Σε καταλύτη για την παγκόσμια ψηφιακή οικονομία εξελίσσεται η νεόκοπος, αλλά πολλά υποσχόμενη, τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI). Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό της ψηφιακής οικονομίας έως το 2025. Όπως αναφέρει το Global Connectivity Index 2018 (GCI 2018) της Huawei, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε -με ορίζοντα το 2025- να εκτοξεύει την παγκόσμια ψηφιακή οικονομία στα επίπεδα των $23 τρις. Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης διαπιστώνουν ότι, πλέον, σχεδόν κάθε εταιρεία τεχνολογίας στον πλανήτη προσπαθεί να ενσωματώσει την AI στο portfolio της, αν και – όπως προσθέτουν – η επιτυχία αυτών των νέων επιχειρηματικών μοντέλων δεν θα πρέπει να θεωρείται – σε καμία περίπτωση – ως δεδομένη.
Παρ’ όλο που όλα αυτά ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, που πρέπει να διανύσει η παγκόσμια τεχνολογική και επιχειρηματική κοινότητα, ώστε η ψηφιακή οικονομία να μπορέσει να επωφεληθεί τα μέγιστα από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ικανή και αναγκαία συνθήκη, ώστε η παγκόσμια ψηφιακή οικονομία να αξιοποιήσει την ευκαιρία της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι η ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας του Internet of Things (IoT). H Τεχνητή Νοημοσύνη θα οδηγήσει στην υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στη δημιουργία νέων σύνθετων υπηρεσιών. Ωστόσο, για να φτάσει ο πλανήτης σε αυτό το ορόσημο είναι απαραίτητη η ευρεία υιοθέτηση του IoT.
Συνδεμένος κόσμος
Το Global Connectivity Index 2018 (GCI 2018) της Huawei προβλέπει ένα πλήρως συνδεδεμένο μέλλον για τον πλανήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, παρ’ όλο που η υιοθέτηση των συνδεδεμένων συσκευών βρίσκεται στη χαμηλό επίπεδο σήμερα, σαφώς και θα υπάρξει μια κρίσιμη καμπή αλλαγής στο εγγύς μέλλον.
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Global Connectivity Index 2018, μέχρι το 2025 κάθε άτομο θα διαθέτει πέντε smart συσκευές κατά μέσο όρο, με το 20% των ανθρώπων, μάλιστα, να έχει στην κατοχή του 10 ή και περισσότερες. Ταυτόχρονα, έως το 2025 αναμένεται ότι θα υπάρχουν, παγκοσμίως, περισσότερες από 20 δις “έξυπνες” οικιακές συσκευές. Εξετάζοντας τις γενικότερες τάσεις συνδεσιμότητας, η πρόβλεψη για το συνολικό αριθμό συνδεδεμένων συσκευών είναι για 100 δις, με το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 70% να έχει πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Κατά την ίδια περίοδο, η πρόσβαση στην ευρυζωνική σύνδεση αναμένεται να φτάσει στο 75% των σπιτιών, εκ των οποίων το 30% θα έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες gigabit.
sepe.gr