23° BANKING FORUM: Το κορυφαίο γεγονός τραπεζικής επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας στις 4 & 5 Ιουλίου

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, διοργανώνει για 23ο χρόνο το διήμερο Banking Forum που αποτελεί θεσμό για το επιχειρηματικό και τραπεζικό γίγνεσθαι των τραπεζών προβάλλοντας τα επιτεύγματα των τραπεζών και προάγοντας την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του τραπεζικού επιχειρείν και των τεχνολογιών πληροφορικής. Στο Συνέδριο συμμετέχουν τράπεζες και εταιρίες πληροφορικής που παρουσιάζουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς των τραπεζών και της πληροφορικής.

Σκοπός του 23ου Banking Forum είναι η αναζήτηση του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το νέο μοντέλο των υπηρεσιών πληρωμών όπου το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι προκύπτουσες απειλές για το Banking που απασχολούν τις τράπεζες διαχρονικά για να λειτουργούν πάντα σε ασφαλές περιβάλλον, ο ρόλος της καινοτομίας στον τραπεζικό χώρο από επιχειρηματική και τεχνολογική σκοπιά, οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, καθώς και οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Στις ενότητες του φετινού Banking Forum θα αναλυθεί σε βάθος ο τομέας των υπηρεσιών πληρωμών ο οποίος είναι πλέον ιδιαίτερα ανταγωνιστικός ενώ και νέες μορφές υπηρεσιών πληρωμών εμφανίζονται συμβάλλοντας στην περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού. Το 23ο Banking Forum θα προσδιορίσει και θα αναλύσει το νέο περιβάλλον πληρωμών στον τραπεζικό χώρο από στελέχη που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του.

Στο προβλεπόμενο Panel των Chief Economists των Ελληνικών Τραπεζών θα εκφραστούν οι θέσεις και απόψεις των κορυφαίων στελεχών των τραπεζών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Ποιες είναι οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια και οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις των επιχειρήσεων στον τομέα financial technology (FinTech) αυξάνουν εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει φτάσει στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι τράπεζες λαμβάνουν τολμηρά μέτρα για συνεργασία με επιχειρήσεις και ενσωμάτωση αναδυόμενων καινοτομιών.

Η ανοικτή καινοτομία είναι στο επίκεντρο της ψηφιακής επανάστασης. Για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως οι τράπεζες, αυτό σημαίνει την υιοθέτηση και χρήση «εξωτερικής» τεχνολογίας, το άνοιγμα της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και της τεχνογνωσίας τους σε καινοτόμους φορείς εκτός τράπεζας για να συμβάλουν στη δημιουργία νέων ιδεών, την αλλαγή κουλτούρας, τον εντοπισμό και την προσέλκυση νέων δεξιοτήτων που να συμβάλλουν στη δημιουργία αξίας και να οδηγούν σε νέες περιοχές επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναδιατάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο για να γίνει ευέλικτο και να προσαρμόζεται πιο εύκολα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Οι πελάτες απαιτούν καλύτερες υπηρεσίες, απρόσκοπτη πρόσβαση ανεξάρτητα από το κανάλι, και μεγαλύτερη αξία για τα χρήματά τους. Οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν περισσότερα από τον κλάδο και έχουν αρχίσει να υιοθετούν νέες τεχνολογίες που φέρνουν την επανάσταση στην ικανότητα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Είναι δεδομένο πως ο ρυθμός της αλλαγής δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Η αλλαγή που οφείλεται στην τεχνολογία δεν θα αφήσει απρόσβλητο κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τα συστήματα πληροφορικής θα δέχονται συνεχείς πιέσεις προσαρμογής στις εκάστοτε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι προκύπτουσες απειλές στο χώρο του Banking απασχολούν τις τράπεζες διαχρονικά ωθώντας τες να βελτιώνουν και να προσαρμόζουν τα συστήματά τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ώστε να λειτουργούν σε ασφαλές περιβάλλον. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προκύπτουν και νέες απαιτήσεις, αποκατάστασης από καταστροφές και σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 4 & 5 Ιουλίου και επίσημοι ομιλητές της πρώτης ημέρας θα είναι η καθ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και o κ. Martin Czurda, CEO του The Hellenic Financial Stability Fund. Την δεύτερη μέρα το Συνέδριο θα τιμήσουν με την επίσημη ομιλία τους ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, CEO της Attica Bank και ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.

Χορηγοί του Συνεδρίου είναι οι εταιρίες: Accenture, Cisco, Cosmote, Deloitte Ελλάδος, EY Ελλάδος, Mazars Ελλάδος, Mellon technologies, Performance, Softomotive, SAP, SmartStream, Space Hellas, Τειρεσίας – Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών ΑΕ, Unisystems και VISA. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: adbusiness, Business news magazine, COMBusiness & Manager. Χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας είναι οι: advertising.gr, businessnews.gr, crisis monitor, Euro2day & European Business Review καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Καρανίκας, 210 2112000 (εσωτ.*710) eip@eede.gr
www.eede.gr/uploads/files/eip_banking_2018.pdf