – έξυπνο χάπι -που «βλέπει» ειδικά φθορίζοντα νανοσωματίδια τα οποία έχουν την ιδιότητα να κολλάνε μόνο σε πολύποδες ή καρκινικούς όγκους του εντέρου σε πολύ πρώιμο στάδιο. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία εισάγει ένα συνδυασμό μικροηλεκτρονικής και νανοτεχνολογίας για να αντικαταστήσει επίπονες τεχνικές διάγνωσης με μια εύχρηστη και απλή μέθοδο ακριβείας.

Η Innate Repair κατέχει πατέντες σχετικές με νέες θεραπείες για τον καρκίνο, εστιάζοντας αρχικά σε επιθετικούς όγκους του εγκεφάλου. Τα υφιστάμενα φάρμακα επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να επιβιώνουν παρά τις τρέχουσες θεραπείες και προκαλούν υποτροπή. Έχει ταυτοποιήσει νέα και ήδη εγκεκριμένα φάρμακα που μπορούν να επανατοποθετηθούν, επιτρέποντας γρήγορη κλινική εφαρμογή. Η εταιρία επιδιώκει να επικυρώσει περαιτέρω τη θεραπευτική αγωγή της, να την εξουσιοδοτήσει σε Φαρμακευτικές και να επικεντρωθεί στην επόμενη γενιά θεραπειών της Innate Repair.

Η Augmenta (πρώην Agile) έχτισε το EyeQ, την πρώτη προσιτή Τεχνητή Νοημοσύνη, plug and play συσκευή για τα τρακτέρ, που αυξάνει τα έσοδα ενός γεωργού κατά 15%, κάθε χρόνο. Η συσκευή, συλλέγει, αποθηκεύει και αναλύει τα δεδομένα τα οποία «επιστρέφουν» στον παραγωγό, μέσω της πλατφόρμας που του παρέχει η εταιρία, με σκοπό ο ίδιος να καταλαβαίνει με απλό και γραφικό τρόπο το τι έχει συμβεί στο χωράφι του αλλά και να μπορεί να συνειδητοποιήσει και τα αποτελέσματα της χρήσης της συσκευής της Augmenta.

 

Η τέταρτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία αποδεικνύοντας πως οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και επιστημών, μπορούν ξεχωρίσουν και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας υλοποιώντας τις ιδέες και εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Οι συμμετέχοντες, δουλεύοντας με επιμονή μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε business skills, να “χτίσουν” την ομάδα τους και να αναπτύξουν διεθνείς επαφές και συνεργασίες, που θα συνδράμουν στη μετέπειτα πορεία τους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, καλωσορίζοντας πάνω από 280 παρευρισκόμενους ενώ ευχαρίστησε θερμώς τους 82 κριτές, 55 μέντορες και 20 εισηγητές των εργαστηρίων, που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, υπογράμμισε πως «To αναδυόμενο startup οικοσύστημά μας ωριμάζει με έναν επιταχυνόμενο ρυθμό. Έχουμε καταρτισμένους μηχανικούς και επιστήμονες, παράγουμε σημαντικό ερευνητικό έργο, έχουμε την επιχειρηματικότητα στο DNA μας και ο πλανήτης έχει αρκετά προβλήματα στα οποία η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μεταφορά τεχνολογίας και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε περισσότερο από το ερευνητικό προϊόν μας στην παγκόσμια αγορά.  Το MIT Enterprise Forum Greece, μπορεί να βοηθήσει ενεργά και ουσιαστικά, προσφέροντας σε όλα τα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος τη διεθνή τεχνογνωσία και τη διεθνή δικτύωση που χρειάζονται για να πετύχουν.  Με αυτόν τον τρόπο και εστιάζοντας σε  αυτούς τους τομείς, μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα τεχνολογικό κόμβο έως το 2021, μπορούμε να κάνουμε την τεχνολογία την επόμενη “ναυτιλία” για την χώρα μας

 

Οι 10 φιναλίστ ομάδες παρουσίασαν μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Επιπλέον μέσα από τις παρουσιάσεις τους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές, έκαναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προσέφεραν ουσιαστικές συμβουλές στο κοινό:

 

O Νικόλας Νεγροπόντε, Συνιδρυτής και Διευθυντής του MIT Media Lab, αναφέρθηκε στην προσωπική του πορεία και εμπειρίες του τόσο ως ιδρυτής του MIT Media Lab όσο και ως επενδυτής σε πάνω από 40 startups. Κλείνοντας το χαιρετισμό του και απαντώντας σε όσους λένε ότι πρέπει να επικεντρώνεσαι σε πολύ συγκεκριμένους τομείς ή στόχους όταν ξεκινάς την επιχείρησή σου είπε “Η καλύτερη οπτική στον κόσμο είναι η περιφερειακή και όχι η εστιασμένη”.

Ολόκληρη η ομιλία του καθηγητή Νεγροπόντε εδώ.

 

Η Kate Marie Byrnes, Deputy Chief of Mission, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, εστίασε το χαιρετισμό της στη συνεργασία της Πρεσβείας με το MIT Enterprise Forum Greece, και στο γεγονός ότι θεωρεί τον οργανισμό ως ένα μονοπάτι που βοηθάει στο να δημιουργηθεί ένα δυναμικό μέλλον που αφορά όχι μόνο στις ομάδες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό αλλά γενικότερα στο μέλλον της οικονομίας της χώρας μέσα από την τεχνολογική επιχειρηματικότητα.

Ολόκληρη η ομιλία της κας Byrnes εδώ.

 

Ο Michael Tzannes, Επιχειρηματίας Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νεοφυής επιχείρηση στο ξεκίνημά της καθώς και σε ποιους τομείς θα χρειαστεί να επικεντρωθεί ώστε να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε 4 σημαντικούς τομείς: στην καλή επικοινωνία και στη διάχυση πληροφοριών εντός και εκτός εταιρίας με απλό και ξεκάθαρο τρόπο, στην ανάληψη ευθύνης και στην αναγνώριση της κυριότητας αυτών που κάνεις είτε επιτυγχάνεις είτε αποτυγχάνεις, στο χτίσιμο μιας αποτελεσματικής και δυναμικής ομάδας καθώς και στη δεκτικότητα συμβουλών, σχολίων και μηνυμάτων του περιβάλλοντος με θετικό πνεύμα και διάθεση αξιολόγησης της χρησιμότητάς τους. Κλείνοντας παρότρυνε τους νέους που ξεκινούν ως επιχειρηματίες να μη φοβούνται την αποτυχία μιας και αποτελεί μέρος της διαδικασίας.

Ολόκληρη η ομιλία του κου Tzannes εδώ.

Ο Μάριος Χρυσολούρης, Συνιδρυτής της FreshStrips και νικητής του διαγωνισμού το 2017, αναφέρθηκε στην εμπειρία ως διαγωνιζόμενος την προηγούμενη χρονιά και στα σημαντικά εργαλεία που αποκόμισε η ομάδα όπως αναγνώριση, επικύρωση της επιχειρηματικής τους πρότασης, την απόκτηση χρηματοοικονομικών μοντέλων καθώς και τη βελτίωση δεξιοτήτων παρουσίασης της επιχειρηματικής τους πρότασης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην μετέπειτα πορεία της FreshStrips και στις αλλαγές που προέκυψαν στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν, στις νέες συνεργασίες με διεθνείς εταιρίες και στην προετοιμασία λανσαρίσματος του προϊόντος τους στην αγορά στο επόμενο διάστημα.

Ολόκληρη η ομιλία του κου Χρυσολούρη εδώ

 

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι κριτές παρέδωσαν τις βαθμολογίες τους και ανέδειξαν τους 3 πρώτους νικητές του MITEF Greece Startup Competition, οι οποίοι απέδειξαν: α) την αξία και καινοτομία της επιχειρηματικής τους πρότασης, και β) τις σημαντικότερες προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης και ανταγωνιστικής παρουσίας στη διεθνή αγορά.

 

Οι νικητές κέρδισαν χρηματικά έπαθλα αλλά και βραβεία με τη μορφή παρεχόμενων υπηρεσιών από τις εταιρίες EY, KornFerry|HayGroup, Dracopoulos & Vassalakis LP, Regus και Sylipsis.

 

Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forum στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού υποστήριξαν χορηγοί, στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Χρυσός χορηγός ήταν το The Hellenic Initiative ενώ ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People’s Trust επιδιώκοντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος των τεχνολογικών startups, υποστήριξε το φετινό διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition προσφέροντας τα χρηματικά ποσά των βραβείων του διαγωνισμού για τους 3 νικητές. Μεγάλοι υποστηρικτές του διαγωνισμού ήταν η Alpha Bank, η Damma Holdings S.A., η EΥ, η Galenica και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Χορηγός φιλοξενίας ήταν το Athenaeum Intercontinental Hotel. Στρατηγικοί συνεργάτες του οργανισμού είναι οι εταιρίες Korn Ferry|HayGroup, Microsoft, POTAMITISVEKRIS, Sylipsis, Regus, MarketingForTech και Dracopoulos & Vassalakis LP. Υποστηρικτές της Τελετής Λήξης ήταν είναι η εταιρία Boutari, η εταιρία Eventora καθώς και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ενώ Community Partners ήταν το Mindspace και η Moosend. Χορηγοί επικοινωνίας του διαγωνισμού είναι: emea.gr, epixeiro.gr, Startupper.gr, insider.gr, reporter.gr, reader.gr και startup.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του MITEF Greece καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου, όπου το ενημερωτικό υλικό και οι βιντεοσκοπήσεις της εκδήλωσης Finals & Awards Ceremony of MITEF Greece Startup Competition, θα ανανεώνεται διαρκώς.