«Ζήσε τη χαρά της Επιστήμης» | Patras Science Festival 2018

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

2 – 6 Μαΐου 2018

Ο Γεώργιος Χρούσος και ο Σταμάτιος Κριμιζής στην Τελετή Έναρξης!

Με δυο διακεκριμένους επιστήμονες θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του Patras Science Festival 2018! Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 19.00 στο Royal Theater Patras και περιλαμβάνει δύο σημαντικές ομιλίες: «Πώς επηρεάζει το στρες την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;» από τον Καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο και «Η Διαστημική Αποστολή Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα (1997 – 2017)» από τον Ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή.

Το 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης, «Patras Science Festival» έρχεται στην Πάτρα από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2018 με θέμα «Ζήσε τη Χαρά της Επιστήμης»! Διαδραστικά workshops, εργαστήρια για παιδιά, live πειράματα, επιστημονικό θέατρο, ομιλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές δημιουργούν ένα πλούσιο παζλ με πάνω από 140 δράσεις και δρώμενα, που θα μυήσουν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης.

Το «Patras Science Festival» θα φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ επιστήμης και κοινού. Η είσοδος σε όλους τους χώρους και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

Γεώργιος Χρούσος: «Πώς επηρεάζει το στρες την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;»

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην μελέτη του στρες. Από την κατανόηση της λειτουργίας του και των μηχανισμών μέσα από τους οποίους αυτό προκαλεί την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό, έως τις μεθόδους αντιμετώπισης ή πρόληψής του, η επιστημονική έρευνα του Δρ. Χρούσου έχει επηρεάσει γενιές επιστημόνων και έχει αλλάξει την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε αυτόν τον συχνό συνοδοιπόρο μας, που λέγεται στρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική αντιμετώπιση του στρες είναι δυνατή αν πραγματικά την επιδιώξουμε!».

 

Ο Γεώργιος Χρούσος από το 2010 κατέχει την Εδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρίν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.

 

Έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 130,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δείκτη Hirsch 178, μια αδιάψευστη μαρτυρία της σημασίας και επιρροής της έρευνάς του (Google Scholar, Σεπτέμβριος 2017). Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στήν Κλινική Ιατρική, αλλά και στήν Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος ή ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Ο κ. Χρούσος είναι ο μοναδικός Ελληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 250 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.

Σταμάτιος Κριμιζής: «Η Διαστημική Αποστολή Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα (1997 – 2017)»

Η αποστολή Cassini-Huygens σχεδιάστηκε με σκοπό την εξερεύνηση του Κρόνου και των δορυφόρων του, καθώς και την προσεδάφιση κάψουλας στην επιφάνεια του φεγγαριού Τιτάν για επί τόπου μετρήσεις των ιδιοτήτων της επιφάνειάς του. Η όλη αποστολή ήταν άκρως επιτυχημένη και μας παρουσίασε ένα πλανητικό σύστημα με υπόγειους ωκεανούς από νερό στον Εγκέλαδο, και στον Τιτάνα λίμνες από μεθάνιο, ατμόσφαιρα από άζωτο, και μετεωρολογικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά της Γης. Στο τέλος της αποστολής το διαστημόπλοιο χρειάστηκε να καταστραφεί για να αποκλεισθεί η πιθανότητα μόλυνσης των δορυφόρων του πλανήτη από το ραδιενεργό Πλουτώνιο που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων. Ο ομιλητής είναι ένας από τους επικεφαλής ερευνητές στην επιστημονική ομάδα του Cassini.

 

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες.

 

Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), (Μάρτιος 2018-σήμερα). Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του. Τελευταίες διακρίσεις είναι το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement (2014) της NASA, το Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014), το Trophy for Lifetime Achievement (2015) του Smithsonian National Air and Space Museum (NASM) στην Ουάσινγτον, το Space Flight Award (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας,  το NASM Trophy for Current Achievement (New Horizons Team-2016), το NASA Exceptional Public Service Medal (2016), το Theodore von Karman Award (2017) της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, και εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

 

 

Γενικές Πληροφορίες:

Διάρκεια: 2  Μαΐου – 6 Μαΐου

Είσοδος Ελεύθερη

 

Patras Science Festival 2018

www.patras-science-festival.gr