Μειωμένες κατά 2%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν το 1ο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις smartphones, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η ζήτηση για “έξυπνα” κινητά περιορίστηκε. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 347 εκατ. συσκευές, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα υποτονική στην Κίνα (μείωση κατά 6% σε ετήσια βάση) και τη Βόρεια Αμερική (πτώση κατά 5%). Ωστόσο, η μέση τιμής πώλησης, παγκοσμίως, ενισχύθηκε περαιτέρω το εξεταζόμενο διάστημα και συγκεκριμένα κατά 21%, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κλάδου να αυξηθούν κατά 18% το 1ο τρίμηνο, φθάνοντας τα $129,8 δις.
Σύμφωνα με ανάλυση της GfK, το έτος ξεκίνησε με μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, όταν καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων smartphones. Βέβαια, αυτό δεν θεωρείται έκπληξη, καθώς στις περισσότερες αγορές το σημείο κορεσμού είναι ορατό.
Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές επιλέγουν μοντέλα υψηλότερης τιμής, καθώς αγκαλιάζουν τις τελευταίες καινοτομίες που προσφέρουν οι κατασκευαστές. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 21% στα $374.
Μία από τις πιο ισχυρά ανοδικές περιοχές του πλανήτη, όσον αφορά τα έσοδα από τις πωλήσεις smartphones, ήταν αυτή της Δυτικής Ευρώπης, όπου η αξία της αγοράς διευρύνθηκε κατά 23% στα $14,5 δις. Η μεγέθυνση των εσόδων προκύπτει από την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατά 26% στην περιοχή σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των εσόδων επιτεύχθηκε παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη κατά 2% στα 28,3 εκατ. μονάδες. Οι αγορές, που γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης το 1ο τρίμηνο, ήταν η Μεγάλη Βρετανία (11%), η Ισπανία (7%) και η Γαλλία (4%). Η GfK εκτιμά ότι η ζήτηση για smartphones στην περιοχή θα είναι συνολικά επίπεδη το 2018.
Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα έσοδα από τις πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση στα $5,9 δις. Αυτό οφείλεται στην αύξηση κατά 29% της μέσης τιμής σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τον όγκο των πωλήσεων να αυξάνεται, επίσης, κατά 5% σε 19,7 εκατ. συσκευές. Η Ουκρανία ήταν η αγορά -“κλειδί” για την τόνωση της ζήτησης στην περιοχή, με τη χώρα να καταγράφει άνοδο του όγκου των πωλήσεων κατά 23% το 1ο τρίμηνο.
Στη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση για smartphones μειώθηκε κατά περίπου 5% στα 35,8 εκατομμύρια μονάδες, με την GfK να προβλέπει ότι για το σύνολο του έτους ο όγκος των πωλήσεων θα μειωθεί κατά 2%. Στον αντίποδα, στη Λατινική Αμερική ο όγκος των πωλήσεων συνέχισε να αυξάνεται το 1ο τρίμηνο του 2018, με πωλήσεις 32,8 εκατομμυρίων μονάδων, αυξημένες κατά 3% ετησίως. Τα δε έσοδα ενισχύθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση στα $10,3 δις. Η GfK προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης smartphone στην περιοχή θα μετριαστεί στο 3% το 2018.
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, τα έσοδα της αγοράς των smartphones κατά 7% σε ετήσια βάση στα $11,4 δις, με τον όγκο των πωλήσεων επίσης να διευρύνεται κατά 2% στα 44,1 εκατ. μονάδες, με την GfK να προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 4% στην περιοχή συνολικά το 2018.
Η περίπτωση της Ασίας
Στην περιοχή που η GfK χαρακτηρίζει ως “αναπτυγμένη Ασία” (Αυστραλία, Hong Kong, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊβάν) η αξία των πωλήσεων “έξυπνων” κινητών αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα $12,4 δις. Ωστόσο, ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 3% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο στα 17,6 εκατ. συσκευές.
sepe.gr