Χρονιά μεγάλης κινητικότητας όσον αφορά την τεχνολογία, που επιτρέπει τη χρήση του βιομετρικού χαρακτηριστικού της αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα ενός smartphone, αναμένεται να είναι το 2018. Η τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου έχει βρεθεί στο επίκεντρο όλων των μεγάλων κατασκευαστών, παγκοσμίως, μεταξύ αυτών των Apple και Samsung), που επενδύουν σε αυτή.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Counterpoint Research, αυτή η κατασκευαστική κινητικότητα αναμένεται να κινητοποιήσει και ανάλογο καταναλωτικό ενδιαφέρον. Η εταιρεία εκτιμά ότι μόλις δύο χρόνια από σήμερα, το 2020, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο smartphones θα υποστηρίζουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν το 60% όλων των smartphones με αναγνώριση προσώπου θα χρησιμοποιεί και την τεχνολογία 3D το 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα δεδομένα που συλλέγονται από πολλούς αισθητήρες 3D θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Αυξημένη Πραγματικότητα, η Εικονική Πραγματικότητα και η Τεχνητή Νοημοσύνη. «Οι λύσεις αναγνώρισης προσώπου αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών κινητής τηλεφωνίας το 2018, ακολουθώντας την τεχνολογία FaceID της Apple και την τεχνολογία ξεκλειδώματος Face & IRIS της Samsung Galaxy Note 8» αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας. Προσθέτουν δε ότι αναμένουν την τόνωση του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου και από άλλους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς smartphone, όπως οι Oppo, vivo, Xiaomi, OnePlus, Huawei.
Μια άλλη σημαντική τάση, που διαπιστώνει η Counterpoint Research είναι η ζήτηση για συσκευές που υποστηρίζουν την αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων ως μέσο για το ξεκλείδωμα του smartphone. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο smartphones θα αποσταλούν, που υποστηρίζουν την αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα διατεθούν εντός του 2018.
Οι ίδιοι, πάντως, αναρωτιούνται –χωρίς να καταλήγουν σε σαφή απάντηση- αν η αναγνώριση του προσώπου εξελιχθεί στο de facto πρότυπο για το ξεκλείδωμα συσκευών και οδηγήσει σε σταδιακή εξάλειψη της χρήσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων σε smartphones.
Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα που απασχολεί κατά τη συζήτηση για τη χρήση των βιομετρικών χαρακτηριστικών είναι η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ευκολίας. «Υπάρχουν σίγουρα καταστάσεις όπου η άμεση χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε ένα smartphone θα είναι ενοχλητική, όταν, για παράδειγμα περπατάμε κατά μήκος ενός γεμάτου δρόμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να είναι πιο βολικός και γρηγορότερος, καθώς δεν απαιτεί από τον χρήστη να κοιτάξει απευθείας στη συσκευή και μπορεί ακόμη και να ξεκλειδωθεί καθώς απομακρύνεται από την τσέπη ή την τσάντα του χρήστη» αναφέρουν οι αναλυτές. Προσθέτουν ωστόσο, ότι «ενώ το Face ID ενδέχεται να μην είναι ο πιο βολικός τρόπος για να ξεκλειδώσει κάποιος ένα τηλέφωνο σε όλες τις περιπτώσεις, είναι κατάλληλο για εφαρμογές που απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως οι κινητές πληρωμές, και όπου η ταχύτητα δεν είναι αναγκαστικά η ουσία».