Η αγορά των Drones για εμπορική χρήση θα τριπλασιαστεί σε όγκο το 2020

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Από απλό χόμπι εξελίσσονται ταχύτατα σε μια παγκόσμια αγορά, με κρίσιμο μέγεθος. Ο λόγος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα λεγόμενα drones, τα οποία, εκτός από τις βιομηχανικές τους χρήσεις, έχουν αρχίσει να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια αγορά drones για εμπορική χρήση παίρνει διαστάσεις υπολογίσιμης δύναμης του κλάδου της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Counterpoint, έως το 2020, η αγορά των drones για εμπορική χρήση θα τριπλασιαστεί σε όγκο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Σήμερα, οι πιο διαδεδομένες εφαρμογές των drones εντοπίζονται στον τομέα της φωτογραφίας και της βιντεοσκόπησης, καθώς πολλές εταιρείες παραγωγής βίντεο έχουν αρχίσει να εξαρτώνται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για μεγάλο μέρος των αεροφωτογραφιών τους. Ωστόσο και πολλοί άλλοι τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, η ασφάλιση και η εξόρυξη, έχουν αρχίσει, επίσης, να βλέπουν σημαντικά οφέλη από τη χρήση των drones.

Η Counterpoint εκτιμά ότι η αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα αυξηθεί κατά 45% σε όγκο το 2018, με την ανάπτυξη να προέρχεται, κυρίως, από την ταχύτερη ανάπτυξη στον εμπορικό τομέα. Οι εμπορικές εφαρμογές αυξάνονται λόγω της πτώσης των τιμών, αλλά και λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η αποφυγή σύγκρουσης και η αυτόνομη λειτουργία πτήσης.

Τα εμπορικά drones, σύμφωνα με την Counterpoint, έχουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών: για παράδειγμα, στη γεωργία μπορούν να παρακολουθούν τη μεταβλητότητα των καλλιεργειών, καθορίζοντας τα βέλτιστα επίπεδα άρδευσης, χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους και η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους εισροών οδηγεί σε βελτιωμένες αποδόσεις, έσοδα και περιθώρια κέρδους για τους αγρότες.

Παράδοση δεμάτων

Μια εξίσου πολλά υποσχόμενη αγορά για τα drones είναι αυτή των ταχυμεταφορών. Αρκετές εταιρείες, ήδη, δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους σε μια σειρά από τομείς, από την παράδοση πακέτων (Amazon Prime Air) έως την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης έκτακτης ανάγκης (π.χ. Flirtey, Zipline), όπου τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση προμηθειών σε απομακρυσμένες ή σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτή η δυνατότητα είναι κρίσιμη σε καταστάσεις, όπου οι συμβατικές χερσαίες ή εναέριες προμήθειες είναι δύσκολες λόγω διαθεσιμότητας, πόρων ή δύσκολου εδάφους.

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης (Counterpoint Research, Drone Tracker, December 2017), παρ’ όλο που η υιοθέτηση των drones από ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας αυξάνεται, τα κανονιστικά ζητήματα παραμένουν ένα εμπόδιο για την ευρύτερη ανάπτυξη των αεροσκαφών στον εμπορικό τομέα.

Current Drone Applications Impact by Segments

Η αγορά των Drones για εμπορική χρήση θα τριπλασιαστεί σε όγκο το 2020

Στην Ευρώπη

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, έως το 2035, ο ευρωπαϊκός κλάδος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα απασχολεί άμεσα πάνω από 100.000 άτομα και θα έχει οικονομικό αντίκτυπο άνω των €10 δις ανά έτος, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Συνεπώς, η αγορά των drones αντιπροσωπεύει, ήδη, έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της αεροπορίας, με μεγάλες δυνατότητες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. εργάζεται εδώ και μήνες για την έκδοση Κανονισμού για την ασφαλή ένταξη των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία, που συνήφθη με το Κοινοβούλιο στις 29 Νοεμβρίου, σχετικά με τους αναθεωρημένους κοινούς κανόνες ασφαλείας για την πολιτική αεροπορία. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τους πρώτους πανευρωπαϊκούς κανόνες για τα μη στρατιωτικά αεροσκάφη, που θα επιτρέπουν σε αεροσκάφη όλων των μεγεθών να κινούνται με ασφάλεια στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Σκοπός των νέων κανόνων είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε η Ε.Ε. να έχει την ικανότητα να χειριστεί την αναμενόμενη αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 50% τα επόμενα 20 χρόνια και να εξασφαλίσει ότι οι αερομεταφορές της Ε.Ε. είναι προετοιμασμένες για το σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ο Κανονισμός, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο από το 2008 νομοθετικό πλαίσιο, επιδιώκει τη θέσπιση κοινών κανόνων ασφάλειας για την πολιτική αεροπορία, καθώς και νέα εντολή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας(EASA).

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr