Πραγματικότητα γίνεται η φορητότητα ψηφιακού περιεχομένου εντός ΕΕ

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ελεύθερη καθίσταται από την 1η Απριλίου 2018 η μεταφορά ψηφιακού περιεχομένου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την προσεχή Κυριακή, οι Ευρωπαίοι που διαθέτουν συνδρομές σε ψηφιακό περιεχόμενο στη χώρα καταγωγής τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, όπου και αν βρίσκονται.

Οι νέοι κανόνες ανταποκρίνονται στις νέες συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών, που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, οι καταναλωτικές δαπάνες για συνδρομητικές υπηρεσίες βίντεο αυξήθηκαν κατά 113 % ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014, ενώ ο αριθμός των χρηστών κατά 56 % μεταξύ του 2014 και του 2015.

Εκτιμάται επίσης ότι τουλάχιστον 29 εκατ. άτομα, το 5,7 % των καταναλωτών της ΕΕ, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της διασυνοριακής φορητότητας, και ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να σε 72 εκατ. έως το 2020. Επιπλέον, σχεδόν το 60% των νέων Ευρωπαίων δηλώνει ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις συνδρομές στα ταξίδια τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν επιλέγουν να γίνουν συνδρομητές σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τις υπηρεσίες επί πληρωμή, αλλά μπορούν επίσης να εφαρμοστούν και από τους παρόχους ελεύθερου περιεχομένου. Οι πάροχοι ψηφιακού περιεχομένου θα μπορούν επίσης να κάνουν χρήση των νέων κανόνων, επειδή δεν θα χρειάζεται πλέον να αποκτούν άδειες για τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν οι συνδρομητές τους.

Κοινή δήλωση

Χθες, η ΕΕ δημοσιοποίησε σχετική κοινή δήλωση της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. “Από την 1η Απριλίου, όπου και αν ταξιδεύετε στην ΕΕ, δεν θα αναγκάζεστε πλέον να χάνετε τις αγαπημένες σας ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μεταδόσεις αθλητικών αγώνων, βιντεοπαιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία, στα οποία είστε συνδρομητές στη χώρα καταγωγής σας. Η άρση των περιορισμών αποτελεί μία ακόμη προσφορά της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς προς τους πολίτες, μετά την ουσιαστική κατάργηση των τελών περιαγωγής” αναφέρουν στην κοινή του δήλωση ο Aντιπρόεδρος της Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, η Eπίτροπος, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ιβάιλο Μοσκόβσκι και τα Mέλη του Κοινοβουλίου Πάβελ Σβόμποντα και Ζαν-Μαρί Καβαντά.

Ποιος επωφελείται

Από τους νέους κανόνες επωφελούνται όλοι οι καταναλωτές που διαμένουν στην ΕΕ, καθώς θα παρακολουθούν ταινίες ή αθλητικές εκδηλώσεις, θα μπορούν να ακούν μουσική, να κατεβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία ή να παίζουν παιχνίδια – όταν επισκέπτονται ή μένουν προσωρινά σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, επωφελούνται οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού περιεχομένου, αφού θα είναι σε θέση να παρέχουν διασυνοριακή φορητότητα περιεχομένου στο Διαδίκτυο στους συνδρομητές τους χωρίς να χρειάζεται να αποκτούν άδειες για άλλα εδάφη όπου οι συνδρομητές μένουν προσωρινά.

Η υπηρεσία πρέπει να παρέχεται με τον ίδιο τρόπο σε άλλα κράτη μέλη, όπως στο κράτος μέλος κατοικίας. Έτσι, για το Netflix, για παράδειγμα, θα έχετε πρόσβαση στην ίδια επιλογή (ή στον κατάλογο) οπουδήποτε στην ΕΕ, εάν είστε προσωρινά στο εξωτερικό, σαν να είστε στο σπίτι. Οι νέοι κανόνες δεν εμποδίζουν τους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν πρόσθετες επιλογές στους χρήστες τους όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως πρόσβαση στο περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στη χώρα στην οποία ταξιδεύουν. Ο πάροχος υπηρεσιών θα πρέπει να επαληθεύσει τη χώρα διαμονής του συνδρομητή. Αυτό θα γίνει κατά τη σύναψη και την ανανέωση της σύμβασης.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr